ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА

M-A

МИЛЧО АЛЕКСАНДРОВ

den-pobedi

  Победата на Съветския Съюз във Великата Отечествена война, завоювана под ръководството на партията на Ленин – Сталин, е триумф на социализма, тържество на социалистическата система над капиталистическата, победа на съветския обществен и държавен строй, победа на въоръжените сили на СССР. Мъдрото ръководство на Комунистическата партия, която с далновидната си политика бе подготвила страната за активна отбрана се превърна в решаващо условие за победата на съветския народ във Великата Отечествена война.. През военните години  ВКП(б) вдигна народа на велика освободителна война за свободата, независимостта и честта на родината си, за избавяне народите на Европа от фашизма. През време на войната партията още повече се сроди с народа, още повече се свърза с широките трудещи се маси, което се превърна в гаранция за победата.. Интернационализмът на съветските хора обедини стотици милиони хора по всички краища на света. Примерът на славното болшевишко поколение остава за вечни времена в паметта на трудещите се от цял свят.

Девети май е хубав повод да подчертаем и българското участие в борбата срещу фашизма.

partizani

  През 1940 година  Хитлеристка Германия предприема мерки за въвличане на страната ни в агресивния Тристранен пакт, сключен на 27 септември в Берлин между Германия, Италия и Япония, и предвиждащ България да се превърне в плацдарм за завоевателната политика на фашистите на Балканите и срещу Съветския съюз.

Монархо-фашисткото българско правителство протакаше влизането си в пакта, с цел да вземе нещо за себе си в замяна, разбирайки добре, че народът не е на негова страна. По тази причина разговорите се водят в дълбока тайна. Така на 1 март 1941 година  царското правителство на Богдан Филов подписва договор за присъединяване към Тристранния пакт. Благодарение на Виенското предателство, хитлеристите, идвайки като „съюзници”, окупират България за три и половина години. Тази окупация се различава от тази в Югославия и Гърция, но представлява същото робско положение под гнета на чуждите империалистически поробители – хитлеристите.

Комунистическата партия (БРП), обявява война на профашисткото правителство на буржоазна, царска България само два дена след обявяването на войната от хитлеристка Германия на СССР, а именно на 24 юни 1941 година. От тогава до 9 септември 1944 година комунистите заедно с ремсисти, леви земеделци и други прогресивни дейци на българския народ водят партизанска борба, създават бойни групи, проникват във войската, организират саботажи в производството, превърнато във фашистки тил на хитлеристките войски, организира протестно движение на широките народни маси. Дава десетки хиляди непрежалими жертви. Това е неоценима интернационална помощ, която нашата партия и народа оказаха на СССР, на първата в света работническо-селска власт, на съветските народи. Това беше помощ, осъществена не на думи, а с жертви. За това с новото ОФ правителство се подписва примирие между България със СССР,САЩ и Великобритания на 28 октомври 1944 година. В него има текст, който задължава България „да предостави такива сухопътни, морски и въздушни сили, които могат да бъдат определени за служба под общото ръководство на Съюзното главно командване”.

I-bylgarska-armia

  На 17 ноември 1944 г. маршал Фьодор Толбухин и ген. Иван Маринов договарят участието на българските войски във войната. В резултат се ражда Първа българска армия от 130 хиляди войници и офицери начело с ген. Владимир Стойчев, под ръководството на III Украински фронт за да се избегнат противоречия с югославяните. Тя дава своя принос в боевете за Будапеща, р.Драва, р.Мур и др.

Блестящите победи на Първа българска армия дава основание на Йосиф Висарионович Сталин на 27 март 1945 година да подчертае в посланието си до Рузвелт и Чърчил следното: „България дава принос за разгрома на хитлеризма и съдейства за победоносното завършване на войната в Европа”. Високо е оценена и от известни кореспонденти от американски и английски издания и агенции.

На 1 март 1945 г. проф. Петко Стайнов аргументирано настоява пред Съюзната контролна комисия, правителствата на СССР, САЩ и Англия да признаят България за съвоюваща. Освен достойното представяне на Българските въоръжени сили той подчертава и съпротивата срещу прогерманския режим и нацистите през 1941-1944 г. Регистрираните противници на режима надхвърля 65 хиляди души от тях 4 800 са комунисти.

В партизанските отряди болшинството е от младежи и безпартийни. Над две хиляди военни създават осем партизански отряда. Съпротивителното движение има широка обществена подкрепа.

Такива са фактите, взети от историята и трудовете на отговорни хора.

Но класовата борба ражда и изроди, които с риск да навредят на авторитета на България, твърдят, че нашето антифашистко и антикапиталистическо минало било престъпно. Въпреки свидните жертви, въпреки невижданото строителство по време на социализма, въпреки спокойния и мирен живот на българските граждани ( разбрали какво значи народна власт), достъпно здравеопазване, образование, масов спорт, истинска култура, поставяща на вниманието живота на обикновения труженик, въпреки, че населението ни се увеличи на 9 милиона и т.н.т. Въпреки това, тази жалка обществена измет, изпълзяла от дълбините на новото империалистическо робство, се стреми да черни нашето велико минало, което за новото поколение изглежда като научна фантастика и да плюе в извора на народното добруване, опитвайки се да лъже, клевети и набедява с цел да прокара зверските си антинародни закони.

Какво пък, нашата партия и народа са видели, и „по-големи турци от Турчев”, ние с общи усилия ще намерим брод към новия път на развитие, временно отклонен от доказани управленски капиталистически бездарници. За да има и ще има отново „Ден първи”!

Tags: , , , , ,