КРАТЪК ПРЕГЛЕД НА РАБОТНИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ ПО СВЕТА

kapitalyt-se-trese

Да започнем с Русия, където досегашният президент спечели на изборите нов мандат с внушително мнозинство. Да се чуди човек от къде е дошло това мнозинство, при положение, че обикновените хора живеят все по-зле. Но това е друга тема. И така, стачкуват работниците в Приморския край. В Лучегорск 102 работника от „Енергоремонт” отказват да работят поради неизплатени заплати. В резултат управата им дава неголеми суми. Но това не променя нещата. Задържането на заплатите продължава вече повече от половин година.

Протестират строителите в Москва, заети с реконструкцията на театър „Съвременник”. Там капиталистите гонят една след друга строителните бригади по различни поводи, без да заплатят за положения труд на работниците.

В Ростовска област протестират миньорите. Неизплатените заплати са на сума 374 милиона рубли. В декларация на миньорите от Гуково се казва: „Ние не разбираме защо властите започват да се занимават с важните проблеми само преди избори.. Заявяваме, че след две годишна упорита борба получихме само половината от дължимата ни сума. Ние вече нямаме доверие във властта, че тя ще може да реши този проблем.”

Стачкуват строителите на метрото в Нижни Новгород. Там не са получавали заплати от четири-пет месеца, като сумата превишава 100 хиляди рубли на човек.

Акция на протест в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Тюменска област. В град Нов Уренгой работниците от „Корпорация Роснефтгаз” излязоха на митинг с искания за изплащане на забавените заплати и подобряване условията на труд. Издигаха лозунги в прослава на социализма и против дивашкия капитализъм на новите олигарси. Въпреки че са се обърнали за помощ към Държавната инспекция на труда, хората не са получили заплатите си.

В Свердловска област е залят с бензин и подпален паметник на Елцин. Съветският народ никога няма да забрави колко беди, катастрофи и трагедии донесе на родината му престъпникът Елцин. Без преувеличение ненавистта към него, който по указание на Вашингтон взе дейно участие в разрушаването на СССР, никога няма да затихне в сърцата на тези, които пият горчивата чаша на глада, безработицата, жестоката нищета, всевъзможните унижения и страдания по време на Елцинското управление и до ден днешен. Затова не е чудно, че в страната от време на време в различни форми се проявява, меко казано, негативно отношение към този американски агент. Паметникът е поставен против волята на народа, в угода на „американските  партньори”. Няма никакво съмнение, че случаите на подобни прояви на омраза към Елцин ще продължат и занапред под различни форми и въпреки превантивните мерки на властите. Твърде много вреди и унижения на  страната и народа донесе той, реализирайки мечтата на Хитлер за ликвидирането на СССР.

Митинг в Северна Осетия. В град Орджоникидзе /Владикавказ/, пред сградата на правителството се състоя акция на протест, в която взеха участие работници, пенсионери и други жители на града. Митингуващите протестираха против решението на властите да закрият местната физиотерапевтична болница. При това положение много пациенти с терапевтични, неврологични и травматологични проблеми ще останат без медицинско обслужване. Даже и сега на много от тях се налага да чакат с месеци за медицинска интервенция. Такива безобразия по съветско време не е имало.

Как мислите, драги читатели? За кого биха гласували многобройните протестиращи и техните семейства, ако изобщо отидат до урните? Не случайно и то по официални данни, на президентските избори на 18 март не са гласували повече от една трета от имащите право на глас 109 милиона руснаци.

Франция. Там не престават широкомащабните протести срещу трудовата реформа. Над 40 хиляди души взеха участие в масови демонстрации. В Париж демонстрантите  носеха задраскани портрети на президента Макрон и лозунги с надписи: „Макрон-марионетка”. Точно той предложи на правителството да ограничи правата на профсъюзите и по този начин взе страната на капиталистите-собственици на предприятията. Масови акции имаше и в Лион, Тулуза, Рен и др.

Работниците от сферата на комуналните услуги в Марсилия се поздравиха с успех,след двуседмична стачка. Ръководството се съгласи да им изплаща премии според действащия трудов договор. Това е един от малкото случаи, който завършва с пълен успех на стачкуващите.

Великобритания. Там стачкуват железопътните работници, протестиращи против готвените съкращения. Стачкуват и шофьорите на автобуси, искайки увеличение на мизерните си заплати.

Полша. Стачкуват работниците от пристанището в Гданск в защита на своите трудови права. Към тях се присъединяват и моряци и докери от други места. Повод за стачката е едностранното решение на капиталистите да намалят заплатите и премиалните за допълнително положен труд.

Испания. В Баския, в Билбао се проведе голям митинг в подкрепа независимостта на Каталуния. Многохилядното множество поиска от властите в Мадрид незабавно да освободят арестуваните лидери на тази бивша автономия, а сега обявена след всенародно допитване за независима държава. Подобно е и положението на самата Баския. Тя също е автономия в границите на Испания и също се бори за независимост от Мадрид. Протестите бяха насочени и към САЩ и Евросъюза, които подкрепят правителството в Мадрид. Не стихват протестите и в самата Каталуния, в Барселона и в много други големи градове. Само ще припомним, че на всенароден референдум за отделяне от Испания 90.18% от гласувалите  са били за независимост на Каталуния.

Кипър. И в тази островна държава борбата между труда и капитала се изостря със страшна сила. Например в град Пафос стачкуват водачите на автобусите от градския транспорт. В деня на стачката нито един от 102-та автобуса не поема по своя маршрут.

И така – стачки, митинги, протести, демонстрации – от една страна, от друга – най-различни избори – за парламенти, президенти и прочие – и накрая какво? Положението на трудещите се продължава да се влошава, експлоатацията си остава и става все по-жестока. Самата практика поставя въпроса и показва на онеправданите, че пътят към тяхното освобождение от игото на капитала е друг. Още навремето Ленин го посочи: „Сваляне от власт на буржоазията чрез СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!

По материали от чуждестранния печат – Вл.Цеков

Tags: