ЩЕ ПРИЗНАЕ ЛИ РУСИЯ ДНР И ЛНР, АКО САЩ ВЪОРЪЖИ КИЕВ?

АРТУР АВАКОВ

  По време на брифинга на министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че поради неизпълнение на минските договорености и възобновяване на бойните действия в Донбас, Барак Обама разглежда допълнителни варианти за помощ на Киев, сред които има и доставка на въоръжение. По рано сенаторът – републиканец Джон Маккейн обеща да осигури доставяне на оръжие на Украйна дори, ако се наложи, против желанието на президента на САЩ. По информация на американските СМИ, става дума за осигуряването на средства за връзка, безпилотници, стрелково оръжие и ПТРК трето поколение „Джавелин”.

А Русия ще признае ли ДНР и ЛНР, ако САЩ въоръжат Киев? За това попитахме експертите:

Сергей Марков, политолог: „Самото решение за доставяне на оръжие е обикновена пратка оръжие, което и така американците го правят, но косвено. Ако става дума за официално доставяне, то Киев ще получи ново оръжие, с което украинците сами не могат да си служат и затова ще им изпратят и военни съветници.

Това е много високо равнище на ескалация на конфликта. Аз предполагам, че при този случай ние сме длъжни да признаем ДНР и ЛНР. Това дава правно основание за преки доставки на руско въоръжение в Донецк и Луганск. Тук нещата не са само в това, че САЩ се намесва във вътрешните работи на друга държава, което се среща често в световната практика, а в това, че Вашингтон ще достави оръжие на най-кървавия режим в съвременна Европа, след разстрела на Елена и Николае Чаушеску”.

Игор Коротченко, главния редактор на списание „Национальная оборона”: „Реакцията на Русия трябва да зависи от това, какви именно и в какви количества ще бъдат доставките от САЩ за Украйна. Преките доставки на оръжие в Киев ще имат абсолютно дестабилизиращ характер. Ако те станат мащабни, Америка ще развърже напълно ръцете на Русия за началото на официално въоръжаване на армиите от ДНР и ЛНР по реда за оказване на военно-техническа помощ. Ние не можем пасивно да наблюдаваме, как украинската армия с помощта на американско оръжие ще унищожава хиляди мирни граждани, живеещи на изток в Украйна.

Но топката е в САЩ, ако започнат тази игра, ще си го получат – това  не предизвиква никакви съмнения”.

преведе Милчо Александров

Tags: , , ,