ДЕН НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ГЕРОИ В АНТИФАШИСТКАТА БОРБА И ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА – 2 ЮНИ

  На 2 юни нашият народ чества героичната смърт на великия български революционер и поет Христо Ботев. По всенародна традиция на този ден трудещите се честват паметта и на саможертвените борци срещу фашисткото робство, които дават своя живот за тържеството на социализма и комунизма. С дълбока признателност на този ден родината скланя бойните си знамена и пред саможертвата на хилядите бойци, загинали в Отечествената война.

  Христо Ботев е велик демократ-революционер, гениален поет, талантлив общественик и публицист, пламенен и храбър до саможертва борец за освобождението на нашия народ от турско иго, за национална независимост.

  Ботев свързва революцията в България със световната революция. През 1875 година той горещо приветства създаването на Първия интернационал, „ целта на който е да съедини всички онеправдани работници в едно разумно и съзнателно цяло, за да могат с общи сили да се отърват от своите изедници – царе и капиталисти“.

  Своя горещ патриотизъм Ботев съчетава с интернационализма и с любовта си към великия руски народ. На произведенията на Ботев са присъщи дълбока идейност и революционна страст. Той създава гениални творби за българската литература, като „Борба“, „Хаджи Димитър“, „Хайдути“ и други, които са радост и за цялата световна поезия.

  Реакционните управници в миналото и днес са се стремили, и се стремят по хиляди начини да изкоренят влиянието на Ботев. Нищо обаче не е в състояние да го премахне от сърцата на трудещите се. Заедно със скъпите имена на Ленин, Сталин и Георги Димитров в борбите на народа срещу монархофашизма боен призив е името на Ботев. Партизаните го носят в сърцата си. С упоритостта на Ботев те преодоляват трудностите и лишенията. С неговите песни се хвърлят в неравните битки с фашистите.

  Когато осъдените на смърт бойци срещу фашизма се разделят с другарите си, затворите гърмят от мощната предупреждаваща огнена песен на Ботев „ Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“.

  На 2 юни трудещите се в България честват паметта и делото на героите, паднали в националноосвободителните борби на нашия народ против гнета на турските еничари и феодали.

  Беззаветната борба, борбата на живот и смърт на героите от Априлското въстание, техният масов героизъм, проявен от населението, горещата любов към свободата и независимостта, която вдъхновява априлци, безпощадната им ненавист към турските поробители и българските чорбаджии винаги ще възпитават поколенията в дух на пламенен патриотизъм, в дух на люта омраза към народните врагове. Герои в боевете на Априлското въстание са селяните, занаятчиите, измъчените бедни трудещи се. Дълбоко вълнуващият подвиг на обикновения занаятчия на чизми (ботуши) Кочо Честименски и на хилядите като него обикновени хора, героичната борба на ръководителите на въстанието Бенковски, Волов, Обретенов и други и на всички участници във въстанието вдъхновяват трудещите се в борбата им за по-добър живот и за мир.

  На 2 юни нашият народ чества паметта на загиналите над двадесет хиляди герои от Септемврийското въстание и във варварския терор на кръволока Цанков през априлските събития на 1925 година.

  По време на управлението на фашистките клики българският народ е подложен на бесните пристъпи на фашисткия терор. Но нито преследванията, нито безследните изчезвания, разстрелите и бесилките спират разрастващата се борба на народа против властта на монархофашизма.

  На 2 юни трудещите се в България честват паметта на скъпите синове и дъщери на народа, славните партизани и партизанки, политзатворниците и концлагеристите, ятаците и помагачите, загинали в смел открит бой с фашизма.

  През революционните 1941 – 1944 години геройски загиват много от най-смелите, най-свидни, най-доблестни и смели народни синове и дъщери. Поколенията няма да забравят бесилките, опожарените къщи, зверските инквизиции в участъците и дирекцията на полицията, концлагерите, препълнените затвори.

  През този период само за две години и осем месеца са арестувани и затворени 64 хиляди и 345 души, на смърт са осъдени 12 хиляди и 861 души. Страната е осеяна от концентрационни лагери. В Гонда вода , Кръсто  поле, Рибарица, Галата, Св. Киряк, Св. Анастасия, Царево село, Св. Никола и други са затворени 31 хиляди и 540 души.

  На 2 юни честваме паметта на загиналите в Отечествената война хиляди смели войни.

  Българската армия с новите командири-герои от борбата против фашизма, имаща в състава си героичните народоосвободителни войски, заедно с братската Съветска армия продължава борбата до пълното ликвидиране на хитлеровия фашизъм. Чрез отечествената война нашата Народна армия дава своя героичен принос в общата борба против фашизма.

  Днес отново фашизирани български управници, подметки на щатските фашистки клики, се опитват да изпращат нашите деца да се бият за фашистките режими на Украйна, САЩ и ЕС, за интересите на техните фашистки, корпоративни бърлоги, мечтаещи за разчленяването на Русия, и по този начин да излязат от бушуващата циклична, дълбока криза на международния финансов капитал. При подобни ситуации той винаги е използвал фашизма като основно свое оръдие. Ще позволим ли на тази измет да погуби нашите деца за техните алчни мечти?

Комунистическа правда