ГЛАДНА СТАЧКА: СПРЕТЕ ИЗОЛАЦИЯТА, БИЙТЕ ФАШИЗМА!

В безсрочна гладна стачка:Лейла Гювен: от 7 ноември 201Назир Ягиз: от 21. ноември 201Страсбург: 14 кюрдски активисти от 17 декември 2018   Untitled

В турски затвори:

от 16 декември 2018: 330 затворници

от 1 март 2019: над 5000 политически затворници в безсрочна гладна стачка

 

 

AvEG-Kon

Европейска конфедерация на потиснатите мигранти

 

Досие за гладна стачка

дата: 1 април 2019

 

Искането на Лейла Гювен е легитимно!

Лейла Гювен (HDP), депутат от Хакари и съпредседателка на Конгреса на Демократичните Общества (DTK) е в ефективна гладна стачка от  7 ноември 2018. На тази дата тя декларира пред съдия, че няма повече да се явявва пред съда и вместо това започва гладна стачка докато е незаконно арестувана в Амед (Диарбекир). Въпреки че нейните искания са насочени към Турската държава, те призовават и всички демократични сили на гражданското общество, както и Европейските институции да протестират срещу тоталната изолация на г-н Абдула Йоджалан.

На 79-я ден от гладната й стачка съдът в Амед (Диарбекир) нареди освобождаването й. Лейла Гювен не прекрати гладната си стачка, тъй като искането й не е изпълнено.

Методът на безсрочна гладна стачка избран от Лейла Гювен и хиляди активисти служи за изразяване на волята им да накарат хората около тях да отразят ситуацията и да предприемат действия без да нараняват никого около тях. Гладната стачка е последната форма на действие против несправедливостта.

Гладната стачка се разви като вълна: хиляди на гладна стачка!

Със своя акт Лейла Гювен инициира протестно движение, което вече има подкрепата и участието на хиляди. На 1. Март в турските затвори 330 политически затворници вече бяха в безсрочна гладна стачка.

От 17 декември 2018, 14 души включително Юксел Коч, съпредседател на KCDK-E (най-голямата кюрдска институция в Европа) е в гладна стачка.

Политически активисти в Торонто, Сен Гален, Касел, Нюрнберг, Дуисбург, Женева и в различни други градове в Европа започнаха гладни стачки. Активистът на HDP Насир Яжиз е в гладна стачка  в южния кюрдски град Хевлер (Eрбил) от 21 ноември 2018. В много градове има срочни гладни стачки от солидарност.

От 1 март 2019 безсрочната гладна стачка се разшири в затворите, защото турската държава бездейства.

Броят на затворниците в гладна стачка вече се оценява на повече от 7000. Към безсрочната гладна стачка се присъединиха не само затворници от кюрдското национално освободително движение, но също и затворници от други леви революционни организации, както и парламентаристи, кметове и журналисти.

В Амед (Диарбекир) от началото на март трима депутати от HDP са в безсрочна гладна стачка в бюрото на партията.

Tags: