КИТАЙСКИЯТ ЛУНОХОД ПРЕМИНА ОКОЛО 448 МЕТРА ПО ОБРАТНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА

lunohod-knr

  Пекин, 30 април /Синхуа/

Китайският луноход „Юйту-2”(нефритен заек-2) измина 447,68 метра по повърхността на обратната страна на Луната в рамките на научната експедиция в 17-я лунен ден.

Модулът за кацане, както и луноходът, които се намират в китайската лунна сонда „Чан -4”, приключи работата си в 17 –я лунен ден и премина в спящ режим поради настъпването на лунната нощ, понеже не може да се заредят батериите – няма слънчева енергия, съобщиха в четвъртък в Центъра за изследване на Луната и космическо инженерство при Държавното космическо управление на Китай.

На 8 декември 2018 година Китай изстреля лунната сонда „Чан-4”, която за пръв път в историята на космонавтиката извърши меко кацане в района на кратера Фон Карман в басейна на Южния полюс – Ейткен върху обратната страна на Луната на 3 януари 2019 година.

Поради блокирането на приливите и отливите между Луната и Земята и поради факта, че въртенето на Луната около Земята е синхронизирано с въртенето около оста си, същата страна на Луната винаги е обърната към Земята. Лунният ден е равен на 14 дни на Земята, същата продължителност  важи и за лунна нощ.

През 17 –я лунен ден „Юйту – 2” продължи научната експедиция в района, в северозападна  посока от мястото на кацане на сондата и събра нови изследователски данни.

Tags: