СИРИЯ В МЕНГЕМЕТО НА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИТЕ САЩ

На 1 април в Истамбул за пореден път се събраха  ‹‹Групата на приятелите на Сирия››, за да ‹‹осъдят›› Дамаск в испълнението им на плана на специалния посланик на ООН и ЛАГ Кофи Анан. Русия се отказа да участвува на срещата, незовисимо,  че получи покана. Главата на МВнР на Русия С.Лавров заяви на 4 април, че ‹‹подкрепят плана на Анан. Но тук паралелно се провежда поредната среща на ‹‹Групата на приятелите на Сирия››, на която ще се приемат решения, насочени към това, опозицията да не се съгласи на преговори, на решения, засягащи нейното въоръжаване, както и на решения за нови санкции››.

САЩ-НАТО и техните протежета от арабските държави на Персийския залив съвсем не са заинтересовани от мирното уреголиране на ситуацията в Сирия, а подготвят почвата за външна военна намеса.

На истамбулската среща за ‹‹законен представител на всички сирийци›› беше признат опозиционния ‹‹Сирийски национален съвет››, намиращ се в Истамбул, и беше прието решение за необходимостта за установяване на ‹‹временни рамки›› за изпълнението на плана на Анан от Дамаск. САЩ, европейските страни и държавите-членки на ЛАГ се договориха за координиране на санкциите по отношение на правителството на Сирия. Арабските държави от Персийския залив отново обещаха на сирийските метежници пряка, включително финансова и военна подкрепа, заставайки зад разширяването на бойното крило на опозицията – ‹‹Сирийска свободна армия››. (Египет възрази против въоръжаването на сирийската опозиция). По думите на водачът на саудитската дипломация Сауд ал-Фейсал, въоръжаването на опозицията е ‹‹задължително››, понеже противниците на режима на Башар Асад могат да му противостоят ‹‹само с оръжие в ръце››. ‹‹Друг начин просто няма››, заяви на 1 април  ал-Фейсал в Ер-Рияд на съвместната прес-конференция с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

Предложеният от Кофи Анан план за мирно регулиране, одобрен от Съвета за сигурност на ООН, предвижда прекратяване на всички форми на насилие между страните с извеждане на армейските подразделения и тежкото въоръжение, под контрола на ООН. Дамаск, подкрепяйки планът на Анан, настоява страните да прекратят подкрепата на въоръжените групи. За това настоя на 29 март Башар Асад в посланието си до участниците на срещата на високо равнище в БРИКС. По думите на Асад, ‹‹за успеха на мисията на Анан е необходимо концентриране върху отслабването на подкрепата за тероризма, насочен против Сирия, особено,, от страна на тези държави, които въоръжават и финансират терористическите групи››.

Дамаск заяви, че извеждането на армейските подразделения от градовете ще стане тогава, когато в тях бъде възстановена сигурността. Преждевременното извеждане на войските ще доведе до ‹‹ връщането на бандитите, които отново ще задържат хора за заложници и ще ги убива на улицата, извършвайки диверсии против стопанските субекти››, заяви МВнР на Сирия. Дамаск няма намерение да встъпва в преговори с метежниците за прекратяване на огъня.

‹‹До сега Асад не е направил  абсолютно нищо за изпълнението плана на Анан. САЩ очакват най-напред да се прекратят бойните действия›› – заяви официалния представител на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер. САЩ искат от Башар Асад незабавно изтегляне на армейските подразделения от всички конфликтни територии, за да се даде възможност на въоръжените групи да се укрепят и използват подконтролните им територии за плацдарм за по-нататъшни бойни действия. Метежниците са готови ‹‹да прекратят огъня››, само ако армията изведе танковете, артилерията и тежкото въоръжение от подконтролните на антиправителствените сили територии.

САЩ и техните съюзници от НАТО увеличават финансирането на сирийската опозиция. САЩ предоствиха на опозицията средства в размер на 12,2 млн. Долара. Непосредствено след тях е Англия, която заделя 500 000 фунта стерлинги. Сащ и ЕС ожесточават санкциите. На 22 март министрите на външните работи на ЕС съгласуваха 13 пакета от санкции против Сирия. В ‹‹черния списък›› са включени още 12 човека, на които е забранено пътуването в ЕС, а техните банкови сметки подлежат на замразяване. На 30 март  САЩ въведоха санкции против министъра на отбраната на Сирия, против заместник началника на генералния щаб на сирийската армия и против главата на службите за сигурност на президента Башар Асад. На гражданите на САЩ се забранява да влизат с тях в делови контакти, а всички техни активи, които се намират под юрисдикцията на САЩ, да бъдат замразени. Следвайки страните от Запада, Белгия закри посолството си в Сирия.

