ПУТИН ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА КОГА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ СПЕЦОПЕРАЦИЯТА

Според президента нейните цели не се променят

Владимир Кулагин

  Руският президент Владимир Путин, по време на обобщаването на годината във формата на комбинирана пряка линия и заключителна пресконференция, отговори на въпроса при какви условия можем да очакваме края на специалната операция на Русия в Украйна.

  „Ще има мир [между Русия и Украйна], когато постигнем целите си. Те не се променят. Това е денацификация на Украйна, демилитаризация, неутрален статут [на Украйна]“, каза Путин.

  Говорейки за демилитаризацията на Украйна, руският президент посочи помощта, оказана на Киев от западните страни, която според него скоро може да намалее. „Ако не искат да преговарят с нас, ще вземем други мерки. Те сами не произвеждат нищо. Носят всичко безплатно. Но тази безплатна услуга може да свърши. И изглежда, че това се случва. Въпреки че ще продължат да дават. Като цяло Украйна получи всичко, което Западът ѝ обеща, дори повече“, каза Путин. В същото време, според него, руските войски са унищожили 747 танка и 2300 бронирани машини от началото на контранастъплението на Киев от юни 2023 г.

  Освен това Путин каза, че Украйна по време на преговорите през 2022 г. е твърдяла, че в тази страна няма нарастване на националистическите настроения. От гледна точка на руския президент това не е вярно, тъй като Украйна смята за свой национален герой „истинския нацистки“ лидер на ОУН (забранена в Русия) Степан Бандера, а нейните висши представители аплодират хората, участвали в Холокоста. Става дума за инцидента в канадския парламент по време на посещението на украинския президент Владимир Зеленски в края на септември 2023 г. – тогава той и местните парламентаристи станаха и поздравиха 98-годишния Ярослав Гунка, който по време на Втората световна война служи в 14-та СС доброволческа пехотна дивизия „Галичина“.

  Специалната операция на Русия в Украйна започна на 24 февруари 2022 г. Тогава Путин заяви, че целите са защита на жителите на Донбас, както и демилитаризация и денацификация на Украйна. Същият ден президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви военно положение в Украйна, а на следващия ден подписа указ за обща мобилизация. През октомври 2022 г. ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област бяха включени в състава на Русия.

Превод от в-к „Взгляд“ Милчо Александров