БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ

ЦК и българските комунисти с прискърбие съобщават, че на 5 март 2013г., след тежко боледуване, на 59 години, почина президентът на Боливарската република Венецуела Уго Чавес Фриас.

Уго Чавес изразяваше волята на своя народ и беше избран за Президент на Венецуела, спечелвайки трудните избори през 1998, 2000, 2006 и 212 година. Той беше за интернационална солидарност с Куба, народите от Латинска Америка и целия свят. БКП изразяваше подкрепата си за него по време на извършения преврат през 2002 година. Българските комунисти подкрепяха народа на Венецуела в трудните му минути.

Другарят Чавес не беше просто признат лидер на народите от Латинска Америка, а беше легендарна личност за всички борци за щастието на трудовите народи от цял свят. Той посвети живота си в служба на народа си, който го подкрепяше в трудната му борба за по-добро и справедливо битие. Приживе той казваше за себе си: „Когато бях революционер-въстаник, аз не бях социалист. Когато започнах да се занимавам с въпросите за подобряването на живота на народа, аз разбрах, че друг път, освен социалистическия, просто няма”.

ЦК на БКП и всички комунисти в РБ скърбят от загубата на другаря си по борба Уго Чавес, като едновременно изразяват подкрепата си за  трудовия народ на Венецуела в борбата му за целите, за които се бореше той.

6 март 2013 г.

Tags: ,