БОРБАТА СРЕЩУ ИМПЕРИАЛИЗМА НА САЩ И НАТО, КОЙТО СЕ СТРЕМИ КЪМ СВЕТОВНА ХЕГЕМОНИЯ, Е НАЙ-ВАЖНАТА ЗАДАЧА НА ПРОГРЕСИВНИТЕ СИЛИ!

Декларация на участниците в XXII Международна среща на комунистическите и работническите партии в Хавана на 28-29 октомври 2022г.

  Пред очите на народите по света протича бързо изостряне на общата криза на капитализма. Неспособен да се справи с нарастващите противоречия, империализмът става все по-опасен за човечеството. Той все по-често прибягва до големи провокации и конфликти. Действията му заплашват с нова световна война и използване на атомни оръжия.

  На практика войната като въоръжена борба на класи, нации или държави се води от 2014 г., когато започна наказателната операция на киевските нацисти срещу населението на Донбас. Хората бяха убити, защото искаха да говорят на родния си руски език, отказаха да признаят съучастниците на нацистките фашисти за герои, не бяха съгласни да се разрушават съветски паметници и не искаха да прекъсват връзките си с Русия.

  Днес повече от петдесет държави-хищници, организирани и ръководени от НАТО начело със САЩ, чрез ръцете на украинските последователи на съюзниците на Хитлер – Бандера, провеждат политика на фашистка експанзия срещу Русия. Комбинираните политически, финансови, икономически и военни ресурси на световния капитал, включително техните човешки ресурси под формата на наемници, са хвърлени в потискането и разчленяването на Русия. Задачата за елиминиране на конкурент и преразпределение на сферите на влияние, което е характерно за едрия капитал, се решава предимно в Европа. Преследваната цел е да се установи световната хегемония на американския империализъм през 21 век с активното и очевидно използване на фашизма.

  Комунистическите и работническите партии са солидарни със справедливата антифашистка борба на трудещите се в Донбас, подкрепяни от руските въоръжени сили. Ние се противопоставяме на американския империализъм, който използва фашистки методи във външната политика, който с прякото участие на страните от НАТО всъщност води война за победа над Русия чрез ръцете на марионетния буржоазно-националистически украински режим.

  Заявяваме, че ще направим всичко възможно Русия да не повтори съдбата на Югославия, Ирак или Либия, което коренно противоречи на интересите на световното работническо движение. Реакцията се стреми да установи твърдо и трайно своя нов ред. Русия не може да загуби тази война срещу нацизма.

  Заявяваме категоричния си протест срещу политиката на фашизъм, антисъветизъм и русофобия във всички страни от ЕС и НАТО. Ние протестираме срещу агресията, водена от САЩ и НАТО срещу Русия с ръцете на нацистите в Украйна. Изразяваме нашата решителна солидарност с комунистите и всички трудещи се на Украйна и Русия. Изразяваме решителната си готовност за твърда и агресивна борба срещу възраждащата се кафява чума.

  Позицията на комунистите е непроменена: да се сложи край на фашизма и заплахата от световна ядрена война завинаги е възможно само като се сложи край на капитализма.

  Ние ще посветим цялата си дейност и живота си на тази борба.

  Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

 28-29 октомври 2022 г. Куба, Хавана

Предоставена от: Руската комунистическа работническа партия и Комунистическата партия на Руската федерация.

Страните в Solid Net подписват съвместната декларация:

1. Партия на комунистите на Сърбия.

2. Социалистическа партия на Латвия.

3. Германска комунистическа партия.

4. Комунистическа партия (Италия), Partito Comunista (Италия).

5. Комунистическа партия на Бразилия, Partido Comunista do Brasil (PCdoB).

6. Сирийска комунистическа партия (обединена).

7. Комунистическа партия на Украйна.

8. Унгарска работническа партия.

9. Ливанската комунистическа партия.

10. Комунистическа партия на Азербайджан (Нурулаев).

11. Комунистическа партия на Руската федерация.

12. Руската комунистическа работническа партия.

13. Комунистическа партия на Малта

14. Комунистическа партия на Палестина

15. Социалистическа партия на Румъния

16. Социалистическа работническа партия на Хърватия

17. Нова комунистическа партия на Великобритания

18. Комунистическа партия на Пакистан

19. Нова комунистическа партия на Югославия

20. Обединена комунистическа партия на Грузия

21. Народна партия на Палестина

22. Лейбъристка партия на Ирландия

23. Комунистическа партия на Казахстан

Други страни, подписали съвместната декларация:

Беларуска републиканска организация на КПСС.

Партия на комунистите на САЩ.

Трудов фронт на Украйна.

Комунистическа работническа организация на Луганската народна република.

Работнически фронт на Донбас.

Работническа партия на Русия.

Комунистическа партия на Република Абхазия.

Комунистическа партия на Южна Осетия.

Партия на народната демокрация на Южна Корея.

Асоциация за приятелство Белгия и Корея.

Колектив за борба за революционно обединение на човечеството.

Полюс на комунистическото възраждане във Франция.

Българска комунистическа партия (БКП)