КЪДЕ СТЕ КОМУНИСТИ?

vl-cekov

В първия брой на вестника за 2017 година бе поместено обръщение на ЦК на БКП за създаване на единен комунистически блок на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

БКП, вярна на своята последователна линия за обединение на всички комунисти в една партия, разглеждаше това като единодействие, необходимо и задължително условие за бъдещо обединение, но също и като алтернатива на статуквото.

Въпросът за обединението виси като дамоклев меч над главите на всички комунисти. Едновременно с това се наблюдава и постоянно роене на „комунистически” формации, които в един момент достигнаха повече от една дузина. Парадоксът тук се състои в това, че колкото повече раздробяваха комунистическото пространство ръководителите на тези формации, толкова по-силно викаха за обединение. Най-често обект на техните нападки беше Председателят на нашата партия др. Вл.Спасов, който в най-тежките, начални години на прехода /контрареволюцията/ не се поколеба и гордо заяви, че е комунист, запазвайки БКП от унищожение и забрава. Никой друг от ръководителите на другите комунистически формации не беше подложен на такъв тормоз, спрямо него и неговото семейство, както Вл.Спасов. Кой друг от кресльовците крещящи за обединение понесе такива тежки лични и семейни загуби? Какво ще кажат сега онези господа, не другари, които обвиняваха Спасов, че пречи на обединението? Та нали него вече го няма, кой им пречи сега да се обединяват и защо не се обединиха до сега?

Но да се върнем на въпроса. На първи януари 2017 г. ЦК на БКП се обърна към всички комунисти, независимо  къде членуват или нечленуващи никъде, да се сплотим за извънредните парламентарни избори в името на нашата Родина и изтерзания народ, за спасението на България от безпътицата, в която я натикаха  буржоазните партии, управлявали я от 10 ноември 1989 г. до сега. При създалата се ситуация – дълбока парламентарна и политическа криза в резултат на задълбочаващите се противоречия между големите буржоазни партии и засилващо се народно недоволство от управлението на ГЕРБ, условията за осъществяване на комунистически пробив в буржоазния парламент бяха налице. Вместо да се работи в тази насока, на 15 януари, по инициатива на ДКЕ /Движение за комунистическо единство/ се провежда съвещание на тема „Обсъждане и приемане проект за създаване на политически съюз, консолидиращ прогресивните леви и патриотични сили”. На съвещанието присъстват представители на БРП/к/, ПП „Народен юмрук”, ПП „Българска левица”, БРСП /Българска работническо –селска партия”, СК /Съюз на комунистите/, както и безпартийни комунисти. БКП не е поканена. Нейният апел за единодействие на комунистите на предстоящите избори не е обсъждан. Нещо повече, присъстващите взимат „мъдрото” решение, че на този етап политическият съюз не може да се подготви за тези избори. Както и да е, присъствали са и некомунистически формации и тяхното виждане може да е надделяло. Може да чакат някакъв друг етап. Но какъв друг етап чакат комунистите, присъствали на това съвещание? Може би чакат етапа, когато проекто- закона за забрана на комунистическите символи и пропаганда мине на второ четене в предстоящия парламент. Или по-нататък, когато се мине на етап „украински вариант”.

Да вземем другите партии. ПБК /Партия на българските комунисти/. Те бяха информирани за нашето обръщение, но също не откликнаха на него. Известен е техния отколешен стремеж да бъдат в коалиция с БСП за част от партийните субсидии. Този път не им се получи, но това е друга тема. За другата партия – КПБ /Комунистическа партия на България/ просто няма какво да говорим. Тя е постоянно седяща в скута на БСП, безгласна буква, скъпо платена куртизанка с народните пари от субсидиите.

Чест прави на другарите от БРСП, които откликнаха на нашия апел чрез др. П. Бетовска. Но и тук ще отворим една скоба. Не ни информираха за взетото решение на гореспоменатото съвещание, на което и те са присъствали и също са се присъединили към чакащите друг етап. Все пак, по наше искане се състоя среща на представители на трите партии – БРСП, БРП/к/ и БКП. На нея другарите от БРП/к/ изразиха становище за неучастие на тези избори. Другарката, представляваща БРСП вметна, че и за предишни избори е имало подобно становище от БРП/к/. За нас от БКП вече беше ясно, че единодействие на комунистите и на тези избори няма да има, да не говорим за единодействие в по-широк формат – на всички леви сили.

Будят недоумение нападките на един от лидерите на БРСП, който обвинява БКП за несъстоялото се коалиционно обединение за тези избори. „Присъдата” срещу коалиционно обединение за тези избори не е произнесена от БКП, в частност от нейния Председател, а още на гореспоменатото съвещание, на което са присъствали представители и на вашата партия, др.Жеков. Според мен писанията във фейсбук не спомагат за изясняване на отношенията между партиите, приличат на махленски разпри насред село, на мегдана. Истинските становища на партиите се намират в техните официални документи – Програма,Устав, печатни партийни органи и прочие, а не във фейсбук. Изясняването на тези отношения става в директни срещи и разговори между ръководителите на  партиите,а не чрез СМИ.

В заключение искам да кажа, че несъстоялото се коалиционно обединение на комунистите и в по-широк кръг на левите сили е загуба на политическо темпо. Но за онези, които се смятат за комунисти и не откликнаха на апела на БКП, това е груба политическа грешка. По този начин подарихме още време на майкопродавците, душманите на България, пиявиците, стиснали гърлото на народа и пиещи последните му капчици кръв.

За БКП е пределно ясно, че капитализмът не може да бъде съборен чрез участие на комунисти в парламента. Но това би дало възможност на всеослушание да се разобличават престъпленията на буржоазията, да се отварят очите на хората, да им се вдъхне кураж и вяра, че има сили, които се борят и ще се борят до пълна победа. Девизът на комунистите винаги е бил: Долу буржоазния парламент! Да живее диктатурата на пролетариата!

 

Председател на ЦК на БКП  Вл.Цеков

Tags: