“COVID-19 УБИ ЕС И КАПИТАЛИЗМА. ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е СОЦИАЛИЗМА”

marko-rizzi

МАРКО РИЦЦО

Генералният секретар на ЦК на Комунистическата партия на Италия (Partito Comunista) Марко Риццо в интервю пред affaritaliani.it  анализира истинските причини за драматичната ситуация в Италия във връзка с пандемията COVID-19.

„Драматичната ситуация в областта на здравеопазването, която Италия преживява в тези дни, ясно показва, как през последните 30 години, започвайки с падането на Берлинската стена и изчезването на Съветския Съюз, беше демонтирано всичко от социалната държава, включително и здравеопазването в нашата страна”, – отбелязва Риццо. Генералният секретар каза, че в тези много трудни за италианския народ времена Европейския съюз „буквално изчезна”, като добави, че солидарността пристигна в Италия от такива страни, като „Куба, Венецуела, Виетнам и Китай, които имат друг подход към този въпрос”.

По думите на Марко Риццо, наред с извънредната ситуация в областта на здравеопазването в близко време ще се случи огромна икономическа катастрофа. „Урокът, който трябва да научим е, че предимство има там, където икономиката принадлежи на колектива, а не на печалбата. Капитализмът ви дава излишното, социализмът ви дава необходимото”, – подчертава лидерът на комунистите.

Сравнявайки капитализма със социализма, Риццо, между другото, отбелязва: „При капитализма може да мине номера с Еразъма, но няма да имате детски градини и родилни домове. При капитализма вие можете да отпътувате до Лондон за 10 евро, но, когато се върнете в Италия, няма да имате нито дом, нито работа. Социализмът ви дава това, което ви е необходимо: дом, работа, здраве, образование и транспорт. Капитализмът не ви носи нищо, освен загуба на ценности”.

Генералният секретар на Комунистическата партия на Италия предупреждава, че икономическата криза ще удари по дребния бизнес и безработицата ще нарасне още повече. Той потвърди позицията на партията си, съгласно която след извънредната ситуация в областта на здравеопазването Италия трябва да излезе от еврозоната, Европейския съюз и НАТО, а излишните военни разходи трябва да се отменят.

„Ние се намираме в състояние на война и можем да преодолеем това само с друг модел общество, социалистическо” – обобщава Риццо.

Полина Романова

Превод Милчо Александров

Tags: