ФАШИЗМЪТ НЕ СЕ ЛЕКУВА!

ДЕКЛАРАЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ И РАБОТНИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

  Есента на 2021 г. бе белязана от поредица от особено нагли провокации в Донбас от украинските наказателни войски. Те обстрелват градове, отвличат хора, използват турски дронове, превземат селища на неутрална територия, публично плюят Минските споразумения. Умират хора, включително деца. Държавниците и олигарсите, стоящи зад наказателните отряди, отново използват своя прост и подъл трик: решават своите егоистични интереси, като убиват десетки и унищожават условията на живот на хиляди хора. На фона на шума от влошаването на ситуацията на границата и заплахата от Руската федерация те молят за финансиране от САЩ и ЕС, които подкрепят нацистите.

  През последните седем години самата Украйна се превърна в истинска фашистка държава. Събарянето на паметници на Ленин, други революционни и съветски лидери, изгарянето живи на участници в мирни протести срещу противоконституционните действия в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май 2014 г. продължи с буен национализъм; нападения и убийства на журналисти и леви активисти; нагло насилие над мигранти и представители на националните малцинства; на държавно ниво се извършва героизация на предателите на украинския народ – съучастниците на Хитлер на бандеровците; Използват се нацистки символи от времето 1941-1945 г. и техните поздрави се приемат в армията; провеждат се факелни шествия на нацистите; В съда, под вика на нацистки главорези, дейността на комунистическата партия е забранена. Активисти на комунистически и социалистически организации, много от които бяха изброени в печално известния и обхванат от Службата за сигурност сайт „Миротворец”, са преследвани и бяха принудени да напуснат страната.

  Под натиска на транснационални корпорации от различни империалистически страни, съветското индустриално наследство беше унищожено и разпродадено от буржоазни правителства и олигарси, които решиха, че стратегията на „утилизация“ е по-изгодна за тях от запазването на фабрики и следователно стотици хиляди работни места . Синдикалното и работническо движение все още не е напълно потушено, но е сковано и дезорганизирано. Най-силното влошаване на жизнения стандарт на трудещите се обективно води до необходимостта от борба. Но ако кълновете на политическата борба все още можеха да се наблюдават в страната преди „Майдана“ от 2014 г., днес работниците, ако излязат на редки протести, са основно против поскъпването и цените на жилищата и енергията, намаляването  на пенсиите и обезщетенията. В същото време сега има много по-малко възможности за координиране на действията на трудещите се и за предаване на опита от политическата и други форми на борба на пролетариата. Работещите хора са деморализирани, многократно са били мамени. Милиони хора са загубили нормалната си работа и в същото време са загубили всякаква способност за класова самоорганизация. Работещите хора просто оцеляват, доколкото могат, мнозина са принудени да работят усилено върху обвързващи условия както у дома, така и все повече и повече в чужбина.

  Дори буржоазната демокрация непрекъснато се потъпква и ограничава. Всякакви независими медии са забранени. Опитите за съпротива изгарят почти мигновено. Тормозът по политически, езикови, религиозни причини стана нещо обичайно в съвременна Украйна. Народът на Донбас, който не иска да се подчини на фашистко влияние, се озова в капан в междуимпериалистическите противоречия зад украинската олигархия на империалистите от Запада, които подкрепят и подбуждат към война националистическите власти на Украйна и протекционистите от правителството на империалистическа Русия, опитвайки се да защити интересите на своите национални олигарси по периметъра на границите си.

  Сега в Донецка и Луганска области няма нито мир, нито обявена война. Но това, което се случва, е по-скоро война. Обстрелите от украинските наказателни сили се превърнаха в ежедневна практика от 7 години. Загиват не само военните, но и работниците, които се изправиха да защитават дома си. Старци, деца и жени загиват под огъня. По пътя за училище, по пътя за вкъщи, по пътя за магазина или за работа – към предприятието, което все още не е напълно съсипано от капитализма и войната.

  Войските в ДНР и ЛНР не могат да не отвръщат на нацистите. Засега войниците на самопровъзгласилите се републики могат сами от време на време и да стрелят с гняв по врага.

  Капиталистическа Русия не помага за разрешаването на ситуацията. Според решението на московските политици, непризнатите републики на Донбас се подпомагат, но само до степента на запазване на статуквото, за да не се разгневят над допустимото ниво  „западните партньори“, толкова, колкото да могат въоръжените сили от републиките да отстъпят, но не и да напредват. Бизнесът и собствената му политика са много по-важни от работниците в съседните народни републики, в това число гражданите на Русия.

  Никой отвън не може и не иска да накаже украинските военнопрестъпници и да поведе народите към мир. На решителна борба за мир, социализъм и щастие, срещу империализма са способни само трудещите се: украинците, руснаците и всички останали.

  Фашизмът не може да бъде излекуван. С убеждаване не се лекува. Този абсцес се отстранява. Фашизмът може да бъде окончателно елиминиран само като се сложи край на неговата кауза – капитализма.

  Необходимо е да се обясни на работниците в Украйна, Русия, региона на Донбас и по света че: само един класов съюз на работниците може да разреши тази патова ситуация от подобни рецидиви на фашизма в други страни.

  Да живее международното приятелство на трудещите се!

  Да живее новата международна социалистическа революция!

  Да дадем отпор на империалистите от САЩ и ЕС, които насърчават фашистите!

  Нацистките бандеровски палачи трябва да отговорят!

  Пролетарии от всички страни, обединете се в борбата срещу фашизма и империализма!

Съюз на комунистите на Украйна

Комунистическата партия на Съветския съюз

Руска комунистическа работническа партия

Работнически фронт на Украйна

Работнически фронт на Донбас

Комунистическа работническа организация на ЛНР

социалистическа партия (Литва)

Комунистическата партия на Азербайджан

Беларуска републиканска организация на КПСС

Социалистическо движение на Казахстан

Комунистическата партия на Киргизстан

Българска комунистическа партия

Декларацията е отворена за подкрепа и от други партии.

превод Милчо Александров