ВЕСТИ ОТ КИТАЙ

SZO

РАКЕТАТА НОСИТЕЛ „ЧАНЧЖЕН-5Б” ЩЕ ПОЗВОЛИ НА КИТАЙ ДА ИЗГРАДИ КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ

Венчан /Хайнан/, 5 май /Синхуа/

Днес Китай направи крачка в изграждането на космическа станция след успешното изстрелване на новата ракета-носител „Чанчжен-5Б”.

Тя беше специално разработена за изстрелване на модули за космическата станция, съобщи Ван Цзюе, глава на групата разработваща серията „Чанчжен -5” към Китайския институт по ракетна техника /CALT/ при Китайската корпорация по аерокосмически науки и технологии. Новата ракета е модифицирана версия на голямата китайска ракета-носител „Чанчжен-5”, която ще помогне на Китай да разшири своята аерокосмическа дейност, заяви ръководителят на CALT Ван Сяоцзюн. Дължината на ракетата-носител е около 53,7 м, диаметърът на основната степен е 5 м, а диаметърът на всеки от четирите стартови ускорители е 3,35 м. Двигателят на ракетата работи с екологично чисти видове гориво, такива като течен кислород, течен водород и керосин. Нейната стартова маса е около 849 тона, а стартовата тяга е около 1078 тона. Ракетата-носител „Чанчжен-5” ще се използва главно за извеждане на големи космически апарати на висока около земна орбита и изстрелването на сонди за изследване на далечния космос, такива като лунната сонда „Чан-5” и сондата за изучаване на Марс. Според декларацията на CALT, ракетата „Чанчжен-5Б, ще доставя главно капсули за големите космически кораби на ниска около земна орбита. Ракетата „Чанчжен-5Б” повишава възможностите на Китай да извежда полезни товари в около земна орбита например от 14 до 22 тона, което е равно на товароподемността на водещите ракети носители от други страни. „Чанчжен-5Б” е с най-голяма товароподемност сред съществуващите в Китай ракети носители, което ще му позволи да изстрелва големи космически апарати. Като пример, всеки модул на китайската космическа станция ще тежи повече от 20 тона и съответно ще може да бъде изведен в космоса само с новата ракета от семейство „Чанчжен”. Изследователската група загуби почти 10 години за изработването на новата ракета, извършвайки пробив в редица ключови технологии, заяви главният конструктор на ракетата Ли Дун. „Чанчжен-5Б” е оборудвана с най-голямия обтекател сред китайските ракети носители, специално проектиран за доставяне на модули на космическите станции. По думите на Ли Дун, за удовлетворяване на изискванията за приближаване до фазата на съединяване и стиковка на модула, изстрелването на ракетата „Чанчжен-5Б” трябва да се извърши в „минимален стартов прозорец”, т.е. грешката по време на изстрелване да е по-малка от секунда.

„Чанчжен-5Б” е с една основна степен и четири ускорителя, има по-проста конструкция и по-висока сигурност в сравнение с многостепенните ракети. Независимо от това, на ракетата е възложена задачата да извежда полезен товар в орбита, което прилича на процеса на скоростния влак, който рязко се натоварва и остава устойчив зададената точка. Изследователската група е снабдила ракетата с водещи технологии за насочване, навигация и управление, за да може да се коригира постоянно зададената траектория, добави Ли Дун.

 

СИ ЦЗИНПИН ПОДЧЕРТА ВАЖНОСТТА ЗА ЦЯЛОСТНОТО ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО НА СРЕДНОТО БЛГОДЕНСТВИЕ

Тайюан, 12 май /Синхуа/

Председателят на КНР Си Цзинпин подчерта необходимостта от прилагането на усилия за завършването на цялостното изграждане на общество със средно благосъстояние и бъдещ подем, вписвайки нова страница в историята на социализма с китайска специфика в новата епоха.

Си Цзинпин е също генерален секретар на ЦК на КПК и председател на Централния военен съвет, тази декларация той направи в хода на инспекцията при пътуването си в провинция Шанси /Северен Китай/.

Си Цзинпин призова да се приложат усилия за преодоляването на негативните последствия от епидемията на COVID-19 и да се вземат по-активни мерки за по-висококачествено трансформиране и развитие за да се осигурят постигане на целите за изкореняването на бедността и завършването на цялостното формиране на общество със средно благосъстояние.

По време на посещението си на 11-12 май Си Цзинпин инспектира работата по координиране на редовните мерки за реагиране срещу епидемията и за социално-икономическото развитие, както и укрепване на резултатите по изкореняването на бедността. В навечерието при посещението на образцовата ферма за отглеждане на лилейни растения / червено-жълт лимон / в района на Юнчжоу в град Датон, Си Цзинпин каза, че след изкореняването на бедността, той е най-загрижен за това как да консолидира своите постижения и да попречи на хората отново да изпаднат в състояние на бедност, както и за осигуряването на стабилен растеж на селските доходи.

Той каза, че важен критерий за оценка на ефективността на работата на чиновниците е броя на полезните конкретни услуги, които той или тя оказват на народа. По време на посещение в общността на преселените селяни Си Цзинпин каза, че преселването не е свързано само с подобряване на жилищните условия, но и с възможности за по заможен живот. Той призова за постоянна подкрепа на селяните след преселването, за развитие на производството в селските райони, като се вземат предвид местните условия, внимателно се селектират производствените проекти, за да се гарантира ефективността и устойчивото развитие. Подчертавайки, че въпросът за ползите, получени от масите, заема специално място, Си Цзинпин обяви необходимостта от разработване на редица политически мерки, включително в областта на подпомагането на производството, финансовите заеми и застраховането в селското стопанство, за да се осигури силна подкрепа за развитието на селската икономика. Той похвали упоритите усилия на служителите от по-ниско ниво да помогнат на хората в борбата с бедността.

