ВНИМАНИЕ ФАШИЗЪМ!

huligani

  САЩ, Великобритания и Франция извършиха ракетна атака срещу обекти на територията на Сирия през нощта на 14-ти април 2018 година в отговор на някаква недоказана от никого предполагаема химична атака от армията на САР, по точно, както се изразяват те – от „режима на Асад”.

  „Множество загинали, включително жени и деца, в безмозъчната химическа атака в Сирия. Зоната на жестокостта е затворена и обкръжена от сирийската армия, което я прави напълно недостъпна за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на животното Асад” (Доналд Тръмп).

 

  „Операцията защити глобалните правила и изпрати ясен сигнал, че употребата на химически оръжия никога не може да стане нещо нормално” (Тереза Мей).

 

  „Извършихме успешно операцията от военна гледна точка. Операцията на САЩ, Великобритания и Франция бе намеса на международната общност” (Еманюел Макрон).

 

Според главите на тази коалиция (нахално наричайки я, на „международната общност”), като повод за ракетната атака е някаква химическа атака на въоръжените сили на „животното Асад”.

 

А сега да прочетем какво пише българският вестник „Блиц” на 10 април. Надявам се, че никой няма основание да твърди, че този вестник е свързан по някакъв начин с Русия. Та ето какво пише в него:

1.„Източник от разузнаването: Терористи и актьори от „Бели каски“ в Сирия подготвят нова „бомбардировка с химическо оръжие”, за да обвинят Асад” .

  1. „Този път във видеото на новата провокация за пореден път ще вземат участие актьори от организацията „Бели каски”, наети „специалисти” по неразпространение на химическо оръжие и голям брой местни жители, които ще играят роля на жертви. Очаква се в най-скоро време съответна „шумотевица” в западните медии и поредна порция обвинения към Башар Асад, водещ, според тях, борба не с тероризма, а с невъоръжената опозиция в лицето на мирните жители”.

 

Чудна работа, български вестник знае какво ще се случи, а Тръмп, Мей и Макрон не знаят за тази провокация, въпреки, че притежават едни от най-мощните разузнавания в света… Всъщност, много добре знаят! Та нали тези, отдавна дискредитирани, „Бели каски” са обучени и играят по свирката именно на техните специални служби. И на фона на скалъпеното от тях клипче, с подготвените от САЩ 200 милиона долара за медийна атака от подопечни медии по света, без решение на СС на ООН – извършиха ракетна атака срещу суверенна държава.

Е, как тогава да не се съгласим с изказването на постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя: „Всичко е по подготвена схема – провокация, лъжливи обвинения, фалшива заповед, наказание. Вие така ли смятате сега да водите международните работи? Това е хулиганство в международните отношения и при това много голямо, като отчитаме, че става въпрос за ключова ядрена държава”.

И така, дотук имаме доказано хулиганство в международните отношения от страна на Тръмп, Мей и Макрон!

Как се разви „операцията”?

Предположението, че ударите ще се извършат от 6 –ти американски флот от района на Средиземно море и от 5-ти от Червено море се оправдаха частично. Поради провеждащите се военни учения от Руската армия в Средиземно море имаше забрана за преминаване на морски съдове на разстояние на 60 км от тях. По този начин корабната групировка в района остана безмълвна. Турция не се съгласи да преминават ракети през нейна територия. Като прибавим и забраната за полети в зоната за сигурност над двете руски бази, ударите можеха да се извършат само от юг. На ВВС на Великобритания се наложи полетите на самолетите им да извършват много сложна траектория. Излитайки от Английската база в Кипър, се насочваха на запад, след това на юг и от там  изстрелваха ракетите си, „Торнадо” (много стари ракети). Съюзниците на САЩ, като Саудитска Арабия и Катар, не посмяха да позволят техни бази да бъдат използвани, разрешиха им само да преминават през тяхното въздушно пространство. Атаката започна от корабната групировка в „Червено море”. При създалата се обстановка, хулиганската коалиция можеше да използва няколко стратегически самолета Б1Б Ланцер, които трябваше да прелетят хиляди километри за да изстрелят за пръв път ракети от типа AGM158 Джасън.

По официални данни, от изстреляните 103 ракети, 71 са унищожени. Попаденията са главно в три обекта – по предполагаемата сграда на изследователския център за производство на химическо оръжие и два склада в които предполагат, че се съхранява това оръжие. На практика тези обекти не са били прикривани от ПВО, понеже са били безлюдни и празни, изобщо неизползваеми. Няма съобщения за поразени самолети и ранени войници, или цивилни граждани.

По-конкретни данни за унищожените ракети има за обстреляните 6 летища, а именно:

Дювали – от 4 ракети – 4 унищожени

Дюмейр – от 12 ракети – 12 унищожени

Бейли – от 18 ракети – 18 унищожени

Шайрат – от 12 ракети – 12 унищожени

Неза – от 9 ракети – 5 унищожени

Хомс – от 16 ракети – 13 унищожени

От военно-разузнавателна гледна точка нещата изобщо не са розови за „коалицията”. Предвиденото засичане на параметричните данни на съвременните ПЗРК, което трябваше да бъде извършено в отговор на нападателните ракети не се състоя, понеже узнавайки за замисъла, те изобщо не бяха използвани от руската ПВО, пък и едва ли беше оправдано да се използват толкова скъпи ракети за ниско ефективни обекти.

Напротив, получи се обратното. Две съвременни високоточни ракети на САЩ се намират на разположението на руските учени от ВПК. Което като минимум означава преформатиране на цялата електроника на тези нападателни средства. А това е много скъпо занимание.

Така, че от военна гледна точка, операцията на хулиганите, може да се оцени като кръгла нула.

От политическа гледна точка нещата от ударите „на възмездието” изглеждат така:

I-ви удар преди година –  предизвика унищожаването на ИДИЛ, очистването на голяма част от територията на Сирия, която вече се контролира от Асад, излаз на десния бряг на река Ефрат и създаване на плацдарм за освобождение на левия бряг.

II –ри удар – руските бази не са докоснати, правителствените квартали в Дамаск не са засегнати, нито един ирански обект не е пострадал, щабът на Хизбола не е пострадал. Русия, на основание ударите, си запазва правото на асиметричен отговор, като снабдяването на Сирийската армия с комплексите С 300 и да изгражда военни бази където и е изгодно.

А хулиганската коалиция какво постигна?

Постигна големи военни разходи, 200 милиона долара за слугинажка медийна атака, необоснован натиск върху европейските си съюзници и презрението на народите по света. Това хулиганите наричат „възмездие”!

Така стоят нещата на практика.

И все пак, какво може да накара един комунист, като мен, да обсъжда действията на противоборството на капиталистите?

Отговорът е лесен. Когато става дума за открита терористична диктатура, на най-реакционните, най-шовинистичните представители на международния финансов капитал, без да се интересуват от международното право и неговите институции – комунистът няма право да бъде безразличен. Комунистите винаги са били и ще бъдат в борбата срещу фашизма, независимо какъв е той – американски, британски, френски или извънземен!

Милчо Александров

Tags: ,