АМЕРИКАНСКИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ ЗАСТРАШАВА СВЕТОВНИЯ МИР – АКТИВНА СЪПРОТИВА В ЦЯЛ СВЯТ СЕГА!

ICOR

ИКОР остро осъжда агресивните и опасни действия на правителството на САЩ. С убийството на иранския генерал Сюлеймани, което се равнява почти на обявяване на война, опасността от подновяване на конфликт с непредвидими последствия значително се засили. Това изостря общата опасност от война. Генерал Сюлеймани беше командир на проиранските милиции в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. Народите в геостратегически значимия Среден Изток от десетилетия страдат от продължителната военна агресия на американските военни, която сега пак провокира война. Това е явно нарушение на международното право и акт на държавен тероризъм за разширяване на сферата на интересите на американския империализъм, а същевременно и борба между гравния подпалвач на война – САЩ и Шанхайската група за контрол в този регион. С това Тръмп се опитва и да се стабилизира вътрешнополитически.

Ние изискваме незабавно изтегляне на всички чуждестранни войски. Призоваваме всички прогресивни сили да проведат протестни демонстрации и стачки, каквито вече има в много страни, да се подготвят за деня Х и активно да протестират против опасността от избухване на война. ИКОР ще координира проявите, а подписалите тази резолюция ще организират и проведат протести в своите страни.

Ислямска република Иран е брутална фашистка капиталистическа диктатура. Четирите десетилетия на нейното управления докараха страната до ръба на икономическия и социален срив. Вътре в Иран ситуацията значително се изостри в резултат и на икономическите санкции. В края на 2019 г. имаше стачки и протести в цялата страна, срещу които се действаше брутално. Класовата борба навлезе в процес на революционно кипене, в който работническата класа е водещата сила. Стачната вълна беше за работа, хляб и мир. Протестът на работниците и на широките маси се насочи не само срещу прехвърлянето върху тях на тежестите на войната, а се увеличиха и гласовете против експанзионистичната агресия на Иран в Йемен, Ливан, Ирак, Сирия и Афганистан. Реакционният режим се опитва сега да използва страхливите американски нападения за своята реакционна националистична и експанзионистична политика и да спечели масите за нея. Освен влиянието на ислямско-фашистките сили военният конфликт сега цели да подкопае борбата на масите в Иран и Ирак за демокрация, свобода и развитие. Усиленото вълнение на борбите определя развитието и противоречията в Иран. Правителството се опита да обсеби масовите протести срещу САЩ като масова подкрепа за себе си. Обаче малко след това масите в Иран се възмутиха от свалянето по грешка на граждански самолет и реакционната политика на прикриване. Но иракският народ не може да забрави преди всичко убийството и арестуването на хиляди демонстранти през ноември 2019 г. и дълги години преди това. Но от това подтисничество произлязоха най-значимите борби на работниците и народа в региона. Тази много сложна за работническата класа и масите ситуация изисква непременно усилване в Иран на революционни и марксистко-ленински сили с ясна цел. Те работят при най-тежки условия и имат нашата пълна солидарност. Ние сме на страната на иранските маси и на всички революционери, които се борят за истинските интереси на работниците и широките маси против външната империалистическа агресия и противонародния режим в страната.

Активна съпротива срещу главния подпалвач на война и враг на всички народи  – американския империализъм!

Вън всички чуждестранни войски от страните на Средния изток!

Активна съпротива на империалистическата агресия и война!

Укрепвайте световната революционна организация ИКОР!

Tags: