КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД НАСТАНЯВАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ СИСТЕМИ ЗА П Р О В КОРЕЯ

THAAD

СЕ ЮНЛЯН

доктор на Академията на военните науки на Китай

  Както съобщиха Южна Корея и САЩ имат намерение да създадат съвместна работна група  и официално да пристъпят към разгръщането на американските системи за П Р О „THAAD” в Южна Корея. Освен това десантен кораб-невидимка с отряд морски пехотинци официално се отправи в Южна Корея за участие в планираните за началото на следващия месец военни учения, САЩ и Корея засилиха съвместните си военни действия против КНДР. САЩ започнаха  твърде големи операции на Корейския полуостров, но да се удържи КНДР не е толкова просто.

След разполагането на системите за П Р О „THAAD” извън границите на САЩ, ще повлече след себе си огромни предизвикателства към стратегическия баланс в региона и за сигурността на Китай. Системата „THAAD” е важна част от програмата за П Р О на САЩ, системата може ефективно да прихваща  ракети със среден радиус на действие. Радиусът за откриване може да стигне до 2 000 км, което нанася пряка вреда на стратегическите интереси за сигурността на Китай, като хвърля сянка върху интересите за сигурност и на други страни в региона.

Като погледнем ситуацията от всички страни – било то от гледна точка на диапазона на прихващане, силата на поразяване, разстоянието на радиолокационното откриване и други параметри – използването на системата „THAAD” от САЩ срещу КНДР е много несъразмерна, все едно „да стреляш с оръдие по врабци”. Очевидно е, че наблюдението на севернокорейските балистични ракети  е само повод за САЩ да разположат системите на П Р О „THAAD” върху Корейския полуостров, но основната цел си остава сдържането на Китай и Русия, а също да подкрепи доминиращите позиции на САЩ в АТР (азиатско-тихоокеанския регион).

Системата „THAAD” заедно с военната система на САЩ в Южна Корея се превръща в клон на глобалната система на ПРО на САЩ, ставайки нейна важна част в Източна Азия. Системата „THAAD” притежава високотехнологична система за съвместимост на данни, която САЩ модернизираха съобразно своите военни потребности и тя може да покрива радиус до 4 000 км, което се превръща в сериозно предизвикателство за сигурността на Китай. Независимо, че САЩ твърдят, че „THAAD” е противоракетен комплекс, няма никакво съмнение, че тя притежава мощен атакуващ потенциал. Следващата крачка след настаняването на „THAAD” в Южна Корея може да стане съединяването и́ със системата на П Р О в Япония и да превърне САЩ, Япония и Южна Корея в „малък блок на НАТО”, който ще постави под заплаха съществуващия регионален баланс.

В миналото в АТР винаги се придържаха в установяването на баланс за настъпателните и отбранителни сили, а настаняването на системата ПРО „THAAD” може да нанесе сериозен удар по структурата на сигурността на Китай и Русия, както и на стратегическия баланс в целия регион. Започналият  дисбаланс  на стратегическите настъпателни и отбранителни възможности на региона, ще  предизвика нов кръг на надпреварата за въоръжаване, това ще окаже разрушително въздействие върху международната сигурност и стратегическите устои. Един ливански TV канал направо заяви, че САЩ използват ядрените опити на КНДР за придвижване на програмите си за П Р О: „Това е нарушаване на международната сигурност в много по-голяма степен, отколкото действията на КНДР”.

Темата за настаняването на системата „THAAD” се различава с голяма чувствителност, в Южна Корея много хора се опълчиха срещу системата на П Р О върху територията на страната. Това може да доведе до нарастване на напрежението в Североизточна Азия, да нанесе удар на международния имидж на Южна Корея и да предизвика сериозни „верижни реакции”.

в-к „Синцзибао”                превод Милчо Александров

Tags: , ,