РУСИЯ ЩЕ ПОМОГНЕ НА ИСТОРИЯТА ДА ПОСТАВИ ВСИЧКО НА МЯСТОТО СИ В УКРАЙНА

  Текст: Андрей Резчиков

  На разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната Владимир Путин очерта приоритетите във външнополитическата стратегия на Русия. Основните му характеристики са суверенитет, защита на териториалната цялост на страната и постигане на баланс на силите в света. Всичко това е невъзможно без прекратяване на украинската криза. Путин припомни, че страните, съседни на Украйна, биха искали да върнат бившите си територии, които сега се контролират от Киев. Съдържат ли се в тези думи предпоставки за нови сценарии за решаване на украинския въпрос?

  Във вторник руският президент Владимир Путин проведе разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната в Националния център за управление на отбраната на Руската федерация. В речта си той обърна голямо внимание на външната политика, отбелязвайки, че Съединените щати са решили настоящите си проблеми, като „откъснаха“, както смятат, Украйна и скъсаха отношенията на Русия с Европа.

  „Ние просто не можехме да се държим по различен начин – или трябваше да предадем всичко и да ги гледаме как дъвчат, ядат всичко, което беше наше, изконно руско. Ние не можахме да направим това и те разбраха, че не можем да го направим, но го направиха нарочно. Те съзнателно ни въвлякоха нас и Европа в този конфликт, постигнаха целите си в този смисъл – те „отнеха“ Русия от Европа, а сега  прехвърлят тежестта на финансовата отговорност и плащанията върху Европа“, каза Путин.

  Според него „слабоволното, безгръбначно поколение на днешните политици в Европа не може да устои на това, имайки предвид колосалната зависимост в медиите, в икономиката, в политиката“. „Там, знаете, където и да посочите с пръст, някоя голяма медия в Европа, крайният бенефициент е някаква американска фондация, която я финансира от преди три-четири години. Всичко е там, всичко е в чужбина. И това се отразява на политическия живот. От малки, още от студентските години, спецслужбите „набавят” там свои агенти, ние знаем това, и те работят с тях, изтегляйки ги на политическия Олимп на европейските страни”, каза Путин.

  По време на заседанието на колегията беше казано много за хода на специалната военна операция (СВО) в Украйна. Държавният глава отбеляза, че единственият гарант за суверенитета и териториалната цялост на Украйна е Русия. „Когато Русия създаде Съветския съюз, тя просто предаде заедно с населението си огромни исторически територии, руски, огромен потенциал и инвестира колосални ресурси в цялата тази територия“, припомни Путин.

  Украйна получи западни земи благодарение на решението на Сталин след Втората световна война. „Той даде част от полските земи, Лвов и така нататък, няколко големи региона – там живеят 10 милиона души. За да не обиди поляците, той компенсира загубите им за сметка на Германия: даде източните земи на Германия, Данцигския коридор и самия Данциг. Взе от Румъния, от Унгария – всичко даде там, на Украйна“, каза президентът.

  Руският лидер отбеляза, че хората, „които живеят там – много, във всеки случай, знам това със сигурност, 100 процента – искат да се върнат в историческата си родина“. „И тези страни, които загубиха тези територии, преди всичко Полша, мечтаят да ги върнат“, добави държавният глава.

  Само Русия, смята Путин, може да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна. „Ако не искат, нямат нужда. Историята ще постави всичко на мястото си. Ние няма да се месим, но няма да дадем това, което е наше. Това трябва да го разберат всички – и в Украйна, и тези, които са агресивни към Русия, и в Европа, и в САЩ. Ако искат да преговарят, нека преговарят. Но  ние ще направим това само въз основа на нашите интереси“, каза президентът.

  Относно хода на специалната военна операция Путин каза, че Украйна търпи големи загуби и до голяма степен е пропиляла резервите си в опит да покаже на Запада резултатите от контранастъплението.

