ГЕРОЯТ НА РУСИЯ КЛУПОВ ПОСОЧИ ПРИЧИНИТЕ ЗА МАСОВОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЧАСТИ НА ВСУ ОТ ХАРКОВ

  Героят на Русия Клупов посочи причините за масовото прехвърляне на части от въоръжените сили на Украйна от Харков.

  Какво може да принуди врага да направи тази тактическа маневра, разкривайки фронтовата си линия в една посока и прехвърляйки войски в друг сектор, обясни за МК експертът, ветеранът от военното разузнаване, Героя на Русия Рустем Клупов.

  „Познавайки състоянието на фронта, можем да предположим, – казва Клупов, – че подобно преразпределение означава, че командването на Въоръжените сили на Украйна вижда заплаха от пробив на тактическата зона на нейната отбрана. Ето защо въоръжените сили на Украйна извършват маневра на силите. Тоест извеждат боеспособни части от не атакуваните от нас райони и ги прехвърлят там, където имат заплаха.

  – В каква посока е? Къде е най-опасната зона за Въоръжените сили сега?

  – Основното направление сега е в района на Бахмут или, с други думи, Артьомовск.

  – Въоръжените сили на Украйна местят ли своите части там от Харков?

  – Засега не може да се каже с абсолютна сигурност какво точно има под Артьомовск. Създаваме заплаха за противника в купянската посока. Наши части действат и срещу Сватовск. Това все още не се е изразило в активно настъпление, но там непрекъснато се водят битки.

  Имаме също информация, че въоръжените сили на Украйна са създали 80-хилядна групировка край Артьомовск. Сега те само чакат да нанесат сериозен удар там.

  – Но ако въоръжените сили на Украйна от Харков допълнително прехвърлят части там, където вече имат 80-хилядна групировка, това означава ли, че Киев планира да атакува в тази посока?

  – За да предприемете контраатака там, първо трябва да спрете офанзивата на ЧВК Вагнер там. От тази сутрин вагнеровците отново са напреднали в няколко блока в северната част на града. Няма факти, че въоръжените сили на Украйна дислоцират своите части точно под Артьомовск.

  – И кого изобщо могат да прехвърлят?

  – Във въоръжените сили на Украйна е създадена отбранителна група „Харков“. Директно в посока Купянск отбраната се осъществява от 3-та отделна танкова бригада. Тя, разбира се, не е напълно окомплектована – два батальона вече са откъснати от нея някъде – но с другия батальон и всичките си части и средства, придадени към нея, тя защитава купянското направление и границата от района на Белгород.

  По-нататък в района на Волчанск се намира 1-ва отделна бригада на специалните сили на Въоръжените сили на Украйна заедно с 67-ма отделна механизирана бригада. Още по-нататък, към Белгород, има части от териториалната отбрана. Те нямат сериозни бойни характеристики и потенциал.

  Цялата тази групировка се поддържа от части на една артилерийска дивизия: две дивизии обикновена артилерия, три дивизии реактивна артилерия и още една противотанкова дивизия.

  – Какво може да получи командването на Въоръжените сили на Украйна от този състав на харковската групировка, за да я прехвърли в донецкото направление?

  – Трудно е да се каже. Може би биха могли да прехвърлят артилерийски части за подсилване. Или бригада специални сили. Там в една отбранителна зона са дислоцирани както бригадата специални сили, така и 67-ма механизирана бригада. И може би ще разположат части от специалните сили върху цялата територия на отделната танкова бригада или, напротив, ще я изтеглят и ще я изпратят за усилване. Тук може само да се гадае.

  Но, между другото, това, което вече е известно със сигурност, на 18 април нова 14-та механизирана бригада от Въоръжените сили на Украйна беше отправена в посока Купянск. Това означава, че командването на въоръжените сили на Украйна се опитва да засили своята групировка в това направление. И за нас това е нещо положително.

  – Фактът, че въоръжените сили на Украйна прехвърлят силите си от покрайнините на Харков в Донбас, какво означава?

  – Да и това са добре обучени резерви, които въоръжените сили на Украйна със сигурност са подготвяли за контранастъпление. Могат да се използват за различни цели. Първо, да се събере в голям юмрук за мощна контраатака. Второ, да се подготви следващата отбранителна линия в дълбочина. И третият вариант – най-глупавият – запушване на дупки с резерви, където има заплаха.

  Точно сега, например, съобщават, че Часов Яр се готви за отбрана в инженерно отношение. Тази отбрана ще бъде „посадена“ не само от онези части, които се отбраняват в Артьомовск, но и от свежи части от резерва. Възможно е, за да не използват там оперативни резерви, които Въоръжените сили на Украйна спестяват например за настъпление на юг, да използват прехвърляне на части от райони, които не сме атакували.

  – Какво означава това за нас?

  Просто нещата не вървят по техния план. Сега принудихме въоръжените сили на Украйна да маневрират със сили в по-застрашени направления.

  В същото време задачата на въоръжените сили на Украйна сега е да се опитат да запазят непокътнати оперативните резерви преди „контранастъплението“. Техен оперативен резерв са 9-ти и 10-ти армейски корпуси в състава на 20-25 бригади. Друга част от силите са в Европа, където завършват обучението си.

  И нашата задача сега е да разкъсаме оперативните резерви на въоръжените сили на Украйна, които са подготвили за „контраатака“, отслабвайки ги максимално. И ние активно решаваме този проблем.

  Източник: https://mk.ru    превод Милчо Александров