КИТАЙСКО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ ЩЕ ИЗДЪРЖАТ ВСИЧКИ ИЗПИТАНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СИТУАЦИЯ

Van-I -Lavrov

Отношенията между Китай и Русия са зрели и стабилни и могат напълно да издържат всякакви изпитания в международната ситуация. За това декларира във вторник министърът на външните работи на КНР Ван И. Отговаряйки на въпрос на журналист за китайско-руските отношения на пресконференция, дадена в рамките на годишната сесия на ВСНП, той отбеляза, че Китай й Русия имат голямо икономическо взаимно допълване и огромна потребност в укрепване на взаимноизгодното сътрудничество, във връзка с което двете страни установиха всестранно отношение на стратегическо взаимодействие и партньорство върху основата на взаимно доверие и взаимна подкрепа.

Ван И подчерта, че китайско-руското сътрудничество има дългосрочен и стратегически характер, което ни дава основание да се каже, че общата тенденция към всестранно развитие на китайско-руското сътрудничество не може да се промени от влиянието на каквито и да са временни негативни фактори.

Главата на МВнР напомни, че през миналата година председателят на КНР Си Цзинпин и президентът на РФ Владимир Путин проведоха пет срещи, които имаха ръководна роля в запазването на тенденцията за развитие на двустранните отношения. Сега между двете страни  се осъществяват прогресивно осъществяване на големи проекти за сътрудничество, напредва прокарването на „източната линия” на трансграничния газопровод, ускоряват се темповете за нарастване на равнището на сътрудничество в такива области, като производствените мощности, машиностроенето, селското стопанство, както и във финансово-валутната сфера.

През тази година се навършват 15 години от сключването на Договора за добросъседство, дружба и сътрудничество между КНР и РФ. „Ние сме готови в духа на концепцията за вечна дружба, влизаща в договора, да положим усилия с предимство да се повишат отношенията на високо равнище на политическите отношения между двете страни, които да донесат още повече плодове в прагматичното сътрудничество, а съдържанието на всестранното стратегическо взаимодействие и партньорство на нашите страни да получат постоянно обогатяване” – резюмира министърът на външните работи.

КНР

Пекин, 8 март 2016г. в-к „Синхуа”       превод Милчо Александров

Tags: ,