КИТАЙСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ПРИЗОВА ШОС ДА ИГРАЕ РОЛЯТА НА „СТАБИЛИЗИРАЩ ФАКТОР“ ПРИ НЕСТАБИЛНА И ТУРБУЛЕНТНА СИТУАЦИЯ

Агенция Синхуа

  ПЕКИН, 22 февруари (Синхуа) – Всички членове на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) трябва съвместно да се стремят към устойчивото развитие на организацията и да я превърнат в „стабилизираща база“ на фона на промените, настъпващи в света. Китайският външен министър Ван И каза това в четвъртък.

  Ван И, който е и член на Политбюро на ЦК на КПК, направи това изявление в Пекин на прием по случай 20-ата годишнина от създаването на секретариата на ШОС.

  Отбелязвайки, че промените, невиждани от един век, се ускоряват и че световната ситуация е нестабилна и хаотична, Ван И подчерта, че при тези условия нараства необходимостта от насърчаване на „Шанхайския дух“ и платформата за сътрудничество на ШОС.

  Той посочи, че всички страни членки трябва да работят заедно, за да направят ШОС по-голяма и по-силна. Китай ще продължи да разглежда ШОС като приоритет на своята външна политика, както и досега ще създава удобства за работата на секретариата и ще му оказва съдействие, както и ще подкрепя Казахстан в работата му по време на неговото председателство в ШОС.

  Според Ван И Китай е готов да си сътрудничи с всички страни, за да гарантира, че тазгодишната среща на върха на ШОС в Астана ще донесе ползотворни резултати, ще отвори нови перспективи за развитие на организацията и ще даде нов принос за осигуряване на траен мир и споделен просперитет в света.

  Генералният секретар на ШОС Джан Мин заяви, че през последните 20 години ШОС се е превърнала в голямо семейство от 26 държави-членки, наблюдатели и партньори в диалога, създавайки нов модел на сътрудничество, характеризиращ се със сплотеност и взаимодействие, откритост и взаимна изгода, приобщаване и взаимно обучение между страни с различни социални системи и пътища на развитие.

  Джан Мин увери, че Секретариатът ще продължи да подкрепя твърдо развитието на ШОС.

  На приема присъстваха над 200 души, включително дипломатически представители на страните-членки на ШОС, акредитирани в КНР, и представители на международни организации.

  (Редактор: Чу Менци, Ян Цян)

Авторските права принадлежат на вестник Женмин Жибао. Всички права запазени.

Превод от руската версия Милчо Александров