РЕЗОЛЮЦИЯ НА ИКОР

ICOR

ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА (GREEN DEAL) НА ИМПЕРИАЛИЗМА НА ЕС – БЕЗ СПИРАЧКИ В ЕКОЛОГИЧНАТА КАТАСТРОФА

Европейската комисия начело с фон дер Лайен опитва всичко, за да се представи със зелена окраска. През следващите години ще бъдат осигурени 2 трилиона евро за „нова стратегия за растеж”. Но не за незабавни мерки за ограничаване на отделянето на въглероден двуокис, за спиране затоплянето на земята и моретата и търсене на отговорност от главните им причинители в централите на концерните, а и капитализма като цяло. С тези средства изрично трябва да се осигури предимство на империализма на ЕС в междуимпериалистическата конкурентна борба. С тези субсидии европейският империализъм иска да облагодетелства международните монополи, особено тези със седалище в Европа. Вместо действителни незабавни мерки с разпростирането й върху автомобилния и морския транспорт търговията с емисии става допълнителен печеливш бизнес за автомобилни концерни и корабостроителници. Като резултат концерните ще прехвърлят своите „разходи” върху потребителите.

Европейският империализъм се представя с това като привидна алтернатива на Доналд Тръмп и американския империализъм с тяхното отричане на екологичната криза и открита подкрепа за енергийните монополи, въгледобивните концерни, големите рафинерии и производители на природен газ. Обещанието до 2050 г. Европа да стане първия „климатично неутрален” континент е чиста пропаганда: от 1990 г. отделянето на въглероден двуокис е увеличено с повече от 60%. Мъгляви обещания заместват необходимите незабавни мерки с които до 2030 г. да се намали отделянето на въглероден двуокис със 70 до 90%, за да се предотврати по-нататъшно драматично затопляне на земята.

Време е за оказване на решителна международна и активна съпротива срещу произволното разрушаване на условията за живот. През 2019 г. милиони хора, предимно младежи, излязоха на улиците с движението „Петъци за бъдеще”; в различни страни участваха и работнически делегации. „Зелената сделка” на ЕС цели да разложи боевото екологично движение, да го привърже към абсолютно недостатъчното Парижко споразумение за климата и особено да се спрат обвиненията към концерните.

Ние, партиите от ИКОР – Европа декларираме: империалистическият съюз от държави ЕС провежда и империалистическа екологична политика! Със „зелената сделка” се цели чрез зелена мантия отклоняване на вниманието от концерните и тяхното разрушаване на основите на живота като главни причинители на застрашаващата екологична катастрофа.

Работническата класа и масите се нуждаят от работни места и защита на околната среда. И двете могат да бъдат извоювани само за сметка на печалбите. По цял свят екологичното движение трябва да стане сила променяща обществото. Организациите от ИКОР са неразделна част от боевото екологично движение и представляват в него неизбежната революционна перспектива. Нашата работа помага за разбирането на по-дълбоките причини за разрушаването на околната среда в закономерностите на капитализма и империализма. И необходимостта от борба за социализъм. Световното екологично движение е необходимо като неразделна част на Единния международен антиимпериалистически фронт.

Tags: