АМЕРИКАНСКАТА ТЕОРИЯ ЗА „ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА“ ЦЕЛИ ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО

  30 март, „Женмин жибао” – Неоправданите санкции на САЩ и техните съюзници срещу КНР заради Синдзян са неразумна намеса във вътрешната политика на Китай, както и безсрамно изкривяване на основните факти.

  Какъв е истинският Синдзян? Данните са най-убедителните доказателства.

  Населението на Синдзян продължава да расте. От 2010 до 2018 г. броят на постоянните жители в Синцзян се е увеличил с 13,99%, броят на националните малцинства се е увеличил с 22,14%. По отношение на населението на уйгурите се е увеличило с 25,04%, а хан китайците с 2%. Темпът на растеж на уйгурите е значително по-висок от този на хората хан. За какъв „геноцид“ можем да говорим?

  Икономическото развитие на Синдзян непрекъснато показва благоприятни тенденции. През 2020 г. регионалният БВП в Синдзян достигна 1 трилион, 379 милиарда и 758 милиона юана, което е ръст от 3,4% спрямо 2019 година. Разполагаемият доход на глава от населението в град Синдзян е бил 34 838 юана, което е с 0,5% повече от преди една година по-рано. Инвестициите на Синдзян в дълготрайни активи нарастват бързо и автономният регион е на първо място по този показател.

  Стандартът на живот на хората в Синдзян непрекъснато се подобрява. През 2020 г. 3 милиона, 64 хиляди и 900 селяни в Синдзян излязоха от бедността в съответствие с настоящите стандарти, 3666 бедни села бяха напълно извадени от бедност, а 35 окръга премахнаха етикета – „просяци“. Степента на механизация на бране на памук в Синдзян вече е достигнала 70%; селяните могат да поръчват услугите на механизирано бране на памук чрез мобилно приложение, без да напускат домовете си.

  А в Съединените щати епидемията от нов тип коронавирус показа на света истинския образ на „защитника на човешките права“, дори и най-основните права на живот, оцеляване и здраве не могат да бъдат гарантирани, за какво достойнство говорим ?

  Съединените щати разполагат с най-модерните медицински технологии и медицински ресурси в света, но не могат да защитят истински безопасността на живота на американците. Населението на Съединените щати не е дори 5% от световното население, но до 29 март 2021 г. броят на потвърдените случаи на коронавирус в САЩ надвишава 20% от глобалния показател, а броят на смъртните случаи се приближава до 20 %, повече от 500 хиляди американци са починали от COVID-19.

  САЩ крещят за „равенство“, но в същото време не позволяват на родените в Африка привърженици на Флойд да дишат. Освен това епидемията подчерта проблемите на системната расова дискриминация в Съединените щати, като честотата на заболеваемост е три пъти по-висока сред афроамериканците, отколкото сред кавказките хора, а смъртността е два пъти по-висока. Правата на индианците са нарушени, а азиатците са подложени на омраза и злоупотреба.

  Според уебсайта на Картата за полицейско насилие афроамериканците съставляват само 13% от общото население на САЩ, но 28% от убитите от полицаи са афроамериканци. Смъртността на тези с африкански произход е три пъти по-висока от тази на белите американци.

  Според статистиката на американските медии сред 266 хиляди деца на имигранти, задържани от американските власти през последните години, над 25 хиляди са държани в ареста за повече от 100 дни.

  От една страна, Вашингтон постоянно декларира за защитата на правата на човека, от друга страна, не се съобразява с живота на хората. Това наистина ли са „човешките права“, които САЩ насърчават? Това не може да не породи съмнения, че те умишлено клеветят Синцзян, целта е да се отклони вниманието.

  Ако Съединените щати наистина се интересуват от правата на човека, тогава те трябваше да се грижат за глобалната кауза по правата на човека, основана върху принципа за взаимното уважение, и да превърнат лозунгите в конкретни действия.

превод Милчо Александров