КИТАЙ ПРИЗОВАВА ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА МИРНИ ПРЕГОВОРИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКО УРЕЖДАНЕ НА УКРАИНСКАТА КРИЗА

  ПЕКИН, 24 февруари (Синхуа) – Китай призова международната общност да създаде по-благоприятни условия за започване на мирни преговори за политическо уреждане на кризата в Украйна.

  Китай публикува в петък документ, в който очертава позицията си за политическо уреждане на украинската криза, като подчертава, че диалогът и преговорите са единственият изход от украинската криза.

  Международната общност трябва да остане твърдо на правилния път в полза на помирението, да проправи пътя за започване на политическо решение на кризата, да създаде условия за подновяване на преговорите и да осигури подходящи места за това. Китайската страна е готова да продължи да играе конструктивна роля за този процес, се казва в документа.

  Според документа, вместо да наливат масло в огъня и да нагнетяват конфронтация, всички страни трябва да проявят благоразумие и сдържаност, за да избегнат по-нататъшна ескалация и излизане извън контрол на ситуацията около Украйна.

  Важно е да се подкрепят реципрочните стъпки на Москва и Киев в полза на бързото възстановяване на прекия диалог, постепенното намаляване на напрежението в ситуацията и пълното прекратяване на военните действия.

  Важно е да приветстваме и подкрепяме всички стъпки, които могат да облекчат напрегнатата хуманитарна ситуация. Страните в конфликта трябва да се въздържат от нанасяне на удари по цивилното население и цивилни обекти. Необходимо е да се защитят жените, децата и другите жертви на конфликта, да се зачитат елементарните права на затворниците, се казва в документа.

  Не се допуска въоръжено нападение срещу атомни електроцентрали и други мирни ядрени съоръжения. Използването на ядрени оръжия не е позволено, ядрената война не трябва да бъде пусната в ход. На опитите за използване или заплаха от използване на ядрени оръжия трябва да им се противодейства. Разпространението на ядрени оръжия и възникването на ядрена криза са недопустими, се казва в документа.

Ето и 12 точки на Китай за мир в Украйна:

1. Зачитане на суверенитета на всички държави;

2. Отхвърляне на „манталитета на Студената война“;

3. Прекратяване на военните действия;

4. Възобновяване на мирните преговори;

5. Разрешаване на хуманитарната криза;

6. Защита на цивилните граждани и военнопленниците;

7. Поддържане на безопасността на ядрените електроцентрали;

8. Намаляване на стратегическите рискове;

9. Насърчаване на износа на зърно;

10. Прекратяване на едностранните санкции;

11. Поддържане на стабилността на промишлените вериги и веригите за доставки;

12. Улесняване на следвоенното възстановяване.

Превод Милчо Александров