ЛАВРОВ ПОСТАВИ НА МЯСТО ЗАПАДА В ООН И ОБЯСНИ ЦЕЛИТЕ НА СПЕЦОПЕРАЦИЯТА: „ЩЕ НАЗОВАВАМЕ НЕЩАТА СЪС СОБСТВЕНИТЕ ИМ ИМЕНА

  Лавров каза, че Киев не може да представлява интересите на жителите на Донбас, които не признаха преврата в Украйна

  Пътуването на външния министър Сергей Лавров до Ню Йорк за заседанието на Съвета за сигурност на ООН, където Русия ще председателства през целия април, беше помрачено от поредната визова авантюра на Съединените щати. Вашингтон се съгласи да издаде визи само на ограничен брой делегати и отказа документи за влизане на всички делегирани руски журналисти.

  KP.RU изслуша внимателно встъпителните бележки на Сергей Лавров на срещата за ефективен многостранен подход чрез защита на принципите  и устава на организацията и представя ключови цитати от тази реч:

„За ограничаване на развитието на мултилатерализма в света

  Сега централната система на ООН преминава през дълбока криза, основната причина е желанието на отделни членове на нашата организация да заменят международното право и Хартата на ООН с някакъв ред, основан на правила. Никой не е виждал тези правила, те не са били обект на прозрачни международни преговори, те са измислени и прилагани, за да противодействат на естествените процеси на формиране на нови независими центрове за развитие, които са обективна проява на мултилатерализма. Те са ограничавани от нелегитимни едностранни мерки, включително прекъсване на достъпа до модерни технологии и финансови услуги, изтласкване от веригите за доставки, конфискация на имущество, унищожаване на критичната инфраструктура на конкурентите и манипулиране на универсалните норми и процедури.

За западното малцинство

  Да наричаме нещата с истинските им имена: никой не е позволил на западното малцинство да говори от името на цялото човечество. Трябва да се държим прилично и да уважаваме всички членове на международната общност. Налагайки основан на правила ред, неговите автори арогантно отхвърлят основния принцип на Хартата на ООН – суверенното равенство на държавите. Квинтесенцията на комплекса за изключителност беше гордото изказване на шефа на дипломацията на ЕС Борел, че Европа е райска градина, а останалият свят е джунгла.

За западния натиск върху Латинска Америка

  Колективният Запад се зае да прекрои процесите на мултилатерализма на регионално ниво. Не толкова отдавна Съединените щати призоваха за възраждане на доктрината Монро, поискаха страните от Латинска Америка да ограничат връзките си с Русия и Китай. Тази линия се натъкна на решимостта на страните от региона да укрепят собствените си многостранни структури, преди всичко общността на латиноамериканските и карибските държави, защитавайки легитимното си право да се утвърдят като един от стълбовете на многополюсния свят.

По украинския въпрос

  Днес на всички е ясно, макар че не всички го говорят на глас, че тук изобщо не става дума за Украйна, а за това как международните отношения ще продължат да се изграждат чрез формирането на стабилен консенсус, основан върху баланса на интересите, или чрез агресивното и експлозивно насърчаване на хегемонията. Украинският въпрос не може да се разглежда изолирано от геополитическия контекст. Мултилатерализмът предполага зачитане на Устава на ООН в цялата взаимосвързаност на неговите принципи.

  „За всеки безпристрастен наблюдател е очевидно, че нацисткият режим в Киев по никакъв начин не може да се смята за представител на жителите на териториите, които отказаха да приемат резултатите от кървавия държавен преврат през февруари 2014 г. и срещу които пучистите обявиха война за това“, каза Лавров.

За целите на СВО

  Русия ясно обясни задачите, които преследва в рамките на специалната военна операция: да елиминира заплахите, създавани от НАТО в продължение на години за нашата сигурност, директно на нашите граници и да защити хората, които са лишени от правата си, провъзгласени от многостранните конвенции, да ги защити от директните заплахи за изтребление и прогонване от територията, което беше публично обявено от киевския режим, където техните предци са живели от векове. Честно казахме за какво и за кого се борим.

За псевдодемокрацията на Запада

  Всички знаят, че Западът, налагайки своето разбиране за демокрация на другите, не иска демократизация на международните отношения, които са основани на зачитане на суверенното равенство на държавите. Но сега, като прокарва своите правила на международната арена, той също задушава мултилатерализма и демокрацията у дома си, като използва все по-репресивни инструменти за потискане на всяко несъгласие, както прави престъпният режим в Киев с подкрепата на своите учители – Съединените щати и техните съюзници .

Апел към световните медии

  Обръщам се към всички журналисти, които сега отразяват нашата среща. Вашите колеги от руските медии не бяха допуснати тук. Американското посолство в Москва подигравателно обяви готовността си да им издаде паспорти с визи в момента, в който нашият самолет излиташе. Затова имам огромна молба към вас да компенсирате отсъствието на руските медии и в репортажите си да предадете на световните читатели и зрители цялата многостранност на преценките и оценките“.

Превод Милчо Александров