ОФИЦИАЛНА ВЕНЕЦУЕЛА

venecuela

БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА         

                                                ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ       

Боливарска република Венецуела съобщава на международната общност, че нейните дипломатически мисии в Съединените щати са принудително окупирани от лица, които имат публична подкрепа от правителството на САЩ и действат като негови агенти в полза на политическите му интереси, което е открито нарушаване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Дипломатическите служби на Венецуела в Съединените щати могат да се използват само от официални дипломатически представители на демократичното и конституционно избрано правителство на президента Николас Мадуро.

Става въпрос за дипломати, които понастоящем изпълняват функции пред многостранни организации със седалище в Съединените щати. Толериране или насърчаване на всяка заплаха или налагане на тормоз спрямо венецуелските дипломатически представители от граждани, пребиваващи в Съединените щати, представлява много сериозно нарушаване на международните задължения на правителството на САЩ.

Боливарска република Венецуела изисква от властите на Съединените щати да спазват своите международноправни задължения и да предприемат необходимите мерки за незабавно преустановяване на споменатата принудителна окупация в съответствие с разпоредбите на чл. 22 и 45 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения по отношение на задължението за защита на дипломатическите служби, дори в случай на прекратяване на отношенията, както в действителност процедира Венецуела във връзка с бившата дипломатическа мисия на САЩ в Каракас.

Ако правителството на Съединените щати продължава да нарушава международните си задължения, правителството на Боливарска република Венецуела си запазва правото да вземе съответните решения за предприемане на реципрочни действия на венецуелска територия.

 

Каракас, 18 март 2019 г.

БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

                                   ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

Правителството на Боливарска република Венецуела категорично отхвърля опасните декларации от днес, 19 март 2019 г., на президента на Съединените щати, Доналд Тръмп и на президента на Бразилия, Жаир Болсонаро.

Изглежда някак гротескно двама държавни ръководители с толкова големи международни отговорности най-безскрупулно да поощряват войната, в грубо нарушаване на Хартата на ООН.

Повод за голяма тревога е американското влияние върху Бразилия и нейния президент Жаир Болсонаро както за провеждане на военолюбива политика, така и за прилагане на теорията на Доналд Тръмп за върховенство. Без съмнение и двамата президенти са изразители на най-ретроградните идеи за народите от региона, както и за световния мир и сигурност.

Правителството на Боливарска република Венецуела издига своя глас срещу тази заплаха за международния мир и сигурност, като призовава народите по света да бъдат нащрек за намеренията за поставяне на южноамериканска Амазония в обсега на извънрегионални военни сили.

Правителството на Боливарска република Венецуела ще продължи да работи, зачитайки международното право, за да гарантира статута на Латинска Америка и Карибския басейн като мирна зона. Нито един неофашистки съюз няма да успее да пречупи независимата и суверенна воля на венецуелския народ, нито пък ще успее да посее омраза и стратегии за подстрекаване към война сред народите от нашата Америка.

 

Каракас, 19 март 2019 г.

БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

Боливарска република Венецуела решително отхвърля едностранните, принудителни, произволни и незаконни мерки, обявени от стремящото се към върховенство правителство на Доналд Тръмп, които оказват влияние върху Банката за икономическо и социално развитие на Венецуела (BANDES), четири основни венецуелски финансови институции и венецуелския капитал, с намерение да ограничат правото на цялостно развитие за венецуелците и устойчивостта на тяхната национална и международна финансова система.

Тази атака, която атакува директно ядрото на финансовата система на венецуелския народ, демонстрира имперското лицемерие, като предлага фалшива хуманитарна помощ, атакувайки в същото време източниците на венецуелски ресурси чрез директни санкции срещу Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA), Държавната минна компания Минервен и сега срещу националната финансова система с намерението да се попречи на реализацията на социалните и производствени планове, насърчавани от обществени и частни икономически оператори в страната.

