РУСИЯ СИ ВЗИМА ПАРИТЕ ОТ СТРУКТУРА НА СВЕТОВНАТА БАНКА

International-Finance-Corporation-IFC1Министерството на финансите на РФ заедно с държавната корпорация „Внешэкономбанк‘‘ ще си приберат 245 млн$ от Международната финансова корпорация.

Прибирането на средства от фондовете на Международната финансова корпорация (International Finance Corporation, IFC) – една от ключовите финансови институции на Световната банка е свързано със спирането на инвестициите в руската икономика на фона на санкциите на западните страни по отношение на Русия. По оценка на агенция „Блумберг”, в близките месеци Русия ще си върне около245 млн$ от фонда за капитализация на руските банки (IFC Russian Bank Capitalization Fund).

В началото на април заместник министърът на финансите Сергей Сторчак заяви, че Министерството на финансите вече се обърнало с молба към правителството да разреши връщането на около 42 млн $ от фонда. При това до края на юни искат да си върнат още 203 млн $ от Световната банка.

Самата Международна финансова корпорация (МФК) беше създадена през 1956 г. за оказване на икономическа помощ на развиващите се страни. Поста на президент тази организация заема главата на Световната банка. Акционери на МФК СА 184 страни, при това главна роля в организацията играят САЩ, на които принадлежат болшинството от гласовете (повече от 23%). В рамките на МФК през 2012 година беше създаден Фонда за капитализация на руските банки с цел инвестиране в руския банков сектор.

Експертите отбелязват, че от началото на санкционния натиск от страна на Запада става дума за първи прецедент, когато Русия  връща средствата си от международни организации. За това коментира агенция  „Блумберг” заяви Игор Ложевский, бивш заместник управител на Deutsche Bank за Източна Европа:

„От една страна, това е първи случай, когато Русия иска да си върне парите от международен фонд на фона на санкции и криза. Но в това няма нищо учудващо: ако фонда не намира потенциални цели за инвестиции, парите обикновено се връщат на инвеститорите”.

МФК не одобри новите проекти в Русия от май 2014 г. От общия обем от 550 млн $ под управлението на фонда до 30 септември 2014 година обема на реализираните инвестиции е само 82 млн $.

Това е нагледен пример за поредно намаляване на възможностите на Световната банка и подконтролните и структури да реализират инвестиционни проекти в различни страни по света.

В началото на април 2015 г. бившият министър на финансите на САЩ Лоуренс Самърс заяви за загубата на предишното влияние на САЩ в световната икономика на фона на появата на нови финансови организации в развиващите се страни и неспособността на САЩ да проведе реформа в Световната банка и МВФ.

превод  Милчо Александров

Tags: