РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ БЪРЗА В УКРАЙНА, ТЪЙ КАТО УНИЩОЖАВА ОРЪЖИЯТА НА ЦЯЛА ЕВРОПА

РУСТЕМ КЛУПОВ

  Темпът на руската специална операция в Украйна е бавен, тъй като Русия унищожава оръжията на всички европейски армии там. Това заяви ветеранът от военното разузнаване, Героя на Русия Рустем Клупов.

  Украйна наследи от СССР една от най-мощните армии в Европа, но въпреки това ВС на РФ я „тъпчат“ в буквалния и преносния смисъл, твърди бившият разузнавач. Темпът на спецоперацията, която буди съмнения сред много руснаци, Клупов обяснява с доставките на оръжие за въоръжените сили на Украйна от всички европейски страни. Днес руската армия и нейните съюзници от ЛДНР „източват” арсенали на НАТО, а системите, доставени от Източна Европа, вече са практически ликвидирани.

  „Да, темпото на офанзивата е не е бързо. Но сега в тази зона на сигурност унищожаваме оръжията на всички европейски армии. Например цялата авиация на страните от Варшавския договор, съветските самолети от страни като Полша, Унгария, Румъния, България, Чехия, Словакия, вече са смлени и лежат в украинската черна почва. Всичките оръжия на бившите страни от Източна Европа, тяхното оборудване и всички съветски боеприпаси с калибър 152, 122, 120, 82, 125 мм за оръдия – всички те са използвани и изчерпани от Украйна“, каза Клупов.

  Доставките на оръжие за Киев оставиха източния фланг на НАТО практически беззащитен, казва ветерана от военното разузнаване. Всичко това означава, че руската армия в Украйна се противопоставя не само на Въоръжените сили на Украйна, но и на Северноатлантическия алианс. Според Клупов една пета от всички въоръжени сили на киевския режим вече се състои от наемници, пристигнали от Запада.

  „Националните армии на граничните държави вече са на практика само  пехота. Раздадоха си ВВС, артилерията също. Имат само аварийни резерви директно за самоотбрана. Следователно Украйна не воюва сама. Още веднъж искам да кажа право в очите на всички: воюват само украински войници, а Въоръжените сили на Украйна вече се състоят от 80% от тях. Другите 20%  вече са чужди наемници“, каза Клупов в ефира на Соловьов LIVE.

Превод Милчо Александров