ОТКРИТО ПИСМО

ВЛАДИМИР ЦЕКОВ -Председател на ЦК на БКП

До др.Жан Виденов,

 Бивш лидер на БСП и министър-председател на Република България

Уважаеми другарю Виденов,

  Обръщам се към Вас не с общоприетото сега обръщение „господин”, защото тази дума се родее с думата господар, а ние комунистите сме против това на земята да има господари и съответно роби.

  Пише Ви трето поколение комунист с дядовци участници в Септемврийското антифашистко въстание 1923 г., единият от които укривател на някои от ръководителите на въстанието след неговия разгром, с двама чичовци, убити от фашистите, с баща –синдикален деец заедно с Петко Напетов, а като комунист – активен участник в антифашистката борба 1941-1944 г., ятак и член на бойна група в София, доброволец на фронта през 1945 г. като политически командир, а след това активен общественик, работил за укрепването на властта на ОФ и строителството на социализма у нас, на различни позиции, включително и като Първи секретар на един от РК на БКП в столицата, отгледал и възпитал три деца – всичките комунисти – едно от които съм аз – Владимир Цеков, дал своя скромен принос за победата на БСП на изборите през 1994 г. като ресорен председател в един от Общинските партийни съвети в столицата, в резултат на която победа Вие станахте министър-председател. Тук само ще отбележа, че по това време някои от сегашните Ви коалиционни партньори не се забелязваха даже и на хоризонта. След  извършеното предателство в партията и аз, както и Вие я напуснах, но за разлика от Вас възстанових членството си в БКП.

  В това писмо обаче съвсем не става дума за моята личност, макар че така обширно се представих, а за нещо друго.

  Др. Виденов, всички комунисти, членове на БКП, приеха с голямо вълнение и радост вестта за Вашето завръщане в политическия живот на страната. Без никакво колебание и с пълно единодушие на заседание на ЦК на партията беше решено да се направят необходимите стъпки за включване в коалицията чиито лидер сте Вие. По поръчение на ЦК на БКП беше установена връзка с Вашия мандатоносител – Социалистическа партия „Български път” и по-точно с нейния лидер, уважавания от нас професор А.Димов, на когото предадохме нашето послание. Но в продължение на една седмица, след провеждани ежедневни разговори в стил „елате утре” др. Димов заяви, че имало резерви от страна на коалицията по отношение на БКП, без да уточнява какви са те, Ваши ли са, или на коалиционните Ви партньори.

  На дадената от Вас пресконференция не можах да присъствам поради поет по-рано  ангажимент, но се запознах по-късно с нейното съдържание. Направи ми впечатление правилната Ви констатация, че левицата е разгромена. БКП е направила тази констатация още през 1997 г. когато Вие бяхте свален от власт, не без съдействието на вътрешната /предателска/ опозиция в БСП. Началото на това предателство се крие още по-назад в годините, но това е друга тема.

  През годините след 1997 г., тези които разгромиха БСП отвътре, заедно с най-ретроградните сили в страната се опитаха да демонизират Вашето име, като хвърляха вината за всичко, което стана, а и за това, което още не е станало върху Вас. БКП никога не се включи в този хор на фалшивите звуци и безпощадно критикуваше ръководството на БСП, за разлика от сегашните Ваши коалиционни партньори от ПБК /Партия на българските комунисти/ и СК /Съюз на комунистите/, които влизаха в коалиция с нея.

  Може би за това има „резерви” към БКП. Може би затова, че разобличихме плана „Ран-Ът” като план за разрухата на страната и реставрацията на капитализма. Може би затова, че знакови фигури от БСП участваха в криминалната приватизация. Или затова, че при президент и премиер социалисти влезнахме в агресивния империалистически военен блок НАТО и дадохме българска територия за военни бази на САЩ, насочени към двойната ни освободителка Русия. Може би не трябваше да критикуваме Станишев, че по негово време въоръжавахме грузинските сепаратисти, от което оръжие загинаха много наши братя руснаци, заели се с миротворческа мисия в Абхазия. Може би „резервите” са затова, че заклеймихме ръководството на БСП, което легитимира фашистката хунта в Киев, изпращайки тогавашния ни външен министър социалиста Вигенин на официална визита в Украйна – първото високопоставено политическо лице, посетило Киев след фашисткия преврат. Може би трябваше да си мълчим когато депутати социалист внесоха в Народното събрание проекто-закона за досиетата и комисията по досиетата, в резултат на чието приемане беше обруган и подложен на опасност живота на стотици наши разузнавачи, работили всеотдайно в интерес на нашата държава. Може би не трябваше да разобличаваме инициативата на 19 депутати от БСП, заедно с 36 такива от ДПС, станала причина за отпадане на мораториума за продажба на българска земя /територия/ на  чужденци – до 2020 г. Може би трябваше да ръкопляскаме при въвеждането на така наречения „плосък данък” от социалистическото правителство, с което данъчното бреме бе стоварено върху гърба на най-бедните слоеве от населението, за сметка на най-богатите, като бе премахнат и необлагаемият минимум.

  Има още много причини за „резерви” към БКП и най-вече от лъжекомунисти и лъжесоциалисти, от партии еднодневки, създадени именно по поръчка на тези, които разгромиха левицата с цел да разединяват и дезорганизират комунистическото движение –  истински лявото движение.

  За разлика от тях БКП е вековна партия, с богато революционно минало и традиции. Тя не се поколеба в най-тежките години на антикомунистическата истерия гордо да държи червеното знаме и да отстоява левите идеи, за разлика от някои, които се скриха. БКП не пожела да влиза в безпринципни коалиции, не се бори за меки, високоплатени депутатски кресла и привилегии, за партийни субсидии, представляващи народни пари, пари откъснати от залъка на трудовия народ, с които партийните върхушки да си осигуряват скъпите воаяжи и разпивки. Когато критикуваме, ние гледаме право в очите и същото искаме от тези, които ни критикуват.

  Очакваме от Вас, др.Виденов, да чуем какви са резервите на Вашата коалиция към Българската комунистическа партия и по кои въпроси са? За целта ще Ви предоставим неограничен обем от следващия брой на в. „Работническо дело”, който ще излезе на първи юли.

  Това не е без значение, защото само така може да запазите любовта и уважението на комунистите и на хиляди трудови хора към Вас. И за да оборите вече формиращото се тук-там мнение, че правите нещо като второ издание на Българската „социалистическа” партия – БСП 2.

  Това би било край на Вашата политическа кариера и което смятам,  че не Ви е безразлично – нов крах на левицата.

  25.05.2021г.                 С комунистически поздрав!