  На свой ред министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи точните загуби на украинските въоръжени сили (ВСУ) – от началото на спецоперацията те надхвърлят 383 хиляди убити и ранени военнослужещи, 14 хиляди танкове, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 553 самолети и 259 хеликоптера, 8,5 хиляди полеви артилерийски оръдия и MЛРС. А от началото на „контранастъплението” загубите на украинските въоръжени сили надхвърлят 159 хиляди военнослужещи, 121 самолета, 766 танка.

  Според Шойгу Украйна е получила 203 милиарда долара от външни спонсори, което е с 30 милиарда повече от нейния БВП. „Всъщност това е фалирала държава, тъй като значителна част от тези средства са заеми, които трябва да се връщат“, каза министърът.

  Експертите са съгласни, че настоящият разширен съвет на Министерството на отбраната до голяма степен е показал каква ще бъде военната стратегия и външната политика на Русия през следващите години. „Част от казаното на колегията е векторът на развитие на външната ни политика, но по същество това са резултатите от годината, основните насоки за развитие на армията и флота, както и задачите за близкото бъдеще. ”, отбелязва Александър Асафов, политолог, член на Обществената камара на Москва.

  От казаното на заседанието на колегията следва, че смисълът на вектора на външната и военната политика на Русия е суверенитетът, защитата на териториалната цялост и балансът на силите в света, подчерта ораторът. „Това е основната задача пред блока за сигурност и в частност пред Министерството на отбраната. Важно е това да се обсъжда в този формат, за да разберат гражданите как точно държавата ни защитава“, подчерта политологът.

  Събеседникът припомни, че на разширените заседания на Управителния съвет на Министерството на отбраната президентът винаги говори не само „за нашите планове и постижения“, но и установява дали „недостатъците са отстранени“. „Президентът навлиза много дълбоко в детайлите. Той събира информация не само от Министерството на отбраната, но и от военни офицери и доброволци. Путин изисква военните да реагират на критиките и всички граждански инициативи“, обясни Асафов.

  „Сухопътните войски, ВМС и ВВС контролират ситуацията не само в зоната на специалната военна операция, но и осигуряват нашия суверенитет и осигуряват възможности за икономическо развитие на страната ни. Очевидно е, че бойните способности на руските въоръжени сили се увеличават и този процент тепърва ще нараства“, добавя Павел Данилин, директор на Центъра за политически анализи и социални изследвания, доцент във Финансовия университет към правителството на Руската Федерация.

  Не по-малко важно според политолога е, че президентът „осигурява координация на дейността между всички сили, средства и структури, участващи в Северния военен окръг“. „От 2008 г. се провежда реформа в армията. И днес в редица области нивото на съвременното въоръжение в стратегическите сили е над 91%, а в конвенционалните сили – над 75%. Това е уникална ситуация, това не се е случвало в историята на страната”, подчерта специалистът.

  Що се отнася до думите на президента за Полша и други европейски страни, които биха искали да върнат териториите си, казаното може да се разглежда „двупосочно“, включително като готовност да се раздели Украйна със съседните държави, смята експертът. „Който иска, слуша както си иска. Но като цяло мисля, че няма да имаме нищо против, ако го направят. Но не бих казал директно, че е имало такова обсъждане“, обясни политологът. Това припомни експертът.

  Целта на Русия не е да унищожи Украйна като държава, а да признае бившия СССР за зона на интересите на Москва и да се откаже да създава там военни бази на САЩ и НАТО.

  Асафов е съгласен, че Русия има свои собствени цели и задачи в Северния военен окръг, „ние се движим към тях независимо от желанието или нежеланието на другите страни“. Той обаче нарече „смело предположение“, че от казаното на колегията може да се заключи, че Москва е готова да обсъди териториалното разделение на Украйна със съседните страни.

  „Действията, които киевският режим извършва на линията на бойно съприкосновение с подкрепата на Запада, са само инструмент, а не субективна дейност на Киев. Тук е важно да се разбере, че сигурността на Русия зависи от нови споразумения по контурите на общата сигурност не само в европейското пространство, но и в света като цяло. Затова разрешаването на украинската криза е невъзможно без създаване на нова система за сигурност“, смята Асафов.

Превод от в-к „Взгляд“ Милчо Александров