НЕОФАШИСТИ НА „ЕВРОМАЙДАНА” В КИЕВ

НЕОФАШИСТИ НА „ЕВРОМАЙДАНА” В КИЕВ

Декларация на ЦК на ВКПБ

  Страстите около предполагаемото влизане на Украйна в Евросъюза не утихват. В центъра на Киев продължават проявите на привържениците на европейска интеграция – тъй наричания „Евромайдан” (по аналогия с майдана от 2004-2005 г., когато на власт дойде протежето на либералната прозападна буржоазия Ющенко). Активистите на „Евромайдана” завзеха кметството на украинската столица и изискват подписването на съглашение с ЕС, добавяйки напоследък към това и оставка на правителството.

  Какво ще означава влизането на страната в Евросъюза за украинските трудещи се може да се види на примера на бившите съветски републики Литва и Естония, а също и в други страни от бившата социалистическа общност – България, Унгария и др. Евросъюзът – това е каторга за трудещите се на Украйна, това е окончателен разгром на недоубитата за 20 години капитализъм промишленост, хищническо разграбване на природните богатства на страната – в това число износ в Европа (Германия) на украинския чернозем, което вече е уговорено от ръководството на ФРГ. Европейските капиталисти заявяват намерения да превърнат Украйна в „зеленчукова градина на Европа”. Плановете на хитлеристките нацисти се реализират след 70 години!

  Зад гърба на протестиращите на „евромайдана” стоят САЩ и ЕС, чийто бизнес е кръвно заинтересуван от окончателното поробване на Украйна. При това трябва да отбележим, че за западните стратези Украйна е само междинна цел пред главната цел – унищожението на Русия като самостоятелна и единна държава и окончателно установяване на господството на западните държави в света. Доста показателен е фактът, че в посолството на Украйна в Москва своята подкрепа за „Евромайдана” изрази Немцов – известен апологет на неолибералния икономически модел.

  На участниците в „народните” протести в Киев кукловодите изплащат по 100 гривни на ден за тяхната „работа”, или при активно „дране на гърлото” – по 50 гривни на час, като никой не крие това. Така не народът на Украйна иска сливане с Евросъюза, а кликата либерални фашисти-провокатори, която използва за своите интереси тъмнината, неграмотността и желанието да заработят пари у някои части на населението.

  Трябва да отбележим, че отказът на Янукович да подпише споразумението за влизане в ЕС – макар че в действителност той не отказа, а само отложи подписването – не е някакъв „жест на добра воля” или сигнал за неговата особена привързаност към Русия. Изначално Янукович представлява интересите на едрия украински капитал, ориентиран към Русия. Сега той продължава да действа по указание на тези, чийто бизнес ще пострада от влизането в ЕС. Ръководството на РФ вече неведнъж е демонстрирало своите възможности за „прекъсване на кислорода” за бизнеса на неудобни държави, в това число забранявайки неотдавна вноса в страната на украински бонбони.

  Колебанията на Янукович съвсем не са свързани с грижа за трудещите се. Той се грижи за бизнеса. При това неонацистите в Украйна са напълно способни да извършат държавен преврат, което за чуждестранните им покровители е много по-добре, отколкото сближаването на Украйна с Русия.

  Фашистката украинска партия „Свобода” използва традиционната тактика на левите сили, призовавайки населението към всеобща стачка. На този призив вече откликна ръководството на Лвов, съобщило за начало на стачката в града. Фашистите искат украинските трудещи се вместо тях „да извадят кестените от огъня”, доброволно да си пъхнат главата в торбата на европейската интеграция. Тези, които до вчера яростно ратуваха „за украински народ”, за „независимост”, ругаеха „московците” и лъжеха за мнима „съветска окупация”, днес с пяна на уста искат да подкарат украинския народ към оковите на МВФ и ЕС, развяват знамената на САЩ и Евросъюза. Това е истинското лице на „свободците”. Те са дълбоко враждебни на украинските трудещи се. Те са духовни наследници на онези, които прислужваха на хитлеристите по време на фашистката окупация.

  Какво трябва да отговори трудовият народ, работниците, селяните, служещите и учащите се на Украйна, чия страна да вземат в конфликта на интереси между капиталистическите групировки? Преди всичко трябва да осъзнаят, че влизането в ЕС и свързаните с това изисквания към Украйна, са чужди и враждебни на интересите на трудещите се. Всеобща стачка – да, но не под лозунгите на купения „евромайдан”, а под червените знамена с нашия пролетарски болшевишки лозунг „Да живее новата социалистическа революция! Да живее диктатурата на пролетариата!”. Да не избират „от две злини” между неолибералната фашистка диктатура и „своите” украински капиталисти, а долу всякаква буржоазия, долу диктатурата на капитала, по революционен социалистически път!

  Ето какво би трябвало да отговорят трудещите се от Украйна и всички други бивши съюзни републики на плановете на провокаторите, тласкащи ги към робство. Трудещите се трябва да осъзнаят и защитават своите интереси.

  Спасението на Украйна, Русия и цялото човечество е в социализма, в ликвидирането на капиталистическите отношения, във възраждането на великия и могъщ Съюз на Съветските Социалистически Републики.

ЦК на ВКПБ

Tags: