КОМЕНТАР НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ВЪРХОВНОТО ГЛАВНО КОМАНДВАНЕ НА КОРЕЙСКАТА НАРОДНА АРМИЯ

 

Армията и народът на КНДР остават непреклонни в твърдата си решимост да разрушат враждебните действия на САЩ и техните съюзници и да защитят суверинитета на страната чрез всеобщ отпор.

Независимо, че САЩ не разбират с кого си имат работа, както преди не оставят неразумните си опити да проверяват реакцията на КНДР и да сломят нейното решително решение за сметка на свирепите си военни актове, включително и ядрения шантаж.

Не доволни от повишаването на границата на интензивност на военните учения „Ки Ризолв” и „Фоул Игл”, САЩ преминаха към неприкрит ядрен шантаж против КНДР, прехвърляйки на тези учения разрушителни ударни средства с ядрени бойни глави на борда.

В тази връзка представителят на Върховното главнокомандване на Корейската народна армия направи следния коментар в интервю с кореспондент на ЦТАК.

Както вече заяви Върховното главнокомандване, днешните съвместни военни учения, без съмнение, са опасни ядрени военни подготовки, които се провеждат на една плоскост с най-свирепата враждебна акция за лишаване на КНДР от национален суверинитет и накърняване на нейните висши интереси.

Те също са ярка проява на най-откровеното нарушение на Съглашението за примирие и прекратяване на действието на междукорейската Декларация за ненападение и Съвместната декларация за безядрен статут на Корейския полуостров.

Понеже вече не можем да се надяваме на задължаващата сила на всички съглашения и декларации, декларираме твърдата воля и непреклонната решимост на нашата армия и народа – да се освободят от всякакви задължения и чрез нашето ядрено оръжие да попречим на ядрената военна подготовка на САЩ и нейните съюзници.

Сега САЩ, опитвайки се да проверят нашата реакция и да сломят нашето решително решение, настаняват в Южна Корея и крайбрежните води ядрени ударни средства, в това число стратегическия бомбардировач „Б-52” и атомни подводници.

Ескадрилата стратегически бомбардировачи с ядрени глави на борда и атомните подводници, заедно с междуконтиненталните балистични ракети, са „трите кита”  които САЩ използват за шантаж.

Забележителното е, че САЩ афишират сегашната дислокация на стратегическия бомвардировач „Б-52” и на атомните подводници в Южна Корея като ясно предупреждение към КНДР и открито заявяват, че такива заплахи и шантажи ще продължат.

Но САЩ не могат да изплашат армията и народа на КНДР с подобни предупреждения и заплахи.

САЩ не трябва да забравят, че тяхната военна база Андерсън на Гуам, от която ще използват бомбардировачите „Б-52”, както и военно-морските бази в Окинава се намират в зоната на поразяване на нашите високоточни системи,с които сме въоръжени.

След като САЩ започнаха неприкрити ядрени заплахи и шантаж, ние сме длъжни да предприемем адекватни военни контрамерки.

Нашата декларация за противодействие на ядрените заплахи на противника, с още по-мощни ядрени атаки, не са празни приказки.

Светът ще види, как ще посрещнат трагичното си унищожение провокаторите, потънали в морето на огъня на правосъдието, което ще разгорят армията и народа на КНДР за защита на суверинитета си.

21 март 2013 г., ЦТАК, Пхенян                           превод от сайта на ВКПБ- Милчо Александров

Tags: