В ЩАТИТЕ ОТНОВО ВИДЯХ НАЦИСТИТЕ: „УКРАЙНА – ПОЛИГОН ЗА КРАЙНО ДЕСНИ”

18.05.2021

  Притокът на крайнодесни бойци превърна Украйна в един от центровете на транснационалните мрежи на белите нацисти, фашистко течение, което продължава да привлича и вдъхновява радикали от цял ​​свят.

  Според Vice News тези хора идват в Украйна по различни причини: някои търсят приключения, други се стремят да подобрят статута си или да получат военно обучение. Те обаче напускат страната, трупат опит във военните действия и придобиват международни връзки, които според експертите ги превръщат в сериозна екстремистка заплаха.

  Според портала зкоренелият десен екстремист от Швеция на име Микаел Скилт е пристигнал в Киев през февруари 2014 г. Украинският „Майдан“ привлича Микаел Скилт, който по това време е твърд неонацист с 20-годишен опит на крайно дясната арена, защото желае да бъде част от нещо по-голямо.

  Подобно на много други крайно десни радикали по света, той е вдъхновен от важната роля, която украинските ултра националисти и крайно десни бандити изиграха в протестите, и искаше да подкрепи каузата им.

  Това решение на Скилт в крайна сметка доведе до това той да стане част от вълната от крайно десни чуждестранни бойци – по някои оценки имаше хиляди – които се включиха във войната в Донбас.

  „Привържениците на господството на бялата раса жадуват за война. Ако погледнете идеологията на тези групи, става ясно, че много от тях говорят за подготовка за расова война и искат да натрупат практически военен опит “, каза Мерилин Мейо, старши изследовател в Антифамационната лига  в центъра  за икономика.

  За тези чуждестранни бойци войната в Украйна се превърна във възможност да превърнат военните си фантазии в реалност, казва Джейсън Блазкис, старши сътрудник в нестопанския център Суфан.

  Според него хора като Скилт са „един вид въплъщение на това, което белите супрематисти искат да бъдат – те искат да отидат на бойното поле, в Украйна, за да сбъднат мечтите си“.

  Скилт се присъедини към батальона „Азов“, крайнодясна паравоенна група, която включваше много ултра националистическите сили, които бяха в челните редици на протестите в Киев.

  Въпреки че ръководството на Азов се опитваше да не рекламира присъствието на екстремистките  елементи в структурата си, беше невъзможно да се отрече радикалният характер на неговата политика. Много от членовете му открито проповядват идеологията на върховенството на белите, а някои имат нео нацистки татуировки.

  „Няма съмнение за тяхната екстремистка идеология, защото можете да видите много снимки на момчета със свастики“, каза Скилт, който от тогава се отказва от собствените си екстремистки убеждения.

  Въпреки радикалната идеология на „Азов“, действията и постиженията на този батальон му позволиха да спечели авторитет и да се появи вътре в Украйна като защитник на нацията. Освен това му позволи да спечели авторитет сред крайно десните екстремисти по света, които Азов активно вербува чрез социалните медии.

  Не всички представители на международната крайно дясна екстремистка сцена обаче застанаха на страната на Азов.

  Войната в Украйна раздели крайно десните по света. Някои от тях подкрепиха украинската страна – като съмишленици националисти, които се противопоставят на руската агресия.

  Други застанаха на страната на Русия и това отчасти се дължи на факта, че мнозина виждат президента Владимир Путин като убеден защитник на бялата традиционалистка Европа.

  В края на 2014 г. батальон „Азов“ официално влезе в структурата на Националната гвардия на Украйна и започна да получава финансиране директно от държавата.

    Две години по-късно Азов създаде собствена политическа партия Национален корпус, а след това и паравоенна група, която „патрулира по улиците и насажда свой собствен груб вариант на самоуправление“.

  През последните няколко години членовете на тази група извършиха поредица от нападения срещу малцинствата, включително на ромите и ЛГБТ общността, принуждавайки Държавния департамент на САЩ да включи Националния корпус в списъка си с националистически ксенофобски организации.

  Според изданието, въпреки че тези политически инициативи не помогнаха на Азов да привлече значителна подкрепа от широката общественост, екосистемата на Азов допринесе за процъфтяването на крайно дясната субкултура в Украйна.

Русская весна                           превод Милчо Александров