В същото време, метежниците продължават да извършват терористични актове и убийства. На 17 и 18 март бяха извършени два големи терористични акта в Дамаск и Аллепо, в резултат на които 27 човека загинаха и още 140 получиха раняване.

От времето на започването на безредиците през март миналата година в Сирия загинаха 6 143 жители на страната от ръцете на въоръжените терористи.  Тези сведения са посочени в писмото, изпратено до председателя на Съвета за сигурност и до генералния секретар на ООН постоянния представител на Сирийската Арабска Република при ООН Башар Джаафари. Документа потвърждава, че жертвите на въоръжените терористични групировки станаха 3 211 мирни граждани, 478 полицая, 2 088 военослужещи и сътрудници от сигурността. В общия брой на загиналите – 204 са жени и 156 са деца. По време на вълненията и безредиците в Сирия бяха похитени 1560 мирни жители, военослужещи, офицери и полицаи.

  От съседните арабски страни, в частност от Ливан и Турция, продължават да преминават въоръжени метежници.

На 24 март Ливанските военослужещи задържаха два камиона с оръжие, движещи се към Сирия. На 1 април сирийските граничари провалиха опита на група въоръжени бандити да проникнат в тила от към Турция.

На територията на Сирия продължават боевете между правителствените войски и метежниците, предава ИТАР-ТАСС на 5 април. Сирийските войски освободиха град Тафтаназ от метежниците и ги преследват в малките села на границата с Турция. Тафтаназ, Хан-Шейхун и Маарат-Нааман бяха последни големи опори на антиправителствените формирования в северо-западната провинция Идлиб. На подстъпите към Алеппо – икономическата столица на страната, разположена на 340 км на север от Дамаск, се водят стълкновения между воинските спецподразделения и отрядите на ‹‹Сирийската свободна армия››. Рязко се изостри обстановката в град Хама, на 220 км северно от Дамаск, на чиито улици избухнаха стълкновения с въоръжените екстремисти.

Както посочи сирийски отговорен източник, действията на въоръжената опозиция са насочени за саботиране ‹‹скъпата карта›› на специалния пратеник на ООН и ЛАГ Кофи Анан, съобщава ИТАР-ТАСС. В интервю на вестник ‹‹Ал-Ватан›› той обърна внимание, че оонския емисар до сега не е успял да убеди редица държави (Катар, Турция и Суадитска Арабия) да прекратят финансирането и въоръжаването на терористичните групи. Дамаск, отбеляза източника, ‹‹има твърдо намерение да изпълни своята част от задълженията и да изведе войските от различните градове до 10 април, но, той очаква да му се предоставят гаранции за наблюдаване на условията по плана на Анан от другите страни››.

Американските хищници изобщо не мирясват и предприемат поредните опити да склонят Русия и Китай на своя страна. ‹‹Незабавно и в зависимост от своите задължения на проверката›› да започнат да изпълняват задълженията си по плана за сирийското уреголиране и ‹‹ напълно да ги изпълнят не по-късно от 10 април 2012 година›› искат от Дамаск в проекта за официална декларация на Съвета за сигурност на ООН, представена на 3 април от делегацията на САЩ. Както се отбелязва в текста на документа, сирийското правителство е длъжно ‹‹прекрати придвижването на войските до населените центрове, да прекратят всякакво използване на тежко въоръжение в такива центрове и да започнат изтегляне на съсредоточените войски, разположени вътре и около населените центрове››. В същото време авторите на проекта не изискват, а само призовават сирийската опозиция ‹‹да прекрати насилието в продължение на 48 часа след като, тези мерки напълно бъдат изпълнени от сирийското правителство››.

На 2 април Кофи Анан проведе брифинг за СС на ООН по хода на мисията за сирийското регулиране. Кофи Анан предложи на СС на ООН да се придържа към датата 10 април като краен срок за извеждането на войските и да започнат разглеждането на въпроса за възможно разширяване на мисията на ООН по наблюдението.

Дамаск започна изтеглянето на войските си от тези градове, където се наблюдава относително спокойствие. В същото време в районите, където се водят боеве, армейските подразделения провеждат предислокация и заемат позиции, предава на 3 април ИРАР-ТАСС.

Намирайки се в менгемето на мощен международен натиск, организиран от САЩ и техните сателити от страните на ЕС и Персийския залив, Дамаск е принуден да направи определени крачки. За САЩ и тяхната пета колона в самата Сирия плана Анан е вече съзнателно неизпълним, понеже те го използват само като маневра за по-нататъшен дипломатически натиск-обвинявайки Сирия в неговото преустановяване. Всичко зависи от позицията на Русия, ще съумее ли тя да устои на позицията в подкрепа на Сирия или ще се подаде на натиска на САЩ.

Tags: ,