ПАМЕТНИ ДАТИ

ck-bkp

„На нас, на работниците, а не на обществените паразити и тунеядци принадлежи светът – светът, построен с нашите работнически ръце. Днешните властници у нас и във всички капиталистически страни са само временни хора.

Пролетариатът – това е истинският утрешен стопанин на света. И той е длъжен да встъпи в своите исторически права, да вземе в свои ръце управлението във всяка страна, по целия свят.”

Г. Димитров

 

Скъпи трудещи се, другари по борба и учение!

През месец май ние отбелязваме две знаменателни дати – 1 май – Ден на международната работническа солидарност и 9 май – Ден на Победата на Съветския народ и цялото прогресивно човечество над фашизма.

Денят 1 май е вписан с кръв в историята на работническото движение на планетата. На 1 май 1886 г. американските работници организират стачка с искане за 8 часов работен ден. На 4 май в Чикаго се провежда работническа демонстрация, при разгонването на която са убити шест работника. На следващия ден се провежда нова грандиозна демонстрация, като работниците протестират и против жестокостите на полицията. В последвалите безредици избухва бомба, при което са убити 8 полицаи, а няколко десетки са ранени. Работниците също дават жертви, а множество са ранени.

В памет на загиналите работници по време на тези протести и по предложение на американските работници, Парижкият конгрес на ІІ Интернационал /юли 1889 г./ обявява 1 май 1890 г. за Ден на солидарност с работниците по цял свят и предлага той да се отбележи с масови протести и искания за 8 часов работен ден и други социални права. Именно затова изглежда нелепо днешният фарс по отношение на този ден. Това не е просто празник, а е ден за борба на работниците за извоюване на своите социални и политически права!

Бъдете достойни за героичната борба на своите предци! Организирайте се, сплотявайте се! Вие няма какво да делите помежду си! Вашият общ интерес е един – да смъкнете от власт тези, които смучат вашата кръв, които превръщат Вас и Вашите деца в роби!

Встъпвайте в редовете на Българската Комунистическа партия и се борете за своето освобождение!

На 9 май 1945 г. Съветският народ,под ръководството на Й.В.Сталин и Всесъюзната Комунистическа Партия на болшевиките прекърши гръбнака на кафявата фашистка чума и удържа Велика Победа над фашизма. Тази дата се отбелязва от милиони трудещи се по цял свят, защото заедно с освобождението от фашизма те бяха освободени и от игото на капитализма и получиха възможност да се трудят свободно, без господари и експлоататори. А много нации бяха спасени и от унищожение!

Да помним тази дата, да се борим против фалшификаторите на историята, които искат да я изтрият от нашата памет! На борба против отново зараждащия се фашизъм и породилия го експлоататорски капиталистически строй!

ЦК на БКП

Tags: