КЛАСОВ ПАЦИФИЗЪМ ИЛИ КЛАСОВА БОРБА?

МИЛЧО АЛЕКСАНДРОВ

  Напоследък в официалните документи на много комунистически партии и организации, във връзка със събитията в Украйна се забелязва уклон към класов пацифизъм. По-добре би било, според тях, спорните въпроси да се решават без войни, тъй като за пролетариите от двете страни на барикадата всякакви военни действия застрашават техния живот. Това, разбира се е така, но ако зависеше от нас. В свят на социализма решаването на проблемите чрез война е изключено. В междудържавните отношения не може да има антагонизъм, а само благородно съревнование.

  Но в свят на загниващ капитализъм – империализма, в свят на господството на монополите, безкритично да се разглеждат войните и да се издига лозунга против войната, винаги, и при всеки случай, е израз на класов пацифизъм.

  Този загниващ капитализъм, по време на породените от него кризи, ражда, отглежда и използва едно от най-уродливите си рожби фашизма. С помощта на него едрия финансов капитал поробва, разчленява и в крайна сметка ограбва народи, които той смята, че трябва да бъдат ограбени. Тези действия са свързани с поголовно избиване, не само на буржоазно-демократичните представители, но най-вече на работниците, селяните, служещите и интелигенцията. Как смятат нашите другари, трябва ли комунистите да вземат страна?

  Аз смятам, че трябва! Не може да ни е безразлично в какви условия ще организираме пролетариата в класа, за провеждането на новото издание на социалистическите революции – които също са войни. Едно е да си вършим работата в буржоазно-демократични условия, съвършено различно е в условията на фашизъм, а негови прояви все повече се забелязват в т.н. колективен Запад, прикривайки действията си, като подкрепя открито нацисткия режим в Украйна.

  Но да се върнем към конкретния случай на конфликта между Украйна и Русия.

  Най-напред да си изясним, какво е това война или специална военна операция?

  Попитали Хитър Петър, какво избира коза или заек? Той отговорил: козаек.

Първо това е война, но не между Украйна и Русия, а САЩ я обяви на Русия през 2014 година с извършването на дълго подготвяния фашистки преврат срещу демократично избрания президент Янукович. Целта е Украйна да бъде превърната в плацдарм на САЩ и НАТО за разгрома на Русия. Да бъде разчленена тя и нейния военен потенциал да бъде използван срещу Китай.

  Второ, действията на Русия срещу остатъчна Украйна какво са? Те са специална военна операция – част от войната между САЩ, НАТО срещу Русия, чрез техните проксита на украинските фашисти срещу Луганската и Донецката народни републики. Това е началото на войната между великите сили. Част от война се нарича военна операция. Сега става ясно, че съсредоточените 100 000 войници от ВСУ и 40 хилядните фашистки военни образувания е трябвало да нападнат ЛНР и ДНР на 8-ми март 2022 година с цел да въвлекат Русия във война. Разбирайки това, както и предизвикателното поведение на Зеленски пред европарламента, В Путин заповяда на 24 февруари да се проведе специалната военна операция с цел – демилитаризация, денацификация и неутралитет на Украйна, чрез която да се унищожи плацдарма на САЩ срещу Русия. Пита се, ако това се беше случило на Й В Сталин и на СССР той щеше ли да стои със скръстени ръце? Аз мисля, че той също би постъпил като Путин. Да защитиш страната си от нападателните ракети на САЩ е висша отговорност за всяка суверенна страна, независимо каква е тя.

  А прокситата на САЩ от Десен сектор, Азов, ОУН и др. подобни фашисти ли са, или се преувеличава с оценката?

  Те дойдоха насилствено на власт чрез открит терор срещу рускоезични граждани – справка, зверствата в Дома на профсъюзите в Одеса, срещу комунисти и буржоазно-демократични представители. В нарушение на международното право и Минското споразумение те методично, в продължение на осем години, избиват децата, старците, жените мирните граждани на ДНР и ЛНР. Така че спокойно можем да ги обвиним в геноцид срещу рускоговорящите граждани, а геноцида освен всичко друго е открит терор.

  Тези същите не са ли най-яростните и шовинистични елементи. Да налагаш със сила украинския език да забраняваш общуването, образованието на родните езици – Украйна за разлика от България е многонационална държава, това не е ли проява на яростен шовинизъм?

  А нима някой може да отрече, че за постигането на тези „ярки“ резултати международния финансов капитал похарчи 5 милиарда долара.

  Други се въртят около етимологията на явлението фашизъм, като не разбират разликата между форма и съдържание, т.е. наименованията може да са различни но същността на явлението да е едно и също. И все пак защо хитлеровия национал-социализъм е фашизъм? Защото фашизмът на Дучето е първата форма на явлението, а първите имат привилегията да поставят името.

  Същото важи и за украинските нацисти – те са фашисти. Защото те са представители на същността на явлението фашизъм. За да се обосновем да се обърнем към определението на един велик българин, на когото българските фашисти унищожиха вечния му дом, а именно: „Фашизмът е открита терористична диктатура на най-яростните, най-шовинистични представители на едрия финансов капитал“. Няма съмнение, че творението на САЩ и НАТО в Украйна напълно отговаря на определението за същността на фашизма.

  И така въпросът е поставен: с кого ще бъдат комунистите? С фашистите, или със съюза между буржоазната демокрация на Русия с КНР? Второто не е прецедент. Ние знаем, че по време на Втората световна война Й В Сталин влезе в съюз с буржоазно демократичните тогава САЩ и Англия против фашистката коалиция на Германия с Европейските страни и Япония, и фашизмът беше победен. Много предвзети ми се струват претенциите на някои представители на комунистически партии да се опитват да налагат пролетарския си пацифизъм срещу подстъпите на бъдещата, а в някои страни и в настоящата класова борба на пролетариата. Ако не сте в състояние, да организирате работниците и да ги превърнете в класа поради определени слабости, за да използвате противоречията между монополите и да поведете пролетарската класа към нейната власт, то тогава заставате на тази страна която ви дава по-голяма перспектива да я осъществите в бъдеще. Това също е форма макар и на зачатъчна класова борба. Пролетарският пацифизъм е смърт за революционната партия!