В дома на местния жител Бай Гао Шан Си Цзинпин разговаря с членовете на неговото семейството. За да говорят, всички седнаха около кан – традиционна печка  в Северен Китай, печка от глина или тухла, загрята от дима на печката.  Си Цзинпин каза, че ККП се ангажира да направи китайския народ щастлив. За целта беше спряно събирането на данъци и плащания за селскостопански дейности, бедните жители на селските райони получават помощ при настаняване и медицински грижи, осигурява се професионално обучение за тях и се търсят нови начини за просперитет.

„Вярвам, че нашите селяни ги очакват по-добри дни“, каза Си Цзинпин.

В заключение Си Цзинпин призова за консолидиране на доходите, постигнати при премахването на бедността, и акцентира върху съживяването на селския сектор в името на по-голям просперитет за жителите на селските райони.

Тогава главата на китайската държава посети 1500-годишния пещерен храмов комплекс Юнгангшику, „съкровищницата“ на древното изкуство, съчетаващ чертите на културите на Китай и други народи, както и културите на малките националности и жители на Централната равнина. Си Цзинпин подчерта, че историческото и културното наследство е безценен, незаменим ресурс и неговата защита трябва да бъде от първостепенно значение за развитието на туризма.

Отбелязвайки, че трябва да се избягва прекомерната комерсиализация в туристическия сектор, Си Цзинпин подчерта, че туризмът трябва да бъде начин за китайците да разберат и приемат културата на своя народ и да повишат доверието в собствената си култура.

За да се засили усещането за единство между китайския народ, следва да се разгледа допълнително историческото значение на междуетническите връзки и интеграцията, които се превърнаха в предпоставките за създаването на гротовете Юнганшику, заяви Си Цзинпин.

Във вторник сутринта, по време на посещението на фабрика за неръждаема стомана в провинциалната столица на Тайюан, Си Цзинпин заяви, че продуктите и технологиите са основата на всяко предприятие, и призова за по-големи усилия в областта на технологичните иновации, които да дадат по-голям принос за развитието на усъвършенствано производство.

Той също така призова различни предприятия стриктно да спазват мерките за предотвратяване и контрол на епидемията, за да защитят безопасността и здравето на работниците, като в същото време насърчават бързото възобновяване на работата и производството, за да компенсират загубеното време.

По-късно Си Цзинпин инспектира работата по опазване на околната среда в участъка от Фенхе на Тайюан и призова за комбинация от опазване на околната среда, енергийна революция, зелено развитие и икономическа трансформация.

Редактор Ли Ян, Руска редакция,

 

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА КНР РЕШИТЕЛНО ПРОТЕСТИРА ПРОТИВ ПОЗДРАВЛЕНИЯТА КЪМ ГЛАВАТА НА ТАЙВАН ОТ ЧИНОВНИК НА САЩ

  Пекин, 20 май /Синхуа/

Министерството на отбраната на КНР изрази силното си недоволство и твърдия си протест  във връзка с това, че държавният секретар на САЩ Марк Помпео оповести декларация, в която поздравява главата на администрацията на Тайван Цай Инуън при нейното встъпване в длъжност.

Тайван е неотменна част от Китай, се казва в декларацията на министерството. С тези действия САЩ сериозно нарушават принципа за единен Китай и точките на три съвместни китайско-американски комюникета, намесват се сериозно във вътрешните работи на Китай, сериозно подронват развитието на отношенията между двете страни и техните военни сили, като нанасят вреда на мира и стабилността в Тайванския пролив.

„Това е крайно неправилно и е много опасно” – се казва в декларацията.

 

САЩ НЕ МОГАТ ДА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ

 

20 май, „Женмин жибао”

На 18 май президентът на САЩ Доналд Тръмп в платформа на социалните мрежи публикува писмо, адресирано до генералния директор на Световната здравна организация Теодрос Аданом Гебрейесус. В писмото се изразява молба към СЗО в рамките на 30 дни да извърши качествени и съществени реформи, в противен случай САЩ завинаги ще прекратят финансирането на СЗО, а могат и да излязат от нея.

Тръмп заплашва СЗО със спиране на финансирането и́ не за първи път. Очевидно е, че ако тя не удовлетвори молбата на Вашингтон, той ще продължи със заплахите си. Но дори САЩ и да излязат от СЗО това няма да учуди никой, защото от както Тръмп стана американски президент, той излезе от няколко други организации.

На 18 май в хода на 73-та сесия на Световната асамблея по здравеопазване ръководителите на много страни, в това число на Китай, Швейцария, Франция и Германия заявиха, че подкрепят СЗО, застъпват се за координираното сътрудничество на международната общност в борбата с епидемията. Независимо от това, колкото и да са силни САЩ, те не могат да представляват целия свят. До сега, броя на заразените нов тип корона вирус в САЩ надвишава 1,5 млн., а броя на починалите е повече от 90 хиляди. В това време освен борбата с епидемията е важно спасяването живота на хората. Но в очите на отделни американски политици по-важни са политическите интереси.

Официалният представител на МВнР на КНР Чжао Лицзян на 19 март каза: „Съвременното пълно плащане на членството е задължение на САЩ, които са страна-член на СЗО, а опитите за преговарянето на сумата не се подкрепя”.

Фактите вече показват, че заплахите на САЩ за „отказа за финансиране и „излизане от организацията” няма да дадат желания резултат. В резултат, за всичко това ще плати само американския народ.

Гебрейесус подчерта, че днес на човечеството както никога до сега му е необходимо повече здрав, сигурен и справедлив мир, затова е необходима силна СЗО.

 

превод Милчо Александров

Tags: