В ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕН ПЪРВИЯ ПАМЕТНИК НА ЛЕНИН ЛЕНИН ЩЕ ДОЙДЕ В XЕЛЗЕНКИРХЕН!

pametnik

Епидемията от коронавирус временно отложи насроченото за 14 март 2020 г. в Xельзенкирхен откриване на паметник на руския революционер, марксистки теоретик на работниците и ръководител на Октомврийската револю­ция от 1917 г. В.И. Ленин. 150 години след рожденияето му той ще получи постоянен дом в Xелзен­кирхен — като  художествено оформена статуя висока повече от два метра пред централата на Марксистко-Ленинската партия на Германия (МЛПГ).

„Това ще бъде пролог на движението в цялата федерална република ‹Не давайте шанс на антикомунизма›”, каза Габи Фехтнер – председателка на МЛПГ. „Във времето, когато все още свалят памет­ници на големите комунистически идейни първопроходни­ци и революционери, когато все повече десни прави­телства, като това в Унгария, забраняват комунистическите символи, ние съзнателно поставяме знак против антикому­низма, който е държавна религия и в Германия. Скандалът в Тюрингия, където избраха министър председател с гласовете на „Алтернатива за Германия”, показа накъде води антикомунизмът. Насочването на главния удар против комунистите и марксистите-ленинци, приравняване на лявото и дясното, предоставяне на място на антикомунизма като мирогледно оправдание на фашизма – всичко това направи възможно само повратът надясно на правителството. Затова се радваме, че ще се постави първия такъв паметник в западна Германия и един от най-западните паметници в Европа като сигнал против този неизразим антикомунизъм.”

МЛПГ успя да получи оригинална статия на Ленин от 30-те години, отлята в Съветския Съюз. В цял свят от тази форма са излети и сега има съвсем малко статуи. „С това Xелзенкирхен ще получи истинска рядкост, която представ­лява не само политически сигнал, а има и политическо и културно значение”, според председателката на МЛПГ. Някои хора може би възприемат това като провокация, други – като смел знак против движението надясно. Както много събития в днешната политическа дискусия това ще предизвика поляризация. „Приветстваме широката дискусия и желаем именно тази дискусия по въпросите, често подлежащи на табу в буржоазните средства за масова информация: против антикомунизма, а за заслугите на Ленин, за социалистическото строителство в Съветския Съюз а също и за изводите от измяната към социализма и престъпленията, допуснати от негово име.”

Проведена е широка работа сред обществен­остта в Xелзенкирхен, за да научи населението още повече за този революционер и защо е важно да му се постави паметник. Именно във времето, когато съвсем правомерно капитализмът придобива лоша слава като общество на експлоатация и угнетяване, което по присъщи на системата причини пораж­да войни и разрушение на околната среда.

Тържественото откриване на паметника е част от честването на столетието на Червената рурска армия, което се провежда в много градове на Рурска област с участието и на гости от чужбина и медиите от цяла Германия.

Tags: