ВАКСИНИТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, А НЕ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ!

Голям успех е, че благодарение на работата на много изследователи само година след първите заразени с коронавирус няколко ваксини ще бъдат утвърдени или вече се раздават. Това е успех макар, че стриктният контрол и научната оценка за тяхната ефективност и поносимост трябва да продължат. Успехът, качеството и безопасността биха могли да бъдат още много по-високи, ако разработването на ваксините не се водеше под знака на империалистическата конкуренция. С производство на мРНК-ваксини беше постигнат нов тип ваксина. Между другото поради простата структура на тази ваксина за няколко седмици може да се произведат милиони дози.

Ваксините и необходимото медицинско обслужване трябва да са достъпни за всички страни и хора, включително за бедните. С наближаване на одобрението на ваксините на крупните фармацевтични компании „Пфайзер”/„Бионтек”, „Модерна” и „Астра-Зенека” става ясно, че империалистите се стремят да осигурят болшинството за себе си. Така според Oxfam няколко страни, съставляващи 13 процента от световното население, вече си осигуриха повече от половината от всички дози ваксини. За Перу – една от страните с най-висока смъртност на глава от населението в пандемията, са предвидени доставки на ваксини едва през август 2021 г. Обаче създадената 2020 г. от СЗО „Ковакс фасилити”, призвана уж да осигури справедливо разпределение на ваксините, обещава малко във финансово отношение. И предвижданото от „Ковакс” разпределение е всичко друго, но не справедливо: на страните, които могат да платят за собствените ваксини, се дава приоритет над страните, които зависят от финансова помощ. Най-категорично отхвърляме тази безчовечна империалистическа политика в здравеопазването!

Дори в империалистическите страни ние критикуваме имунизационната политика. Тя залага едностранно на големи изпитателни центрове, вместо да постави  ударението върху домашното лекарско обслужване. И тук пандемията Ковид 19 е болест на бедните.

Ние изискваме: редът за ваксиниране да се основава на строг медицински и инфекциологичен критерий — в цял свят, независимо от финансовите възможности на страните! Особено трябва да се отчита необходимата логистика: страните с ограничени възможности за необходимото охлаждане на  ваксините трябва да се снабдяват с ваксини от „Астра-Зенека” и „Модерна” и подобни продукти, чието охлаждане е по-лесно. Понастоящем имунизирането трябва да е доброволно, а не чрез определени специални права за имунизирани да се въвежда през задната врата задължително ваксиниране.

Ваксинирането е достижение на човешкото развитие, на което имат право всички хора! Но при капитализма от решаващите въпроса за живота и смъртта ваксини се извличат печалби!

Не на патентното право върху ваксините!

Напред към социализма — за общество, в което достиженията на човечеството служат на всички!

Подписано към 17.12.2020 г. от 31 партии и организации от ИКОР