СИ ЦЗИНПИН И В ПУТИН ОСЪЩЕСТВИХА НАЧАЛОТО НА ПРОЕКТА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В СФЕРАТА НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА

Пекин 19 май /Синхуа/

  Китайският президент Си Цзинпин и руският му колега Владимир Путин участваха днес във видео конферентна връзка на тържествена церемония по случай началото на строителството на седмия и осмия блок на атомната електроцентрала „Тянвaн” както на третия и четвъртия блокове на АЕЦ „Сюдапу”.

  Си Цзинпин пристигна в Дома на народното събрание в китайската столица около 17:00 ч. пекинско време и поздрави В Путин, който се присъедини към видео конферентната връзка от Кремъл.

   Заместник-председателят на Общокитайския комитет на Народния политически консултативен съвет на Китай (ВК НПКСК) и председателят на Държавния комитет за развитие и реформи Ха Лифън проведоха церемонията заедно с Александър Новак, заместник-председател на правителството на Руска федерация.

  Ръководителите на съответните отдели и региони и инженери от двете страни взеха участие в церемонията от площадката на АЕЦ Тянван в градския район Лянюнган / провинция Цянсю  Източен Китай/, и от двете руски площадки. Ръководителите на компаниите от двете държави докладваха на ръководителите на двете държави за изпълнението на проекта. Си Цзинпин и В Путин държаха речи.

  По време на церемонията Си Цзинпин поздрави всички за стартирането на китайско-руския проект, за сътрудничество в ядрената енергетика и изрази високото си уважение към строителите от двете страни.

  Тази година преминава под знака на 20-годишнината от подписването на китайско-руското споразумение за добросъседство, приятелство и сътрудничество, каза той. Председателят на Китайската народна република добави, че той и президентът В Путин са се съгласили да насърчават развитието на двустранните отношения на още по-високо, по-широко и по-дълбоко равнище.

  На фона на пандемията и безпрецедентните промени в света, нашите страни оказват силна взаимна подкрепа, тясно и ефективно сътрудничество, което ясно показва дълбокия смисъл на всички китайско-руски отношения между тях.

  Китайският лидер подчерта, че енергетиката винаги е била най-мощната, най-успешната и най-голямата индустрия в рамките на практическото сътрудничество между двете страни.

  Той отбеляза, че сътрудничеството в ядрената сфера е стратегически приоритет за развитието на двустранното сътрудничество и редица големи проекти вече са завършени и пуснати в експлоатация. Днешният старт на строителството на четири енергийни блока е друго важно и значително постижение на китайско-руското сътрудничество в тази област, подчерта китайският президент.

  По време на церемонията Си Цзинпин представи предложение от три точки. Първо, той призова двете страни да поставят сигурността на преден план и да дадат пример за глобално сътрудничество в ядрената енергетика.

  По негово мнение страните винаги трябва да обръщат най-голямо внимание на въпросите на безопасността, да налагат най-строги изисквания за качеството и стандартите на конструкцията и експлоатацията на четирите енергийни блока, създавайки глобален пример за безопасност. Важно е да се идентифицира напълно потенциала за взаимно допълване между Китай и Русия, да се насърчи двустранното и многостранното сътрудничество в ядрената сфера, за да се направи още по-голям принос за глобалното развитие на ядрената енергетика.

  На второ място, Си Цзинпин предложи двете страни да се придържат към иновативното развитие и да засилят научно-техническото сътрудничество в ядрената област.

  Той призова да се наблегне върху опазването на околната среда в ядрената сфера, ядрената медицина, ядреното гориво, модерните ядрено-енергийни технологии, да се засили сътрудничеството в областта на фундаменталните изследвания, развитието на ключови технологии, развитието на новите технологии и прилагане на още по-голям интелектуален принос за иновативното развитие на глобалната атомна сфера.

  Трето, китайският лидер призова за стабилно развитие на стратегическото сътрудничество, което насърчава координираното развитие на глобалната система за управление на енергията. В тази връзка страните трябва да допринесат за формирането на по-справедлива, по-балансирана и достъпна, по-отворена глобална система за управление на енергията, да предлагат повече решения за глобално управление на енергията, каза Си Цзинпин.

  „В момента общата цел за всички страни е да се противопоставят на промяната на климата“, каза той и добави, че Китай и Русия трябва да насърчават още по-големи проекти за нисковъглеродно сътрудничество, като засилят ролята на глобално сътрудничество и работят конструктивно.

   На свой ред В Путин изказа своите искрени поздравления по случай началото на строителството в АЕЦ „Тянван“ и АЕЦ „Сюяда“ заедно с четирите нови енергийни блока. Той припомни, че самата АЕЦ Тянван, която ще получи нови енергийни блокове, е построена с участието на Русия и работи успешно от 2007 г. В тази връзка президентът на Русия изрази увереност, че руските реактори в АЕЦ „Сюйдапу“ ще функционират също толкова безпроблемно и ефективно.

  В Путин напомни също, че тази година се навършват 20 години от подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Според него сега руско-китайските отношения са достигнали най-високото ниво в историята. Връщайки се към темата за сътрудничеството в ядрената енергетика, В Путин изрази задоволство, че всички споразумения, постигнати на най-високо ниво, се прилагат последователно и стабилно. Той добави, че се изпълняват и много други големи руско-китайски инициативи.

  В Путин заяви, че сътрудничеството в сферата на мирния атом е важен компонент от целия комплекс на руско-китайското стратегическо партньорство, който има дълбок, истински приятелски и взаимноизгоден характер.

  Според него това наистина би позволило на двете страни да допринесат значително за предлагането на световните пазари на чиста енергия, за намаляването на емисиите на парникови газове, за изпълнението на международната програма за климата и за глобалното развитие като цяло.

  След това представители на китайската страна докладваха на ръководителите на двете държави от площадките на АЕЦ Тянван и АЕЦ Ксюдапу за готовността им да започнат строителни работи.

  Председателят Си Цзинпин даде съответната команда: „Започвайте“.

  С подобен доклад се обърна към В Путин ръководителят на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, а президентът на Руската федерация даде командата „Започнете работа“.

  Проектът официално започна с изливане на бетон в основата на седмия блок на АЕЦ Tянван и третия блок на АЕЦ Сюядапу.

  Ян Цезе и Уанг Йи също участваха в церемонията.

  Седмият и осмият блок на АЕЦ „Тянван“, както и третият и четвъртият блок на АЕЦ „Сюядапу“ са важни проекти в рамките на общото споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Той беше подписан в присъствието на ръководителите на двете държави през юни 2018 г. След приключване на строителството и пускането в експлоатация на енергийните блокове, тяхното годишно производство на електроенергия ще достигне 37,6 милиарда квтч, което е еквивалентно на намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 30,68 милиона тона годишно.

Редактор; Ден Цзе-Руска редакция       превод Милчо Александров