ПЕКИН ПУСКА СОБСТВЕНА ПЛАТЕЖНА СИСТЕМА

 

npsKNR

  Китай е готов да пусне международна платежна система, която не само ще засили позициите на юана на международния финансов пазар, но и ще отслаби зависимостта на Поднебесната от американската платежна система. Тя се превръща в потенциално оръжие в случай на конфликт между САЩ и КНР, съобщава Експерт.

В случай на успешно реализиране на алтернативната международна платежна система, изключването на РФ от SWIFT не само губи практически смисъл за САЩ, но и ще се превърне в подарък за гео-икономическия конкурент на Запада – Китай.

Както съобщава агенция Reuters, позовавайки се на три неназовани източници в Китай, пускането на Китайската Международна платежна система (CIPS) се предвижда за септември-октомври. CIPS ще замени всички съществуващи сега платежни системи и в значителна степен ще опрости разчетите в юани по целия свят. Специалистите са единодушни, че тя трябва да помогне на юана в борбата да заеме достойно икономическо място в списъка на основните световни валути.

„CIPS е вече готова – съобщи високопоставен китайски банкер, помолил да не се посочва неговото име, поради голямата секретност на въпроса. Тя ще премине изпитания в 20 банки, които вече са избрани. 13 от които са китайски банки, а 7 са филиали на големи чужди банки. Официалното пускане ще стане през септември или октомври. Датата ще зависи от резултатите от изпитанията и степента на готовност”.

Ако изпитанията не преминат както очаква министерството на финансите на КНР, то ще се наложи известно време за доработка на платежната система. Във всеки случай в Пекин искат тя официално да заработи през тази година.

За създаването на собствена платежна система на Китай му бяха необходими три години. Peoples Bank of China, китайската Центробанк, съобщи за началото върху работата над CIPS през април 2012 година.

В последните години Китай рязко ускори работата по интернационализиране на валутата си. Централната банка на КНР през миналата година сведе списъка на клиринговите банки до 14. По информация на платежната система SWIFT, юанът влезе в първата петица на световните валути през ноември 2014 година, изтласквайки канадския и австралийския долари.През декември плащанията в юани нараснаха в сравнение с края на 2013 година с 20,3%. През годината сумарните плащания във всички валути нараснаха с 14,9%.

RusVesna.su           преведе Милчо Александров

Tags: ,