ФАШИСТКИЯТ ПРЕВРАТ В УКРАЙНА Е ПИРОВА ПОБЕДА

ФАШИСТКИЯТ ПРЕВРАТ В УКРАЙНА Е ПИРОВА ПОБЕДА

Декларация на Бюрото на ЦК на ВКПБ за Украйна,Молдавия и Приднестровието

  Напоследък  светът беше разтърсен от това, което става и продължава да става в Украйна. За първи път след края на Втората световна война през     1945 година , в бивша република на СССР, на власт дойдоха фашисти.

Събитията, предшествали преврата, се развиха рязко.

На 18 февруари, по призива на лидера на национал-фашистката бандеровска «Свободы» Олег Тягнибок беше извършен «мирен» марш срещу Върховната Рада за оказване на натиск върху депутатите с цел връщането на Конституцията от 2004 г. Дяснорадикалните группировки отново използваха коктейли Молотов, запалителни смеси, огнестрелни оръжия. Органите на реда отвърнаха с шокови гранати и водомети. Едва на 20 февруари те започнаха да използват  огнестрелно оръжие. По покривите на зданията, както и по времето на елцинския кървав преврат на 3-4 октомври 1993 г. в Москва, с подкрепата на Запада, се появиха снайперисти, които стреляха на месо по представителите  и на двете страни в конфликта.

В резултат на кървавата вакханалия, предизвикана от двата клана на буржоазията – на Янукович, изразяващ интересите на едрия олигархичен капитал и другите, защитаващи интересите на олигархичните (намиращи се в оппозиция до този момент) национал-бандеровски клан «Батькивщина» предвождан от Ал. Яценюк – «Удар» на В. Кличко, «Свобода» на Ол. Тягнибок, изразяващи интересите на дребната и средна националистическа буржоазия и на едрия капитал, ориентиран към ЕС и напъпълно контролиран от ционо-американския капитал на американо-натовския империализъм, водещ борба за световно господство. Нима ослепителният с разкошът си дом на крадеца Янукович отстъпва на разкоша на вилите на украинските олигарси?

В дните на противоборството на Майдан в Киев загинаха общо около сто човека и около хиляда бяха ранении.

На 20 февруари в Киев пристигнаха министрите на външните работи на Германия, Франция и Полша. Под техния натиск Янукович подписа съглашение с представителите на прозападната оппозиция за връщането на конституцията от 2004 година, ограничаваща властта на президента и за предсрочни избори за глава на украинската държава. На практика Янукович подписа акт за капитулация пред много по-реакционните и проповядващи фашистки идеи представители на продажната компрадорска буржоазия, при посредничеството на западните «демократични» емисари.

На 22 февруари Президентът на Украйна Янукович и Кº позорно избяга, захвърляйки поста държавен глава. Дясната оппозиционна группировка на буржоазията  окупира властта в страната, сформирайки ново ръководство във Върховния Съвет, председател на който стана един от лидерите на «Батькищината» Турчинов. Същият беше назначен и за президент на Украйна. На всички  ключови постове в държавата бяха назначении представители на бившата оппозиция. В частност, за генерален прокурор на Украйна беше назначен представителят на «Свободы» Махницкий. Сега бандеровците ще въвеждат «правосъдие» в Украйна, разбира се, по свой национал-фашистки  бандеровски начин. На 25 май са  назначении избори за президент на Украйна. Върви формиране на коалиционно мнозинство във Върховната Рада, което ще образува ново правителство.

Върху шията на трудещите се на Украйна вместо една группировка от угнетители, надянаха и друга, още по-реакционна.

Фашисткият преврат в Украйна, започнал в края на ноември 2013 г., изцяло подкрепян и финансиран от Запада, завърши. В страната е наложена национал-фашистка бандеровска диктатура.

Бандеровските фашисти с настървение рушат паметниците на вожда на световния пролетариат Владимир Илич Ленин из цяла Украйна, опитвайки се да унищожат всякаква памет за Ленин, за живота в съветския период, за дружбата между народите и пролетарския интернационализъм, особенно в излъганата и опростачена от бандеровско-фашистките идеи западно- украинска младеж, прекрасно разбирайки, че само под червеното знаме , въоръжена с идеите на марксизма-ленинизма, работническата класса, трудещите се на Украйна могат да отхвърлят фашизма.

Отделните огньове на съпротивата срещу насъпващия бандеровски фашизъм, горящи в някои източни и югоизточни региони на Украйна, в Крим, дело на трудещите се, за сега преобладаващо са под ръководството на проруски ориентирани групи на буржоазията.

Ние, болшевиките, заявяваме, че победата над фашизма, върнат и породен от едрия транснационален ционистки капитал, може да стане, само унищожавайки частната собственост на олигарсите и другите крадци, само ликвидирайки властта на буржоазията.

Днешните управници на Украйна вече твърдят, че хазната е празна, а страната се намира пред фалит по вина на правителството на Азаров. Повтаря се същия трик, като през 2010 г., когато на власт дойде буржоазната групировка представлявана от Янукович-Азаров, която декларираше за катастрофалното състояние на икономиката на Украйна по вина на предишния режим на Ющенко-Тимошенко.

Днешната окупаторска власт вече започна да прави обръщения към международните финансови структори, към ЕС и МВФ с молба за финансова подкрепа в размер на 35 млрд. доллара. Ръководството на МВФ вече даде предварително съгласие за кредит на «легитимната нова власт». Разбира се с обичайните за МВФ условия – повишаване на таксите за жилищно-комуналните услуги, замразяване на заплатите и всички социални плащания.

Трудещите се от Украйна ще плащат за налагането на властта на националистите и бандеровските фашисти не само с кръвта си, но и с последващото падане равнището на живота. Изтрезняването на трудовия народ на Украйна ще стане много бързо. Когато трудещите се на Украйна, особенно от Западна Украйна, разберат, че жертвите им са били напразни, че окупиралите властта национал-фашисти са ги излъгали за пореден път, след като започне боят за ключовите постове на държавата – гневът на народа ще бъде страшен.

  Днешният майдан под чуждите на народа петлюровски жълто-сини и бандеровските червено-черни флагове ще се превърне в майдан под червените пролетарски знамена и ще се вдигнат на борба за крайното и безвъзвратно унищожаване на капитала.

Програмите на днешните  дяснорадикални бандеровски группировки, идейните ръководители на фашисткия преврат – «Свободы» Олег Тягнибок, «Тризуба» на бандеровците Дмитри Ярош и такива подобни – са пълни с ненавист към великия руски народ, са наситени със зоологическа русофобия и антикомунизъм. Противопоставят се на великия руски език, който е международен език на всички славянски народи в бившия СССР. Вандалите разрушават не само паметника на Ленин, но вече посягат на паметниците на Михаил Кутузов, великия руски пълководец, герой от Отечествената война през 1812 г.

Те нагло лъжат западно-украинската младеж, възпитавайки я в продължение на повече от 20 години, че фашистките наемници и палачи – Бандера и Шухевич, войни на ОУН-УПА, са герои, а Ленин и Сталин са кръвожадни тирании.

И младите хора не знаят, благодарение на днешното , антисъветско образование, че именно при Сталин бяха събрани всички  земи в единна украинска държава, че победата над фашизма беше осъществена под червените знамена на всички съветски народи, вдъхновени от идеите на марксизма-ленинизма, всички съветски народи, защитавайки родината си, извоюваха  свободата и независимостта на Украйна и спасиха целия свят от фашизма.

Канят ни в Европа. Но по начало Украйна и така се намира в центъра на Европа.

Освен това, при съветския период УССР, влизаше в десятката на най-високоразвитите страни в света, трудещите се в Украйна постоянно имаха работа и заплата, увереност в утрешния ден, населението на Украйна постоянно растеше, достигайки 52,2 млн. човека в началото на 1992 г.

А само след 10 години  от така наречената «независимост», в началото на 2000 –та година, ООН постави Украйна към петте умиращи нации на планетата. Днес населението на Украйна, по официални дани, е малко повече от 45 млн. човека, а като сметнем и милионите излезли на работа в чужбина семейства, в днешната «движеща се напред» и «суверенна» живуркат не повече от 38 млн. човека!

Подписвайки съглашението за асоциране с ЕС, Украйна ще загуби остатъците от високотехнологическите си производства, завинаги ще се раздели с икономическата си и след това с политическата си независимост. Стотици хиляди трудещи се от Украйна ще бъдат изхвърлени на улицата, попълвайки многомилионната армия от безработни.

 

 

 

Ставащите събития в Украйна имат не само вътрешен, но и международен аспект.

Украйна сега се превърна в главната точка, в главния възел на противоречията на цялата световна капиталистическа система, превръща се в основна арена на международната борба между Труда и Капитала.

Световната капиталистическа система преживява дълбока криза, от която няма изход. За да продължат  безполезното си съществуване, империалистите от САЩ-НАТО  разпалват войни по целия свят, разрушавайки страни и заробвайки народи, окупират техните природно-суровинни ресурси.

Алчният поглед  на ционо-американския капитал  гледа към Русия, стреми се да я покори и да присвои богатите запаси от нефт и газ, другите природни богатства на Русия, а нейния народ да превърне в роби на транснационалните корпорации и банки.

Нараства заплахата от разпалване на Трета световна война, в която ционистите се стремят да вкарат Украйна, противопоставяйки два братски народа в братоубийственна война.

Именно това преследват бандеровци и  национал-фашистките организации, намиращи се в юлара на американо-ционисткия капитал.

Трудещите се от Украйна, Русия, другите братски народи на бившия СССР, трудещите се от целия свят не трябва да имат никакви иллюзии по отношение на путинския режим.

През годините на елцинско-путинското управление  ВСР бяха до голяма степен разрушении и представляват бледа сянка на непобедимата Съветска Армия.

Мощният  стратегически ракетно-ядрен потенциал, създаден със самоотвержения труд от целия съветски народ, на практика е разрушен.

Руската армия нищо не може да противопостави на 11-те самолетоносачни ударни групи на ВМС на САЩ, на 14 –те атомни подводници с междуконтинентални балистични ракети на борда, движещи се из просторите на Световния океан, когато един ядрен залп може да порази 200 и повече цели върху територията на Русия. По летищата на Прибалтика сега е базирана авиацията на НАТО, снабдена с тактическо ядрено оръжие  и разстояние до Москва и Ленинград от 600 до 150 км, което не превишава 20-30 минути полет до целта.

Довеждайки национал-фашистката группировка на власт  в Украйна, Въоръжените сили на САЩ-НАТО завършват  обкръжението на Русия, търсейки удобен момент и повод за нанасяне на удар по Русия и да разпалят  война, която ще се превърне в Трета световна ядрена война.

Ние се обръщаме към работническата класса, към трудещите се на Украйна с призив да обединят силите си и да се вдигнат на борба с фашиските гадове.

 

25 февруари 2014 година                                А Маевский,

секретар ЦК на ВКПБ

Tags: