Открито писмо до американския народ

maduro

Ако нещо зная за народите, то е, защото съм човек от народа.  Роден съм и израснах в беден квартал на Каракас. Изградих се като човек в разгара на народните и синдикални борби в една  Венецуела, в изолиран свят, потопен в неравенство. Аз не съм магнат, аз съм работник на разума и сърцето, който днес има голямата привилегия да ръководи една нова Венецуела, изграждаща модел на приобщаващо развитие и социално равенство, започнат от Команданте  Уго Чавес през  1998 г. е вдъхновен от духовното наследство на Боливар.

Днес живеем в сложен исторически етап. Свидетели сме на преломен момент, в който ще се предопредели бъдещето на нашите страни между войната и мира. Вашите  управляващи от  Вашингтон искат да посеят по земите ви същата омраза, която засяха във Виетнам. Те казват, че искат да нахлуят и да се намесят във Венецуела –  в името на демокрацията и свободата, така както го казваха и преди. Но това не е така.  Историята на узурпацията на властта във Венецуела е толкова фалшива, колкото оръжията за масово унищожение в Ирак. Това е фалшив случай, но с възможни драматични последствия за целия ни регион.

Венецуела е страна, която на базата на Конституцията си от 1999 г. разви демокрация с участието на народа  и днес е една от страните с най-голям брой проведени избирателни процеси в последните 20 години. Тази наша идеология  и визия може да не се харесва, но ние съществуваме и сме милиони.

Обръщам се с тези думи към народа на Съединените американски щати, за да го предупредя за сериозността и опасността, свързана с желанието на някои сектори в Белия дом да нахлуят във Венецуела, с непредвидими последствия за моята родина и за целия американски регион. Същевременно, Президентът Доналд Тръмп се стреми да възпрепятства благородните инициативи за диалог, насърчавани от Уругвай и Мексико с подкрепата на CARICOM за мирното решение и диалог в полза на Венецуела. Знаем, че за доброто на Венецуела трябва да седнем и да говорим, защото отказът от диалог означава да избираш силата като начин за решение. Нека да си спомним думите на Джон Ф. Кенеди: „ Да не водим никога преговори от страх. Но никога да не се страхуваме да водим преговори”. Страхуват ли се от истината тези, които не  искат да водят диалог?

Политическата нетолерантност към боливарския венецуелски модел и апетитите към огромните ни петролни ресурси, полезните изкопаеми и останалите големи богатства, които притежаваме, предизвикаха една международна коалиция, оглавена от американското правителство, да извърши тежко безумие като предприеме военна атака срещу Венецуела с фалшивото извинение на несъществуваща хуманитарна криза.

Народът на Венецуела болезнено понесе всички тежки удари, причинени от престъпната търговска и финансова блокада, която се задълбочи от кражбата на финансовите ни ресурси и активи в страни, които се включиха в тази безумна атака. И все пак, благодарение на новата система за социална защита, насочена към по-уязвимите сектори, ние гордо и достойно продължаваме да поддържаме висок индекс на човешко развитие и по-малко неравенство сред страните в Северна и Южна Америка.

Американският народ трябва да знае, че тази сложна многостранна агресия се извършва при пълна безнаказаност и в явно нарушаване на Хартата на Обединените нации, която изрично забранява заплахата или употребата на сила, наред с други принципи и цели в името на мира и приятелските отношения между народите.

Имаме желание да продължим да сме търговски партньори на народа на Съединените щати, както винаги сме били. Политиците във Вашингтон желаят точно обратното, те са готови да изпратят синовете и дъщерите си на смърт в една абсурдна война, вместо да зачетат свещеното право на венецуелския народ на самоопределение и запазване на суверенитета си.

Подобно на вас, хората от Съединените щати, и ние, венецуелците сме патриоти. И ние ще защитаваме правата си с всички сили. Днес Венецуела е обединена единствено в желанието си да настоява незабавно да бъде прекратена агресията, която се стреми да задуши икономиката ни и да нанесе непоправими социални рани на нашия народ, както и да бъде сложен край на сериозните и опасни заплахи от военна интервенция срещу Венецуела.

Апелираме към честните и достойни хора от американското общество, жертви на собствените си управници, да се присъединят към нашия призив за мир, нека заедно като един народ да се надигнем срещу подстрекателствата към военни действия.

 

Да живеят народите на Америка!

 

Николас Мадуро

Президент на Боливарска република Венецуела

Tags: