ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРЕСАТА НА ЗАМЕСТНИК-НАЧАЛНИКА НА ОТДЕЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА КТП КИМ ЙО ЧЕН

  Пхенян, 27 януари. (Корейска централна новинарска агенция /ЦТАК/ – Заместник-началникът на отдела на Централния комитет на Трудовата партия на Корея (КТП) Ким Йо Чен публикува следното изявление пред пресата на 27 януари.

  Интригите на Съединените щати, които представляват сериозна заплаха за война по целия европейски континент и предизвикват най-различни заплахи, вече преминават всички опасни граници.

  Съединените щати, тъпчейки Украйна с много оръжия, се „отличиха“ в стимулирането на продължаването на нестабилните световни събития и наскоро изясниха своите конфронтационни подходи срещу Русия с официална декларация за доставката на  бойни танкове.

  Такава е подлата природа на САЩ, които се опитват да постигнат своята хегемонична цел чрез допълнително разширяване на прокси войната, насочена към унищожаването на Русия.

  Без САЩ светът ще бъде по-светъл, по-безопасен и по-мирен, отколкото е сега.

  Именно САЩ са основните виновници, които представляват сериозна заплаха и предизвикателство за стратегическата сигурност на Русия, довежда днес ситуацията в региона до опасна пропаст.

  Дълбоко сме обезпокоени от поведението на Съединените щати, които водят до ескалация на войната, като доставят на Украйна военно оборудване за наземно нападение, и категорично осъждаме това.

  Съединените щати и западните страни, които, напълно игнорират опасенията за сигурността на Русия, прехвърлят военни съоръжения в Украйна струващи астрономически суми, унищожавайки глобалния мир и сигурност в региона, нямат право да осъждат правото на суверенна държава на самоотбрана.

  Сега Съединените щати се опитват да използват военния потенциал дори на основните си сателити на антируския фронт, да не говорим за западните страни.

  Бойното поле в Украйна е далеч от пустинята на Близкия изток, където американските бойни танкове се разхождаха свободно преди 20 години.

  Не се съмнявам, че всяко оръжие, с което САЩ и Западът се гордеят, ще изгори напълно и ще се превърне в метален скрап пред лицето на непоклатимия боен дух и сила на героична армия и народ на Русия.

  Колкото и да бушуват силите на империалистическата коалиция, те в никакъв случай не могат да сломят героичния дух на армията и народа на Русия, които притежават висок патриотизъм, упоритост и твърда духовна сила.

  Винаги ще бъдем в един окоп заедно с армията и народа на Русия, вдигнал се на борба за защита на достойнството и честта на държавата си, суверенитета и сигурността на страната си.

ВКПБ

Превод Милчо Александров