РЕЗОЛЮЦИЯ НА ИКОР ЗА 1. МАЙ

ICOR

Работническото движение по света е изправено пред предизвикателство: борба със засилената транснационална експлоатация и потисничеството на работническата класа! Спрете движението на правителствата на дясно, укрепването на фашистки сили и явните военни заплахи! В условията на умножаващи се кризи и засилена конкуренция нараства агресивността на всички империалисти. Откритата търговска война на САЩ срещу Китай се води върху гърба на масите. Редица нови и опасни горещи точки сериозно поставят под въпрос световния мир, включително конфликтите между Индия и Пакистан, Иран и САЩ, в Южнокитайско море и заплахата от американско империалистическо нашествие във Венецуела. Прекратяването на Договора за ограничаване на ракетите със среден радиус вече дава тласък на ядреното въоръжаване. Същевременно дори недостатъчни споразумения за климата се изхвърлят зад борда. Регионални екологични катастрофи, фракинга или измамите с изгорели газове от автомобилните концерни документират унищожаването на жизнените основи на човека в полза на империалистическите интереси за власт и печалби. Днес борбата не трябва да противопоставя повече работните места и защитата на околната среда!

Тази човеконенавистническа липса на перспектива предизвиква масите във всички части на света на бунт, съчетан с търсенето на социална алтернатива. Свидетели сме на масови протести, като тези срещу срещата на върха на Г-20 в Аржентина или преди избора на Болсонаро в Бразилия. Стотици хиляди демонстрираха в Полша, Унгария и Германия срещу отмяната на демократичните права и свободи. Във Франция движението на жълтите жилетки срещу увеличението на цените на бензина бързо доведе до масово политическо движение срещу политиката на правителството. В много случаи индустриалните работници са начело като миньорите в Южна Африка и Украйна с продължаващи седмици стачки.

На тази нова прогресивна, международна промяна на настроението, господстващите реагират със засилено потисничество, фашизиране на държавния апарат и насърчаване на ултрадесни и фашистки сили. Това върви ръка за ръка с шовинистичната пропаганда и психологическите подготовки за война. Господстващите създават заблуждаващото впечатление, че масите имат избор само между крайния Тръмп и привидно „по-умерените” империалисти. Същите реакционни мерки са наричани понякога напр. „наказателни мита” или „защитни мита”. Разпространяването на социално-шовинизма е насочено към това по въпроса за мира, околната среда или работните места масите да се бият на страната на единия или другия империалист, или работниците да се оставят да се впрегнат в колата на „своя” концерн. Силата на работниците е в тяхното международно единството. Така след 10 години борба срещу затварянето на фабриката и криминализирането, през септември 2018 година работниците от Сангйонг в Южна Корея спечелиха вдъхновяваща победа. Всички уволнени работници се назначават отново. Работниците на Aуди в Дьор/Унгария също поставиха капиталистите от VW на колене със 7-дневна стачка.

Предвид на глобалното развитие на дясно, всяка прогресивна борба трябва да стане част от глобалната борба. Подкрепете инициативата на ИКОР за създаване на единен антиимпериалистически фронт срещу фашизма и войната. Работниците трябва да са начело! Изграждането на революционни марксистко-ленински партии и на световната революционна организация ИКОР е най-важният извод днес!

Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

Пролетарии от всички страни и потиснати народи, съединявайте се!

Tags: