Позицията на комунистическата партия относно руската война в Украйна

СССР

Наскоро имаше въпроси относно позицията на CPUSA относно войната в Украйна. Следват официални изявления на нашето ръководство. Първото е най-новото изявление, извадено от доклада на Джо Симс до Националния съвет на 3 март. Второто е взето от първото изявление на НБ от 25 февруари 2022 г. Нашата партия не подкрепя свалянето на правителството в Русия или която и да е друга държава . Ние сме солидарни с работниците и народите, които се борят за мир в Русия, Украйна и по света. Ние настояваме, че нашият приоритет трябва да се съсредоточи върху промяната на политиката в Съединените щати.

  На 3 март обявихме:

  „По думите на Националния съвет на CPUSA „Войната между държавите никога не е приемливо решение и трябва да бъде отхвърлена най-категорично“.

  Работническите класи на двете страни заслужават подкрепа и солидарност, както и нарастващите мирни движения там. Наскоро един милион подписаха петиция за мир в Русия. Това е огромно постижение!

  Но вижте: нека изясним приоритетите си: основната задача трябва да бъде да работим за развитие на движението за мир и за промяна на политиката на администрацията на Байдън. Това е най-добрият и единствен начин да подкрепите работниците на Русия и Украйна.

  Контекстът, поставен в ролята на американския империализъм през последните месеци, не може да бъде пренебрегнат, включително реториката от Студената война, дрънкането на оръжия и това, което може да се нарече де факто НАТОвизация на Украйна. Под натовизация се има предвид въоръжаването на страната, започващо с Тръмп и продължено от Байдън, и изграждането на инфраструктура с потенциални военни цели заедно с провокативни западни военни учения от въоръжените сили на САЩ и Обединеното кралство.

  В това отношение изграждането на движението за мир трябва да се разглежда в контекста на борбата с фашистката опасност. С други думи, наложително е да се изгради широко движение около ключовите въпроси днес: прекратяване на огъня, изтегляне на войските и определяне на дата за това, прекратяване на санкциите, въвеждане на ООН. Тези действия биха могли да поставят началото на допълнителни бъдещи стъпки за мирно съвместно съществуване, организиране на регионална сигурност, включително прекратяване на доставките на оръжие. Тук трябва да внимаваме да не заменим антиимпериалистическите позиции с това, което по-широките сили в движението за мир може да са готови да подкрепят.”

В изявлението на Националния съвет от 25 февруари се казва:

  CPUSA призовава хората на САЩ да поискат незабавно да промени курса на администрацията на Байдън. Войната никога не е приемливо решение и трябва да бъде отхвърлена категорично. Затова ние също призоваваме Русия да изтегли войските. Всички санкции трябва да бъдат прекратени и границите да бъдат защитени и зачитани.

  Дрънкането със саби, санкциите и продажбата на „вълчи билети“ през последните седмици, както неотдавна предупреди заседанието на Националния комитет на CPUSA,  прераснаха в открита война. Нахлуването на Русия в Украйна заплашва с катастрофални последици.

  Няма съмнение, че дългогодишният опит на американския империализъм и НАТО да въведат Украйна във военния съюз засили напрежението. През последния период това усилие, заедно с осигуряването на военни доставки, съчетано с реториката от Студената война, е фон на кризата. Продължителният мир не е възможен, освен ако Украйна не остане извън НАТО.

  Руските управляващи кръгове имат свои собствени национални проекти и избухването на война само ще влоши нещата.

  Настоящата криза се подготвя отдавна. Историческият контекст достига до края на Втората световна война, Студената война и формирането на НАТО.

  Въпреки това, проблемът, който предизвиква днешните раздори, е фактът, че присъствието на бази на НАТО и САЩ, военни сили и ракетни системи поставя западната граница на Русия под постоянна заплаха. През последното десетилетие Литва, Полша, Латвия, Румъния и Естония предоставиха дом на тези формирования, поддържайки постоянна война. Това е в пълно нарушение на споразуменията, направени в края на Студената война, че НАТО няма да се разширява на изток.

  Разширяването на НАТО сега включва не само Полша, Унгария и Чехия – през 2004 г. бяха добавени още седем държави. НАТО някога наброяваше 12 членове; сега тя се състои от 28. Освен това военният алианс на НАТО разглежда Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна като възможни бъдещи членове.

  Друг фактор, който трябва да се вземе предвид в настоящата криза, е съдбата на 4-те милиона руснаци, живеещи в районите на Луганск и Донецк на Украйна. Споразуменията, постигнати през 2014 г. по отношение на тяхната автономия, никога не се прилагаха от правителствата на Украйна.

  Тези региони се противопоставиха на подкрепения от САЩ преврат през 2014 г., който свали избрания президент на Украйна Виктор Янукович. За съпротивата си през 2014 г. сепаратистите бяха нападнати и убити от фашисткия батальон „Азов“, военен отряд на Организацията на украинските националисти – фракцията Бандера (ОУН-Б), неонацистка формация. Според някои източници жертвите са 14 000.

  Това е контекстът, за който администрацията на Байдън и корпоративните медии не говорят и няма да говорят.

  Отново САЩ трябва да променят курса си. Страната ни е изправена пред сериозна политическа и социална криза, при която разпалването на войната може само да я изостри. Възхвалата на инвазията като „прекрасна“ от бившия президент Тръмп предполага, че САЩ трябва да нахлуят в Мексико. „Можем да използваме това на нашата южна граница. Това е най-силната мирна сила, която съм виждал“, каза той.

  Сериозните проблеми с промените на климата, липсата на здравеопазване, нископлатените работни места и институционалния расизъм, които предизвикват нашата работническа класа, не могат да бъдат решени, докато САЩ харчат милиарди всяка година за поддържане на масивна военна сила и оръжия и за НАТО. Помислете само,  за военния бюджет могат да се намерят милиарди, а за „Връщането на работниците по работните им места“ е твърде скъпо.

  Ние, членовете на CPUSA, недвусмислено се присъединяваме към мирните сили по целия свят в искането: Без разширяване на НАТО, Без разполагане на войски, Без война срещу   планетата.

 CPUSA.  С помощта на google преводач редактира Милчо Александров