РУСИЯ ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА „ДАНЪК” НА САЩ

  

Вече за никого не е тайна, че през 90-те години на миналия век Русия почти открито беше окупирана от САЩ, зад които се крият световните финансови кукловоди. Данъкът за окупатора по някои оценки е възлизал на 1милиард$ на ден посредством хитри финансови механизми.По какъв начин може да се промени ситуацията?

Изострянето на външнополитическата конфронтация на Русия със страните от Запада и влошаване на икономическата ситуация изисква от ръководството на страната незабавни действия. Прословутото заместване на вноса се оказа, по – скоро преминаване не на родна, а на китайска стока. Необходими са кардинални промени. Експертите смятат, че Русия се оказа на границата на катастрофата по вина собственото си Правителство, а западните санкции само задълбочават ситуацията. Но независимо от това, за опити за извършване на коренен обрат в икономиката може да се съди по редица принципни решения. Мненията на експертите за това в края на материала.

Последната седмица се превърна в седмица на откровение от Правителството на Русия, експертите и руснаците. От трибуната на Държавния съвет прозвучаха предложения за кардинални промени на икономическия курс. Така, президентът на страната Владимир Путин опроверга икономическите постулати, които внушаваха либералите за последните 20 години и каза, че от сега нататък руската икономика ще се ориентира върху вътрешния пазар, а не към митичните международни инвестиции. Губернаторът на Белгородска област Евгени Савченко призова икономическите либерални догматици да приемат новия курс съответствуващ на новата икономическа реалност.

За осигуряване на устойчив продължителен ръст на БВП в Русия на равнище 7-8% всяка година е необходимо да се осигури нов модел на икономическия ръст ориентиран главно, първо – на замисленото заместване на вноса и второ – на активното стимулиране на вътрешното търсене, и потребление. За успешното стартиране на такъв модел ние също стигнахме до извода, че ни е необходимо, преди всичко, да се откажем от цяла редица изчерпали се икономически решения и някои устойчиви митове, и едновременно да приемем нови норми и правила на икономическо поведение, адекватни на предизвикателството на времето, които ще позволят на родния бизнес по-нататъшни широки възможности за осигуряване на икономическия ръст и създаването на конкурентноспособна икономика” – заяви Савченко.

За да се осъществи заветният преход, губернаторът предложи Правителството да се откаже от идеите на безпомощност на руската икономика и да хвърли всички сили за подкрепа на отечествените производители – да им отвори достъпа до инвестиционните ресурси до 3-4% годишно, да осигури проектно финансиране, да компенсира загубите след като проекта покрие планираната мощност, да увеличи дела на руските стоки на пазара.

В същото време Министерството на финансите представи нещата така, че никой да не очаква нищо от него.  Почти незабелязано премина новината, пусната от МФ, че попълването на Резервния фонд ще става за сметка на допълнителните нефтогазови доходи в рамките на „бюджетното правило”. За увеличаване на тези доходи се планира да се съкрати програмата за държавни заеми, на стойност, влияеща негативно върху геополитическата ситуация и режима на западните санкции. По бюджетното правило, нефтогазовите доходи в бюджета, получени от свръх базовите цени на нефта (96 долара за барел), се насочват в Резервния фонд, напомни заместник министъра на МФ. „Ние предлагаме да се модифицира това правило и да не се трупат тези средства в Резервния фонд, а да се насочват за планиране на заместването на държавните дългове” – каза министърът на финансите Силуанов.

„Ние се отказваме от предишната си стратегия и тактика на „търговската сделка”, която ни позволяваше да взимаме заеми и да трупаме средства в Резервния фонд – каза Силуанов. Ситуацията ни сега е такава, че смятаме за правилно да не насочваме тези средства в Резервния фонд и да съкратим обема на заемите и държавния дълг…”.

Министерството на финансите правеше заеми главно в държавни облигации на стратегическия конкурент – САЩ. Общият обем на Резервния фонд се оценява на 3,5 трлн.рубли. Така или иначе, това не може да се нарече друго, освен като отказ на Русия да отдаде почит на Вашингтон. Това решение не може да се нарече по друг начин, освен като сензационно. По-рано беше съобщено за постепенното съкращаване на дела на  щатските облигации в руските златно валутни резерви. Като се прибавят договореностите на Русия да търгува с Китай и редица други държави с националните си валути, това е открито предизвикателство към „световния хегемон”, разпалващ войни по целия свят.

Преди няколко дни стана известно, че оглавяваната от Дмитрий Медведев управляваща партия подготвя страната към алтернативен икономически курс. Един от идеолозите на този курс е Сергей Глазев – съветник на Президента. В Държавната дума преминаха изслушването на новата икономическа политика. Предложените от единорусите мерки са право противоположни на политиката на правителството на Дмитрий Медведев. Депутатите предлагат да се увеличи бюджетния дефицит пет пъти, рязко да се съкрати данъчната тежест и да се изхарчат почти половината от златно валутните резерви на страната през близките пет години. Прозвуча предложение да се въведе данък при износа на капитал.

По мнението на съветника на Президента е необходимо да се предоставят на руските корпорации дългосрочни евтини кредити в размер на 4 трлн. рубли, при условия които се дават в чужбина. Но за да не „изтичат” капитали на „Запад” са необходими допълнителни мерки.

„Аз бих предложил данък върху износва на капитали. Много страни използват този иструмент. Ако разберем, че износът на капитали се прави с цел укриване на данъци, то какво ни пречи да въведем облагане с ДДС на финансовите транзакции? Ако операцията е легална и вноса влиза в страната, то този данък се връща. А ако е нелегална получава глоба за износ на капитали” – каза Глазев.

По нататък той заяви: „Този въпрос е табу за Централната банка, тя прави вид, че това не я засяга. При такава политика рискуваме да пострадаме фатално. За това главният проблем, който трябва да се реши е преодоляването на упоритото нежелание на Централната банка да защитава интересите на националната сигурност, осигурявайки икономическата сигурност на страната и да прекрати да защитава интересите на чуждите спекуланти”.

Икономистът Михаил Хазин по темата за санкциите отбеляза, че преминаването на Правителството и ЦБ на новия курс няма да е лесно.

„Днешното ръководство на руското Правителство и ръководството на Централната банка – са хора, които са направили кариерата си в рамките на доларовите централи, за това да се говори, че те ще направят алтернатива на доларовата система е наивно. Те не могат да направят това” – заяви икономистът.

В същото време, става очевидно, че Бретън-Удската система с всичките и инструменти – МВФ, Световната банка и емисионният доларов център е в криза, която САЩ се опитват да преодолеят за сметка на други участници в световната икономика, твърди Хазин. По този начин, глобалният икономически проблем за пореден път се оказа неразделна част от политиката.

„ В дадения случай Русия е най-публичния опонент на САЩ. В същност Китай и част от елита на Западна Европа се съпротивляват на американския натиск много по-силно, отколкото Русия, но това става зад кулисите. А Русия при ситуацията с Украйна го направи публично, което доведе до две следствия. Първото – целият свят видя, че има сили в света, които не желаят да лягат под САЩ. Ако икономическата ситуация в света беше добра, това не би направило впечатление, но равнището на живота рязко пада. Ръководителите на малките страни разбраха, че няма да получат парче от световната доларова система и за тях е принципно важно, че има някой, който може да окаже някакво противодействие. В резултат на това, авторитетът на Русия в света, не в средите на икономическия елит, а в средите на народите като цяло, в малките и средните държави много силно нарасна. Като следствие, това предизвика много остро противодействие. Именно това е причината за санкциите” – отбеляза икономистът.

По думите на Хазин, сега когато доларът е слаб, а външните заплахи се увеличават е най-подходящото време за създаване на собствена регионална финансова система. Наистина, ръководството на страната не е готово за това, не е готово да се раздели с комфорта на доларовата система в икономиката и митническия либерален курс в политиката.

„Какъв образ за бъдещето носим за света? Руската империя носеше образа, в православната епоха, на носител на библейските християнски ценности. СССР носеше образа на комунизма – за равенството на хората. А какво ще донесе днешна Русия, когато Правителството заявява, че изграждаме либерален капитализъм подобен на този на САЩ? Второто направление е икономическото. Ние говорим за замяна на вноса, за развитие на икономиката и какво ли още не, а какъв е източника на развитие? Имаме ли собствен инвестиционен ресурс? Цялото наше развитие днес е вързано за емисионния доларов център. Необходим ни е категорично собствен ресурс. Трябва да изградим собствена инвестиционна-финансова система” – каза експертът.

Вече е очевидно, какви действия са необходими предвид на обстоятелствата, но деофшоризацията, изгодното „продължително” кредитиране опира в упоритото нежелание на Централната банка да промени каквото и да е.

Директорът на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин отбелязва, че такова поведение на Банката на Русия е углавно престъпление. „ Ние трябва по всякакъв начин да разобличаваме пасивността на правителството и Банката на Русия, защото те не изпълняват задълженията си. А в Наказателния кодекс има член за „ престъпна небрежност, водеща до тежки последствия”, по който, според мен, трябва да бъдат подведени половината министри” – заяви икономиста.

АННА СМИРНОВА

Kramola.info                       превод Милчо Александров

Tags: , ,