ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТТА НА САЩ ВОДИ СВЕТА КЪМ ВОЙНА

wojnite-na-sasht

В момента светът е в по-рисково геостратегическо положение, отколкото е бил в разгара на Студената война. Отказът на Русия и Китай да сведат глава пред диктата на Вашингтон вбесява претендиращите за хегемония САЩ, проникнати от желание за неоспорвано световно господство. От много отдавна Вашингтон счита за своя „мисия“ да господства над света и над световните жизнено важни ресурси ако не чрез подкупи и сплашване, то чрез военно насилие. Опора на стремежа за господство е фалшивата идея за  някаква американска „изключителност ” . Тази идея е израз на най-хищническата идеология в света – американизмът. И до днес много американци вярват, че САЩ са победили нацистка Германия и че те са „изключителни“ човешки същества. Тази митология, напомняща нацистката пропаганда, изисква да се измислят врагове и да се всява страх и подчинение.

По време на Студената война имаше линии, които никой не смееше да пресече. Сега те са малко ако въобще ги има. САЩ са заобиколили Китай с 400 бази, корабите им навлизат в китайски води, в китайското въздушно пространство летят американски дронове. Водените от САЩ войски на НАТО се трупат на същата тази източна руска граница, която нацистите някога преминаха когато нападнаха Съветския съюз. Нещо обичайно е върху руския президент да се сипят оскърбления. Няма ги тази сдържаност и дипломация, които запазиха Студената война просто студена.

Русия и Китай отказват да се подчинят на Америка. Русия играе независима, главно позитивна роля в Близкия изток. Тази роля е противоположна на разрушителното американско насилие. Както и Китай, Русия е създала свои мирни и плодотворни съюзи по света. Всичко това е неприемливо и непоносимо за американския Кръстник.

Понякога се създава невярното впечатление, че администрацията на Тръмп е възприела агресивна политика спрямо Китай, но че американският президент търси по-приятелски отношения с Русия. Всъщност това е старата американска игра „Разделяй и владей“. В действителност в момента САЩ агресивно подриват устоите на Украйна, за да милитаризират руската западна граница и представляват по-непосредствена опасност за Русия отколкото за Китай. Постоянното охулване на всичко руско е признак за упадък и паника, сякаш САЩ са напуснали 21-тия век и са се върнали в 19-тия, обзети от един собственически възглед за света.

Корпоративните  западни медии служат като пропаганден инструмент на имперските стремежи и печалбите на корпорациите. Смелите и честни журналисти като Джулиан Асанж биват подлагани на гонения. Асанж е преследван и изтезаван, защото разкри истината за огромните военни престъпления на САЩ и Великобритания. Срещу независимата журналистика и свободата на словото се води прикрита война, което е признак за това, че т.н. западни демокрации се плъзгат към фашизма на полицейската държава.

(Джон Пилджър – Изключителността на САЩ води света към война, Стратегическа култура – редактиран превод с големи съкращения Б.Ст.)

Tags: