27 януари 1945 г. – 75 години от освобождението на лагера на смъртта Аушвиц /Освиенцим/

aushvits

  На 27януари 1945 г. частите на 60-та армия на Първи украински фронт под командването на маршал И.С.Конев освободиха лагера на смъртта Аушвиц /Освиенцим/ в Полша. В битката за превземане на лагера дадоха живота си над 230 войници от Червената армия.

Аушвиц е един от символите на фашисткото варварство. Между лятото на 1940 г. и януари 1945г. в него бяха депортирани над 1,3 милиона души от цяла Европа – евреи, роми, политически опоненти и други представители на маргинализирани общности. От тях най-малко 1,1 милиона души бяха умъртвени в газовите камери, чрез разстрел или от робския труд за „ИГ Фарбен“ и други германски оръжейни производители.

Дори и в първите дни след освобождението многобройни лагерници умираха от изтощение. Сред освободените бяха над 200 деца, главно близнаци, предназначени за опитите на есесовските лекари. Съветските войници откриха и труповете на около 600 лагерници, които есесовците бяха разстреляли преди да се оттеглят от лагера.

В началото на март 1945 г. оцелелите от Аушвиц заявиха в послание: „Ние, спасените бивши лагерници, дължим нашето избавление на храбрата Червена Армия и молим международната общественост и нейните правителства да изразят благодарността ни от наше име“.

По решение на ООН повече от десетилетие 27 януари се отбелязва в световен мащаб като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста, който да напомня и за освободителите от фашисткото изтребление. Ето защо е скандално поведението на полското правителство, което игнорира ролята на Червената армия за освобождението на собствената си страна. Нито правителството, нито градската администрация отбелязаха на 17 януари Деня на освобождението на Варшава. Това направиха ветераните от войните и антифашистките организации. А на възпоменателната церемония на 27 януари в Освиенцим е поканен президентът на Германия, но не и представител на руската държава.

Ние никога няма да забравим освободителната роля на бойците от Червената армия, включително и на 27 януари 2020 г.!

Международна федерация на борците от съпротивата (FIR) – Асоциация на антифашистите

Tags: