ДЕКЛАРАЦИЯ НА ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА КОМИСИЯ ПРИ ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ НА РАБОТНИЧЕСКАТА ПАРТИИ НА РУСИЯ ЗА СПЕЦОПЕРАЦИЯТА ПО ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ И ДЕНАЦИФИКАЦИЯ НА УКРАЙНА

  РПР отдавна изработи позицията си по този въпрос – борбата срещу американския фашизъм във външната политика. От 2014 г. РПР подкрепя миньорите и металурзите от ДНР и ЛНР, като неведнъж помагаше с думи и дела. Работниците на Донбас се бориха за изплащане на заплатите и за по-добри условия на труд. Тази борба беше широко отразена във вестник „Народная правда” и в изказванията на членовете на РПР във видеоканала на Фонда на Работническата академия (Фондация за насърчаване на образованието на работниците), които последователно и последователно се застъпваха, между други неща, за признаване на ДНР и ЛНР.

  Специалната операция на руската армия е много различна от войните, водени от САЩ и НАТО. Много хора в Русия помнят добре килимните бомбардировки над Югославия през 1999 г. и бомбардировките на цивилни градове в Ирак, Либия и Сирия. Руските войски удрят само военната инфраструктура на въоръжените сили на Украйна и не използват оръжие срещу цивилното население. Руската специална операция в Украйна за демилитаризиране и денацификация се  оценява от РПР като борба между буржоазната демокрация и американския фашизъм във външната политика. В Русия има паметници на Ленин, има улици Ленин и Маркс, разрешени са комунистическите партии, движения и обществени сдружения. В Украйна не е така, дори социалистическите символи са забранени.

  Работническата партия на Русия подкрепя специална операция за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Членовете на Изпълнителния комитет на ЦК на РПР   превод Милчо Александров

КАК ДА СЕ ОТНАСЯМЕ КЪМ СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА

1. Русия и Украйна са капиталистически страни.

  И в двете страни властващата буржоазия експлоатира работническата класа и потиска населението, като изцежда от тях всичките им сили и средства; и в двете страни тя харчи тези пари за лукс и ги изнася в чужбина, криейки ги от собствените си хора. И в двете страни на власт са протежета на буржоазията.

  И в двете страни буржоазията не е единна, сред нейните представители, част от нея се интересува от това да  слугува на западни корпорации, да плячкосва и да бяга, а другата да развива производство в собствената си страна.

  Каква е разликата?

  Сред руската буржоазия след многократните санкции на „западните партньори“ отношението към тях става все по-трезво. Влиянието на откровено компрадорската буржоазия постепенно намалява. В това отношение Русия от време на време и недостатъчно, но все пак се опитва да защити собствения си суверенитет.

  За съжаление, едрата украинска буржоазия няма достатъчно опит, от който да си направи съответните изводи. И политиката на Украйна напълно и изцяло падна под властта на западния финансов капитал. Влиянието на компрадорската буржоазия непрекъснато нараства от 1991 г. насам. Стигна се дотам, че от 2014 г. властите на Украйна водят открито терористична политика спрямо собствения си народ. Те активно подкрепят нацизма, подхранван от западния капитал, насочен срещу Русия и всичко руско, те тероризират, до унищожаване със сила на оръжието, руско езичното население на Украйна (и не само в Донбас, въпреки че ситуацията там е просто крещяща), които не са съгласни с насилствената украинизация, те не желаят да преориентират икономиката на Украйна към Запада в ущърб на собствения си народ. Трябва да се отбележи, че икономиката и особено индустрията на Украйна и Русия първоначално бяха изградени като единен организъм и нищо не причини повече икономически щети на двете страни от унищожаването на СССР и разкъсването на икономическите връзки. В същото време украинските власти открито приемат нацистките лозунги на OUN-UPA като ръководство за действие.

  Стигна се дотам, че правителството на Украйна, плюейки върху сигурността на собственото си население (което неизбежно ще попадне под отмъщение в случай на влошаване на ситуацията), се съгласи открито с разполагането на военни бази на НАТО, блок враждебен на Русия, върху  територията на Украйна.

  При тези условия руската управляваща класа предприе същите стъпки, които беше принудена да предприеме през 2014 г., защитавайки стратегически важния регион (Крим) от пълно подчинение на интересите на НАТО – да проведе военна операция за защита на своите интереси. Трябва да се отбележи, че опасността от разполагане на военни бази на НАТО е опасността от пълна загуба на способността за управление на собствените ресурси под заплахата от унищожаване преди всичко на цивилното население на Русия. Фактът, че войските на НАТО доброволно бомбардират и обстрелват цивилни граждани и цивилни обекти, може да се види, като се разгледа някоя от военните операции на този блок през последните 30 години.

  Както обикновено в капиталистическия свят, правителствата на двете страни се опитват да прехвърлят цялата тежест на продължаващата военна операция върху плещите на обикновените хора. Разликата е във факта, че буржоазното ръководство и руските въоръжени сили организират „зелени коридори“ за граждани, изтегляне на цивилното население от бойните полета, докато буржоазното правителство и въоръжените сили на Украйна използват собственото си население като жив щит, защитавайки се от атаки на военните на Русия и ДНР. Има многобройни свидетелства за това от жителите на Украйна, които успяха да се измъкнат от местата на активни военни действия.

  Така хората (работниците) на Украйна стават заложници на амбициите на западните (и преди всичко американските) политици.

  2. Интересите на работническата класа в Русия и Украйна са фундаментални и актуални.

  Интересите на работническата класа на двете страни са еднакви. Основният интерес на цялата работническа класа е премахването на експлоатацията на човека от човека, частната собственост, като основно условие за такава експлоатация, и изграждането на безкласово общество.

  Настоящите интереси на работническата класа на Украйна и Русия също не се различават по принцип. Това е запазването на производството и подобряването на положението на работниците, подобряването на условията им на труд, включително такова условие като заплатата. Различават се само условията за борба на работническата класа в Русия и Украйна. Ако руските работници се борят при буржоазната демокрация и могат да разчитат на нейните институции и свободи (без да разчитат изцяло на тях), то украинските работници са лишени от такова предимство. И тяхната борба се води в условия, при които човек може да загуби живота си за защита на интересите на работническата класа и дори за споменаването им.

  И ние подчертаваме, че работническата класа и всички трудещи се хора на Русия и Украйна няма какво да разделят помежду си. Техните интереси са еднакви, проблемите им са общи и те могат и трябва да се обединят помежду си в борбата за премахване на експлоатацията. Както се е случвало много пъти в нашата история. Солидарната борба на трудещите се е гаранция за победа в класовата борба.

  Въз основа на горното излиза, че:

  а) Работническата партия на Русия изразява подкрепа за провеждането на специалната операция в Украйна по отношение на демилитаризацията и денацификацията на Украйна, установяването на буржоазна демокрация там (като възможна форма на държава в момента). Ние подкрепяме тази специална операция именно дотолкова, доколкото тя носи освобождение на украинския народ от открито фашисткия режим, от терора на националистичните батальони и СБУ. Загрижени сме за продължаващия обстрел на Донецк и други градове на ЛНР и ДНР от артилерия и ракети с малък обсег. Изказваме дълбока благодарност на командирите и бойците на руската армия, Народната милиция на ДНР и ЛНР за хуманните им действия при сдържаното използване на артилерия и мощни ракети, при създаването на коридори и изтеглянето на населението от обстрели, които предприемат, рискувайки живота си.

  б) Работническата партия на Русия категорично се противопоставя на това да се възложи цялата тежест на военната спецоперация върху плещите на трудещите се чрез повишаване на цените, понижаване на реалните заплати и ограничаване на буржоазните свободи.

  в) Работническата партия на Русия призовава работническата класа на Русия и Украйна да се борят съвместно срещу експлоатацията, за запазване на производството, за повишаване на реалното ниво на заплатите, за безопасни условия на труд, за контрол върху своите профсъюзи.

  Организирайте се на работните си места, другари, и се присъединете към битката.

  Ние, работниците и трудещите се, сме хората на Русия и Украйна.

  Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

Светлана Чурякова; член на Работническата партия на Русия; член на редакционния съвет на Червеното радио към ФРА

Превод Милчо Александров