ОТНОВО ЗАЕДНО: РУСИЯ И КИТАЙ УВЕЛИЧАВАТ ОТБРАНИТЕЛНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА СЪЮЗНИЦИТЕ СИ В СРЕДНА АЗИЯ

Ключовите заплахи за англосаксонския свят са Русия и Халифатът, които можем да смятаме за програмни. В същност, в тази статия англосаксонците признават, че са намерили не само средство да се освободят от силната Русия, но са измислили, как да я завземат през близките 5-10 години. Руснаците и арабите, ще се унищожат един друг, като по този начин ще решат проблемите на Запада, който, създавайки Халифата като гробокопач на страните от Близкия Изток, Персийския залив и Средна Азия, в крайна сметка планират да престартират капитализма и икономиката си.

Предизвикателството на цивилизаторите е прието.

Казано на обикновен език, нашите бледолики „партньори” от Голямата Примамка решиха два пъти да влязат в една река. По скоро, това няма да се случи – по причина упоритото нежелание на Русия и Китай да видят ордите брадати с черни знамена с арабски надписи средноазиатски изтърсъци.

В началото на септември главатари главорези от ИДИЛ изпратиха „черни послания” отначало на русите, а след това и на индусите,които, както и китайците живеят неправилно. От руска страна послание получи Рамзан Кадиров, който обеща да им окаже такъв вежлив и топъл прием като на Хатаб и Дока Умаров. Забележително е, че мероприятия за оказване на „почести” на брадатите се организират основателно не само по линия на ШОС, но и в рамките на двустранните договори.

Ако не можеш – ще те научим.

Броят на различните срещи и конференции, засягащи проблематиката на Средна Азия, през последните месеци вече трудно се подават на пресмятане.

На 11-12 август в северен Таджикистан в град Хунджанд се състоя съвместна колегия на ръководителите на вътрешните работи на Таджикистан и Русия. В хода на заседанието на колегиите Владимир Колоколцев и Рамазан Рахимзод обсъдиха въпросите за сътрудничество и противодействие срещу разпространението на екстремизма, както и перспективите за сътрудничество на експертно-криминалистки групи.

Основната заплаха за сигурността на Русия и Таджикистан са опитите за проникване на терористи от Северна Африка и Сирия, както и излизането на контингента на ISAF от Афганистан. По работата на съвместното залавяне на екстремисти от различни мрежи имат успехи.По думите на Владимир Колоколцев, страните започнаха да обменят оперативно-значима информация редовно, която дава възможност да установят местоположението на членовете на екстремистки групи. Благодарение на това разкриваемостта на престъпленията нарасна три пъти през миналата година. Но това по мнението на ръководителя на МВР на Русия е недостатъчно. За това страните се договориха за провеждане на съвместни мероприятия за предупреждаване, пресичане и разкриване на престъпления от екстремистки характер, за което подписаха съответни договори.

Страните отбелязаха, че в учебните заведения на МВР(МВД) на Русия се обучават 200 граждани на Таджикистан, а други 20 ще повишат квалификацията си преминаващи курсове в РФ.

По-рано страните от Шанхайската организация за сътрудничество приеха решение за ожесточаване на мерките за борба с тероризма и екстремизма, а руската дипломация усилено търси съюзници за борба с терористичните групировки.

На 6 септември се състоя среща на ръководителите на ведомствата, борещи се с наркотрафика в Таджикистан и Иран.

И докато компетентните органи усилват мерките за борба с екстремизма, той също не седи със скръстени ръце.

На 4 септември в Ташкент на Юнусбадския мост някой беше поставил флага на ИДИЛ, който се развяваше няколко часа. А на 1 септември, в деня на независимостта на Узбекистан, Ислам Кадиров нарече екстремизма едно от предизвикателствата на републиката.

Жителите на киргизкия Ош са заплашени от перспективата  за връщане от Сирия на воювали в редовете на терористите киргизи.

Освен това, наскоро в Таджикистан бяха осъдени група лица, които възнамеряваха да взривят редица обекти и предприятия на територията на републиката. По елементарни сметки, в горещите точки на света воюват повече от 200 граждани на републиката, които след връщането си в къщи могат да станат заплаха не само за РТ, но и за целия регион.

Към нарасналата заплаха от терористични актове, не трябва да се забравя и за неспокойната Горно-Бадахшанска автономна област (ГБАО), граничеща както с Афганистан, така и със Синцзян-Уйгурския автономен район (СУАР) Китай. Този регион е слабо контролиран от таджикските власти, наситен до край с контрабандисти и е идеална площадка, върху която съседите могат да заселят екстремисти и терористи. Самият Синцзян е „ахилесовата пета” на Китай, по който многократно беше ударен от многобройни терористични актове.

Именно стабилизирането на Средна Азия и особено на Таджикистан е ключова задача както за Китай, така и за Русия. Още на 1 април в хода на срещата на министрите на националната отбрана на КНР Чан Ванцюан и Емомали Рахмон беше декларирано за намерението на Китай да окаже на Таджикистан военно-техническа помощ за стотици милиона долара. И на    18 април въпросите за сигурността се обсъдиха между Рахмон и министърът на обществената сигурност на КНР Го Шенкун. След това тази тема беше повдигната в хода на официалната визита на ръководителя на Министерството на външните работи на Китай  Ван И в Таджикистан.

И докато Русия оказва организационно и методическо съдействие на Таджикистан и реализира програма на стойност 1,1 млрд долара за модернизиране ВС на Киргизия, Китай взе решение за доставка на съседна Киргизия полицейско снаряжение за 3 млн юана. Правителството на КНР ще окаже военно-техническа помощ в размер на 100 млн юана на въоръжените сили на Киргизия, без да става дума за вложенията в инфраструктората за киргизките военослужещи.

По този начин се реализира „пътната карта” от киргизкото правителство за присъединяване на републиката към Митническия съюз, извършват се дейности за усилване на границата на Киргизия и повишаване на нейната сигурност. Трябва да напомним, че киргизко-таджикистанската граница не е очертана и затова по нея се извършват престрелки между граничари. По границата също има и планински участъци, за това усилването на правозащитната система на Таджикистан ще се отрази благотворно върху защитата на републиката, планираща да стане пълноправен член на Митническия съюз към края на годината.

  Не е маловажно осигуряването на сигурността на тези републики след излизане на контингента на ISAF от Афганистан, след което равнището на хаос в тази монокултурна република ще достигне върхът си. И след като Туркмения, която традиционно прави всичко възможно за успокояване на радикалните елементи в съседен Афганистан реши да укрепи границите си, то работата мирише на керосин.

В плановете на нашите врагове така е и поставен въпроса от потомците на цивилизаторите и представителите на просветената световна общност – да затворят дъгата на нестабилност от Персийския залив през Близкия Изток върху Средна Азия, попътно пускайки метастази в Европа, Кавказ и Индостан. И, както показва практиката, от плана си Западът никога не отстъпва,  той може да бъде спрян от нашата готовност да воюваме и да побеждаваме. Между другото, с това се занимават иракчаните, воювайки с руско оръжие в пясъците си, предоставяйки ни скъпоценно време за укрепване на тила, което, както се вижда,  не губим напразно.

ОДНОКО                                  ПРЕВЕДЕ МИЛЧО АЛЕКСАНДРОВ

Tags: ,