ШОКИРАЩИ ДАННИ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В САЩ

Проф. Васил Проданов

Или за гредата в очите на „демократизаторите“.

От десетилетия институции в САЩ публикуват годишни доклади за правата на човека, които се използват предимно като инструмент за заклеймяване на други държави от страна на американската държава и за провеждане на нейните политики на „демократизация“. Една от редовно заклеймяваните държави в тези доклади е Китай.

В отговор на тази американска практика китайците също започнаха да публикуват годишни доклади за правата на човека в САЩ. Тези дни бяха публикувани в китайският доклад за нарушенията на човешките права в САЩ през 2019 г. В него се говори за лицемерието и двойните стандарти на американските политици, които виждат сламката в очите на другите, но не и гредата в своите очи. Посочени са множество конкретни данни, които никой не може да оспори. Ето някои от тях.

САЩ са страната с най-голямо въоръжено насилие в света. В Америка има най-голяма вероятност да бъдеш застрелян. Броят на масовите убийства в САЩ е достигнал рекордните 415 стрелби през 2019 г., т.е. повече от един път на ден там някой масово убива хора. Общо в тези 419 стрелби са убити 39 052 души. Средно на всеки 15 минути в САЩ е застрелван по един човек. Ако другаде така се убиваха хора, американците щяха да вдигат шум до небето каква „диктатура“ и „тоталитаризъм“ е, какви „престъпници“ са и как трябва да бъдат „демократизирани“.

Изборите в САЩ са игра с пари на богатите капиталисти. Разходите за избор на Конгрес през 2018 г. са достигнали рекорда от 5,7 млрд. долара. Това превръща битката кой да контролира двете камари в най-скъпите избори за такава институция. Още в началото на сегашните предварителни избори за американски президент от джобовете на богаташите са събрани 1,08 млрд. долара. Изборите се представят за „демократични“, а те всъщност са парични наддавания на капиталистически олигархии. Тези олигархии обаче се опитват да налагат своите интереси и власт по света, като използват финансирани от тях НПО-та и агентура за влияние с лозунги за „демократизация“ и „човешки права“.

САЩ са най-разделеното на бедни и богати общество сред развитите страни в света. Индексът на Джини, с който се измерва неравенството, е достигнал до 0,485 през 2018 г. и е на най-високото си равнище от половин век насам. Най-богатите 10% от американските домакинства контролират почти 75% от богатството на страната. По-бедната половина от американското общество не е добавила нищо към своето богатство от 1989 г. до 2018 г.

Бедността сред населението е значителна.Според Американското бюро по статистика 39,7 милиона души в САЩ живеят в бедност. От кризата през 2007–2008 година досега около 8 милиона американци са останали без жилище и голяма част от тях няма къде да нощуват. Около 40% от американците от средната класа, когато станат на 65 години, ще живеят в бедност или близко до бедността.

Детската бедност в САЩ е шокираща. Около 12,8 милиона американски деца живеят в бедност, а 1,6 милиона – в крайна бедност. Всяко пето дете в САЩ или гладува, или няма къде да спи.

САЩ в момента са единствената развита страна в света, в която милиони хора гладуват. Един от всеки 12 човека над 60 години, или общо около 5,5 млн. души, гладуват. Повече от половин милион американци нямат постоянно жилище и голяма част от тях оцеляват като клошари и скитници. Само в Лос Анджелис клошарите са около 60 хиляди, те спят под мостовете, във входовете, по улиците.

Поради липса на средства за лечение само през последните 12 месеца американците са взели дългове за 88 милиарда долара, за да си платят за лечението. 65 милиона възрастни американци, когато се разболеят, не търсят медицинска грижа, тъй като не са здравно осигурени, нямат пари и не могат дори да вземат заеми.

Университетското образование се е превърнало в гигантски бизнес и голяма част от младите хора, за да учат, влизат в огромни дългове. В момента студентските дългове в САЩ се равняват на главоломната сума от 1,5 трилиона долара, което е десетки пъти повече от БВП на България. Милиони млади американци ще живеят в дългове десетилетия, голяма част от тях без перспективи да ги изплатят. Много американски студенти нямат пари да си платят къде да живеят и са бездомници. Бездомничеството е характерно за 18% от учещите се в двегодишни колежи и за 14% за тези, които се мъчат да получат бакалавърска степен. Само в Калифорния почти 399 000 студенти са били за определен период от време бездомници през предишната година.

Употребата на наркотици в САЩ, резултат на това, че става дума за огромен бизнес, е също огромна. Според доклад от 10 януари 2019 г. за времето между 1999 и 2016 г. от свръхдоза наркотици са умрели 630 000 човека. Само през 2017 г. всеки ден средно от свръхдоза са умирали по 200 човека.

Престъпленията на расова основа в САЩ са шокиращи. Американските медии признават, че има тенденция към нарастване броя на белите американци, които демонстрират расово превъзходство над останалите. По-голямата част от случаите на домашен терор са свързани с такъв тип насилие. Бял расист разстреля 22 души в мол на „Уолмарт“ в Ел Пасо в Тексас. Негов мотив беше омразата към испанците.

Стрелбите и бруталното насилие срещу негрите от страна на полицията са всекидневие. 5,9 пъти по-вероятно е черен, а не бял американец, да бъде вкаран в затвора. Специален докладчик на ООН нарича това остатък от робството и расовата сегрегация.

Расовите различия в заетостта и богатството също са шокиращи. През последните 40 години устойчиво безработицата сред черните американци е два пъти по-голяма, отколкото сред белите. Средното богатство на едно бяло семейство е почти 10 пъти по-голямо, отколкото на едно черно семейство. При сегашната тенденция ще са необходими повече от 200 години, за да може едно черно семейство да натрупа същото богатство, колкото едно средно бяло семейство.

Религиозната дискриминация става все по-силна. Според изследване на „Пю Рисърч Център“ 82% от анкетираните отговарят, че мюсюлманите в САЩ са в положение на дискриминация. При евреите 64% отговорят, че са подложени на дискриминация. Носители на екстремистка идеология са предизвикали 249 антисемитски инцидента през 2018 г. В специален доклад на ООН се говори за твърде много насилствени антисемитски инциденти в САЩ.

САЩ са страната, в която е най-опасно да бъдеш жена. През 2015 г. 92% от всички убити с пистолет жени в развитите страни са от САЩ. Една жена в САЩ е 21 пъти по-вероятно да бъде застреляна, отколкото жена в друга развита страна. Средно месечно 52 жени са застрелвани и убивани от техните интимни партньори. Почти 70% от американските жени са били подложени на физическо или сексуално насилие.

Американското правителство се държи все по-грубо и нечовешки с имигрантите. Възприета е политика на „нулева толерантност“ и от 2017 г. насам 5400 деца на границата с Мексико са разделени от техните родители, а от 2018 г. 24 имигранти, включително седем деца, са умрели в американски арест.

САЩ са най-войнолюбивата държава в историята на човечеството. От 2001 г. досега те са изразходвали 6,4 трилиона долара за войни, които са довели до 800 000 убити и десетки милиони хора прогонени от родните места, превърнати в бежанци. Големи региони в света по този начин са потънали в хаос, бедност и конфликти.

Това е само малка част от данните, които могат да се прочетат в китайския доклад за човешките права в САЩ. Според него САЩ представят себе си за „земята на свободата“ и „маяка на демокрацията“, но суровите факти говорят за съвсем различна реалност. Затова и китайците са решени да вадят ежегодно кирливите ризи на американските „демократизатори“ на света.