Тази незаконна принудителна мярка засяга повече от 23 950 280 клиенти (физически лица и публични и частни компании) в Боливарска република Венецуела, като в същото време е насочена и към двете основни търговски банки, Banco de Venezuela (Банка на Венецуела) и Banco Bicentenario del Pueblo, de la Clase Obrera, Mujer y Comunas (Банка на народа, работническата класа, жените и общините). Мярката засяга пряко и гражданите на приятелски страни от континента като атаката е насочена към Banco Prodem в Боливия и Banco Bandes Uruguay, които имат повече от 641 366 клиенти.

Народът и правителството на Боливарска република Венецуела ще останат твърди в защитата на своята независимост и суверенитета си в областта на политиката, икономиката и културата. Нито едно отчаяно действие на жадните за върховенство, което противоречи на целите и принципите на Хартата на Обединените нации, няма да успее да пречупи волята на венецуелския народ, наследник на антиимпериалистическите борби на освободителя Симон Боливар.

 

                                                                                              Каракас, 22 март 2019 г.

Отговор и технически анализ на проблема от Хосе Бермудес – Стипендиант на фондацията Аякучо в Русия

Ще обясня на възможно най-разбираем език.
1. Правителството вече е представило предварителен доклад за причината за спирането на тока. Става въпрос за повреда в системите за автоматично управление на електроенергийната индустрия (системи от типа SCADA).
2. Доказателството за това, че става въпрос за саботаж на тези системи, се основава на невъзможността за повредата от такъв голям мащаб да съществуват други причини, т.е. този тип системи не спират да работят, ако няма някаква манипулация, която да го предизвика. Поради това се изключва възможността за липса на поддръжка на оборудването, защото всички турбини трябва да са отказали да работят по едно и също време или водното налягане изведнъж е трябвало рязко да падне, за да се срине системата по този начин.
3. Властите не могат да предоставят повече техническа информация за саботажа, тъй като първо е необходимо да бъде извършено компютърно съдебно разследване, което сега не е приоритет, защото най-важната задача в момента е да бъде възстановено електрозахранването.
4. В този смисъл трябва да проявим търпение персоналът на компанията да разреши проблемите и след това да проучи техническите подробности, за да информира обществеността.
5. Възможността системата SCADA да бъде засегната от кибератака е много голяма, дори и когато са предприети всички мерки за сигурност (защитни стени). Подобни атаки вече бяха провокирани в Ирак срещу термоядрената индустрия и отговорните лица не платиха нищо за нанесените щети, но беше доказано, че те са били дело на американски и израелски агенции. Като към всичко това добавим изявленията на Марко Рубио и непрестанните атаки, без съмнение всички стигаме до заключението, че това, което се случва е само още един аспект от тази войната, на която империята и нейните лакеи подлагат нашата страна.

  1. Ако някой иска по-подробна информация за SCADA системите, тяхната уязвимост към атаки и възможността да бъдат предпазени от атаки, може да проучи в уеб сайта „magazcitum“, в който може да се открие една много интересна статия, пълна с обяснения. Но ако си зададете въпроса дали ръководството на електроенергийната компания е моглa да предотврати атаката, всички трябва да знаят, че това е като дали може да бъде предотвратено влизането на вируси в компютър (Windows), който се свързва с интернет, или като историята за яйцето и пилето, т.е. всички мерки могат да бъдат предприети и въпреки това интернет престъпниците (хакери) винаги могат да проучат и да взривят системата по някакъв начин.

Друго нещо: в момента е невъзможно да се изолират SCADA системите от мрежите за данни.

Ако питате дали това се е случило преди това в друга част на света, отговорът е да, но медиите все успяваха да го скрият. В нашия случай няма смисъл да се прикрива нищо, защото същата материална атака се използва от империята и нейните лакеи от опозицията за създаване на хаос и за да бъде обвинявана Революцията и правителството, докато ние тук в правителството и от името на нашето отечество сме длъжни да осъдим този безпрецедентен и брутален акт, на който сме жертва.

Tags: