ВИРУСЪТ, КАПИТАЛИЗМЪТ, МОРАЛЪТ

spas

СПАС СПАСОВ

   През последните няколко седмици целият живот минава под знака на появилия се в края на 2019 г. в китайския град Ухан коронавирус COVID 19, заразата с който придоби размерите на планетарна пандемия.  Показателно е по какъв начин се „справят” със заразата различните общества. Макар и вече далеч от марксистко-ленинския модел на развитие, в държави като Китай и РФ са останали морални ценности, които съществено ги различават от западните „развити демокрации”. Така в Китай беше поставен под карантина целия град Ухан –  с население повече от цяла България, и само за седмица беше построена и оборудвана болница за 1000 пациенти. В резултат на предприетите мерки заразата беше овладяна и новите случаи на открити заразени са сред хора, пристигащи в Китай от чужбина. За разлика от това, в най-засегнатата от заразата страна в Европа – Италия, се оказа че липсват дори и най-елементарни предпазни средства, да не говорим за болници, лекарства и медицински персонал. При това страната не получи никаква подкрепа от държавите, с които уж е в един интеграционен съюз, а помощ под формата на медикаменти, санитарни материали и опитни лекари пристигна от Китай, Русия и дори подложената на жестоки икономически санкции бедна и малка Куба! И от брюкселската бюрокрация не беше оказана никаква реална помощ на страните от ЕС. За разлика от Китай, първоначалният подход във Великобритания, възприет впоследствие и от други страни като САЩ, Нидерландия, Германия и др., е изграждането на „колективен имунитет”. Това означава да се оставят нещата на само себе си, при което 60-70% от населението да се зарази и оцелелите да развият имунитет срещу този вирус. И тъй като жертвите на вируса са предимно възрастни хора, не се прави дори опит да се прикрие циничния замисъл чрез измирането на пенсионерите да се облекчи социалната система, като се освободи от плащането на пенсиите им. В резултат на този подход Европа се превърна в епицентър на заразата, като броят на болните и починалите е по-голям от този в Китай, въпреки неговото по-многобройно население. И тук виждаме лицемерието на буржоазната пропаганда: общество, което се грижи за живота и здравето на хората и постига забележителни успехи, се обявява за „тоталитарно”, а тези, които оставят населението си на произвола на болестта, спазват „демократичните човешки права”!?! Заслужава си да отбележим, че у нас и партия „Атака”, която в последно време кокетира със социална тематика, се присъедини към този хор, противопоставяйки се на целесъобразни мерки за ограничаване на заразата и наричайки ги „болшевизъм”, влагайки очевидно негативен смисъл в това понятие. Нека се замислят върху това симпатизантите й, считайки я за едва ли не „комунистическа”!

Характерни особености има противодействието на заразата и у нас. В следствие на паническото запасяване на хората с различни стоки и увеличаването на цените им, се появиха законодателни идеи за борба със „спекулата”. Но нали такова понятие в буржоазната икономическа наука не съществува? Нали до вчера пазарните фундаменталисти ни убеждаваха, че цената на всяка стока се определя от търсенето и предлагането; че тя е толкова, колкото някой е готов да плати за нея… Значи в сегашното увеличение на цените няма нищо нередно, да не говорим престъпно, а това си е най-нормално капиталистическо ценообразуване! По-вярното е, че с тези заклинания оправдаваха от една страна разграбването и унищожаването на производствени фондове народна собственост на стойност десетки милиарди; а от друга високите цени, на които ни продаваха лъскави вносни стоки със съмнително качество.

За морала на „родните ни бизнесмени” е характерен и придобилия популярност случай: Военно-медицинска болница отказа дарение от над 200 хил. лв. на виден „бизнесмен”, предоставено за закупуване на респиратори, при условие, че служителите на неговата фирма ще имат предимство при ползването им. За него е явно непонятно, че лекарите трябва да дават предимство при лечението на пациентите според медицинската необходимост, а не според това кой колко пари дава! И дори въпросният „бизнесмен” се опитваше да убеди аудиторията на различни медии, че ще закупи въпросното оборудване и ще го предостави на болницата, съгласна с условието му, тъй като било напълно нормално някои хора да са му по-скъпи и да дава пари предимно за тяхното лечение! Прави чест на хората, които възмутени от изявите на „бизнесмена”, събраха дарения за закупуване на 15 респиратора за Александровска болница.

Не може да не отбележим все пак и постъпката на друг изтъкнат „бизнесмен” въпреки че неведнъж сме критикували негови действия и позиции. След като сам се разболя от въпросния вирус, той дари цялото количество лекарства за тази болест, което хората му успяха да набавят от чужбина, достатъчно за лечението на 100 души. Изглежда пред лицето на застрашаващата собствения му живот болест дори в най-закоравелия бизнесмен се събужда нещо човешко.

Парадоксално е, че лекарства на хининова основа, имащи добри изгледи за лечение на пандемията не се произвеждат от фармацевтичните компании, защото са много евтини и затова неатрактивни за производителите като неосигуряващи желаната печалба. И това е типично за „развитите демокрации”, проявяващи по-голяма загриженост за „икономиката” т.е. капиталистическите печалби, отколкото за човешкия живот. Известно е, че не малко видни икономисти вече предупреждаваха за наближаващата нова икономическа криза, която вероятно ще е по-тежка от тази от 2008 г. По принцип кризите при капитализма се дължат на невъзможност за пласиране на произведената продукция (независимо от конкретната й специфика) поради липса на платежоспособно търсене. А последното е резултат от капиталистическото присвояване на преобладаващата част от новосъздадената стойност от частните собственици на средствата за производство – капиталистите. Класическият начин за преодоляване на кризите е инвестирането в нови технологии, а в миналото не рядко се е стигало до драстично спадане на цените и дори физическо унищожаване на „излишната продукция” – т.е. такава, за която не могат да платят имащите нужда от нея. А при сегашните условия капиталистите спират да харчат пари за ново производство и дори държавата поема 60 % от заплатите на „излишните” работници, като така предотвратява социални вълнения. Натрупаната продукция не се разпродава на безценица или унищожава, а се продава на спекулативно високи цени на паникьосаното население! И дори не са необходими нови инвестиции за технологично обновяване. ТА ТОВА СИ Е СБЪДНАТА МЕЧТА ЗА КАПИТАЛА! И то до такава степен, че човек не може да не си помисли, че вирусната пандемия е изкуствено създадена. И какво от това, че от нея за благото на капитала ще загинат няколко десетки или стотици хиляди или дори милиони „излишни” хора?!?

Tags: , ,